Guvernul Britanic a acceptat ideea ca restrictiile impuse muncitorilor romani si bulgari sunt “prea draconice” si ia in calcul posibilitatea ca dupa 12 luni acestea sa fie mai permisive.

Dupa un an, muncitorii romani si bulgari slab calificati vor putea obtine slujbe in sectorul agricol al procesarii de alimente, dar nu mai mult de 20 de mii de posturi anual, informeaza cotidianul The Independent.

  • Tot mai multi politicieni britanici contesta decizia Guvernului de a inchide piata muncii pentru bulgari si romani.
  • Restrictiile ar putea fi revizuite la inceputul anului 2008
  • Autoritatile britanice refuza sa faca estimari in privinta numarului de imigranti romani si bulgari

    Liam Byrne, Ministrul Imigratiei, a fost atacat saptamana trecuta in Camera Comunelor printr-o scrisoare trimisa de Richard Thomas, fostul ambasador britanic in Bulgaria, acesta acuzand ca ministrul s-a comportat “detestabil” tratand populatia Romaniei si Bulgariei ca pe “cetateni de rang secund” si a precizat ca “ii va fi rusine sa-si mai arate fata vreodata in Bulgaria”.

    "Masurile restrictive ar putea cauza daune irecuperabile in relatia Marii Britanii cu cele doua tari"

    Wayne David, parlamentar al Partidului Laburist, a declarat ca scrisoarea “este o acuzatie” adresata politicii guvernamentale si considera ca tratamentul aplicat Bulgariei si Romaniei ar putea provoca “daune irecuperabile” in relatia Marii Britanii cu cele doua tari.

    Restrictiile aplicate cetatenilor din cele doua noi state membre UE se vor aplica pe cinci ani, insa e posibil ca acestea sa fie revizuite dupa un an, in functie de impactul pe care imigrantii il vor avea asupra economiei si pietei muncii din Marea Britanie.

    Byrne s-a abtinut sa comenteze asupra numarului de emigranti care ar putea sa ajunga Regat, declarand ca, dupa estimarile eronate in privinta impactului valului de aderare din 2004, o noua estimare gresita ar fi “lipsita de intelepciune”.