Polonia si Lituania urmeaza sa semneze un acord privind interconectarea sistemelor energetice ale celor doua tari, relateaza BBC. Asa numitul "pod al energieï" va fi cel de-al doilea sistem care va conecta statele baltice la reteaua extinsa de electricitate a Uniunii Europene, asta dupa ce Estonia si Finlanda au anuntat, luni, inaugurarea proiect similar.

Tarile baltice, respectiv Lituania, Letonia si Estonia, toate foste tari ale Uniunii Sovietice, nu au avut pina acum acces la reteaua energetica a Uniunii Europene. Ele se bazau in principal pe importurile de gaze naturale din Rusia pentru a-si completa astfel necesarul de energie.

Acest lucru le facea vulnerabile, mai ales dupa disputa dintre Rusia si Ucraina, de la inceputul anului 2006, legata de furnizarea de gaze naturale.

Lituania, care va semna in curind o intelegere cu Polonia privind infiintarea "unei punti de legatura" in domeniul energetic, spera ca proiectul sa fie finalizat pina in anul 2010.

Un prim pas spre independenta energetica a fost facut totusi de Estonia, tara care luni a inaugurat un cablu energetic submarin, ce o leaga de Finlanda si care ii permite sa fie aprovizionata constant cu energie electrica.

Presedintele eston Toomas Hendrik Ilves a salutat inaugurarea proiectului si a specificat ca acesta asigura o mai mare independenta energetica a tarii sale.

In plus, statele baltice si Polonia studiaza si posibilitatea construirii unei centrale nucleare in Lituania, care sa o inlocuiasca pe cea din era sovietica, de la Ignalina, si care va fi inchisa in 2009.