Ioana Lupea: "Vorbim despre PSD, sa le facem in ciuda lui Victor Ponta si lui Mircea Geoana care nu mai permit, dar nu mai permit, cu suficienta si agresivitatea inaintasului lor Adrian Nastase, niciun comentariu public defavorabil PSD."

Daca democratului Emil Boc si PRM-istei Daniela Buruiana le-au scurtat fraza decretand "nimeni nu are dreptul sa vorbeasca despre PSD", lui Geoana si lui Ponta le va fi imposibil sa corecteze perceptia ca PSD a ratat o mare oportunitate.

Aceea de a face diferenta pe scena politica printr-o competitie de lideri si de idei inaintea congresului la care-si va alege conducerea. PSD a fost, zilele acestea, imaginea din oglinda a Aliantei Dreptate si Adevar.

La un buletin de stiri se incordau Boc si Olteanu, la celalalt, Oprescu si Geoana, tot pe functii. Oriunde cauti in politica, la putere ori in opozitie, nu gasesti zilele acestea decat discordie si lucraturi, cuvinte, gesturi si actiuni vatamatoare impotriva rivalului.

Un spectacol grotesc, dar pe masura calitatii politicienilor, indiferent de generatie si de partid, util numai formatiunilor si liderilor antisistem. Iar daca Alianta - macar PD - mai poate scapa cu fata curata pe iesirea de urgenta numita Partidul Liberal Democrat, PSD nu are niciuna.

Partidul condus de Mircea Geoana ar fi avut sansa sa demonstreze ca este altceva decat a fost in ultimii doi ani si diferit de coalitia la putere care-si traieste in convulsii ultimele zile, o formatiune echilibrata, coerenta, responsabila - asa cum si-l amintesc nostalgic unii votanti ai sai din epoca monolitului Ion Iliescu - cu un proiect politic pentru sine si pentru societate.

Ar fi fost mai interesant sa-l aud pe Madalin Voicu ce va face in calitate de potential vicepresedinte pentru egalitatea de sanse in favoarea comunitatii gay, pentru periferiile cu fantezii becaliene, ori cum se pozitioneaza in disputa privind icoanele din scoli, sau pe Sorin Oprescu infruntandu-l pe Mircea Geoana pe tema exploatarii de la Rosia Montana si a viitorului satului romanesc, pe Miron

Mitrea despre starea si viitorul infrastructurii, iar pe Victor Ponta impotriva unilateralismului american.

Aceste subiecte insa, interesante pentru potentialii alegatori tineri ai PSD, sunt ignorate de stanga noastra care se consuma, ca si dreapta, in atacuri la persoana si teorii conspirationiste.

Congresele partidelor occidentale impun lideri, proiecte, se adreseaza nu numai membrilor si activistilor, ci si alegatorilor. Ori tema principala a campaniei din PSD a fost daca Mircea Geoana are o intelegere pe sub masa cu Traian Basescu si daca partidul este sau nu in opozitie, care-i electrizeaza doar pe liderii organizatiilor judetene, ramasi mostenire de la vechiul PSD.

Chiar daca a iesit din zodia tandemului Ion Iliescu-Adrian Nastase, aceasta pare ca i-a modificat comportamentele politice ireversibil. PSD ar fi avut sansa sa ne arate ca s-a schimbat, ca s-a debarasat de proastele obiceiuri postcomuniste, coruptie si populism ieftin, si mai ales ca pune pe primul loc asteptarile alegatorilor si ale societatii.