[c:1:d]In ultimii sase ani, Romania a beneficiat prin intermediul ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) de finantare nerambursabila de peste 2 miliarde euro. Banii au fost alocati pentru proiecte de mediu si transporturi, prin aprobarea a 65 de Memorandumuri de Finantare ISPA. Din 2007, ISPA se transforma intr-un Fond de Coeziune.

In calitate de Coordonator National al Programului ISPA, Ministerul Finantelor organizeaza in perioada 7 - 8 decembrie 2006, la sediul Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, a XII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare ISPA.

Deoarece de la 1 ianuarie 2007, masurile ISPA se vor transforma in masuri de Fond de Coeziune, reuniunea va fi ultima a comitetului de monitorizare a programului ISPA si prima reuniune a comitetului de monitorizare pentru Fondul de Coeziune.

Bazat pe aceleasi principii ce guverneaza Fondul de Coeziune, Programul ISPA are ca principal obiectiv alinierea standardelor de infrastructura din statele candidate la cele europene, oferind o contributie financiara substantiala pentru imbunatatirea infrastructurii de mediu si a celei de transport.

Intre anii 2000 - 2006, tara noastra a beneficiat, prin acest instrument, de finantare nerambursabila de peste 2 miliarde euro, alocate in mod egal intre cele doua sectoare eligibile - mediu si transporturi, buget angajat in totalitate prin aprobarea a 65 de Memorandumuri de Finantare ISPA.

Totusi, conform unei cercetari recente efectuate de Grupul de Economie Aplicata, circa 73,3 la suta dintre companiile romanesti nu au aplicat pana in prezent la nici un fond de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si doar 25 la suta din firme (practic, doar o firma din patru) se declara pregatite pentru a aplica la fondurile structurale.

Cu toate acestea, se arata in buletinul GEA, rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87 la suta. Totusi, peste 40 la suta din firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curand capacitatea de absorbtie.