Un nou roman semnat Orhan Pamuk - Viata cea noua - va apare la editura Curtea Veche in preajma festivitatii de premiere a laureatilor Premiului Nobel, care va avea loc la Stockholm, in data de 10 decembrie 2006.

Castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in 2006, Orhan Pamuk este un scriitor a carui imaginatie impleteste cu maiestrie similitudinile si diferentele dintre Orient si Occident, imbogatind literatura europeana cu influente din cultura islamica si folclorul turc traditional.

„Intr-o zi am citit o carte si intreaga mea viata s-a schimbat.“ - fraza de debut a Vietii celei noi (romanul cu reputatia celei mai rapid vandute carti din istoria Turciei) deschide poarta unui periplu romanesc halucinant, parte thriller intelectualist, parte poveste de dragoste, care ne conduce spre tainele vietii si ale mortii.

Prins intre enigmatice conspiratii bizantine si texte de un magnetism hipnotic, tanarul student Osman strabate neobosit drumurile primejdioase din stepele Anatoliei - un univers bizar, bantuit de vieti spulberate, autobuze demente, oameni osteniti, incaperi paraginite, panouri de publicitate coscovite, litere sterse, stafii...

In aventura sa picaresca, eroul cunoaste, rand pe rand, dragostea, initierea, dar si moartea, traieste iluziile si deziluziile Turciei moderne.

Viata cea noua, cartea fascinanta, detinatoare de taine, se vadeste a fi himera necesara, ce transfigureaza existentele si confera lumii aureola inegalabila a visului. Visul ca viata, dincolo de fruntariile constrangatoare ale timpului...

O meditatie despre Carte si rosturile ei, despre realitate si fictiune, despre destin si intamplare, despre metamorfozele sinelui si identitatile noastre schimbatoare.

„Un roman halucinant si straniu... ce navigheaza de la saradele intelectualiste borgesiene catre lirismul mirific al lui Gabriel Garcia Marquez.“ ( Wall Street Journal)

Nascut la Istanbul, Pamuk a urmat studii de arhitectura la Universitatea Tehnica din orasul natal, abandonate ulterior; in 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistica al aceleiasi universitati. Din 1974 s-a consacrat aproape in intregime scrisului, dupa ce, o vreme, cochetase cu pictura.

Romanul Viata cea noua a aparut in colectia Byblos, in traducerea Luminitei Munteanu, la fel ca si Ma numesc Rosu, primul roman al lui Pamuk publicat in Romania - una dintre cele mai vandute carti ale ultimelor luni.