La numai 16 ani, Cristian Gava e cel mai tanar membru al Uniunii Scriitorilor.

Cel mai tanar membru al Uniunii Scriitorilor (USR) are 16 ani si e obisnuit cu interviurile inca de la 8 ani, cand a publicat prima sa carte de poezie.

Cristian Gava a fost decorat de atunci Cetatean de Onoare al Pitestiului pentru "debut exceptional in literatura", iar de curand a intrat in atentia televiziunilor, care au vazut in el un "showman" intelectual cu priza la public.

Joi noaptea a aparut pentru a treia oara la "Nasul", de pe B1 TV, emisiunea care l-a lansat sub titulatura "fenomenul Cristian Gava". Adolescentul citeaza cu usurinta din marii scriitori ai lumii, vorbeste relaxat despre politica, istorie sau cultura, poarta discutii elevate pe marginea oricarui subiect.

"Liceanul invitat in emisiune de Radu Moraru are un discurs de o maturitate consternanta. El vorbeste la 17 ani ca un adult de 40. Discuta cu dezinvoltura pe teme in general inaccesibile colegilor de generatie", aprecia Radu Paraschivescu, intr-un comentariu publicat in EVZ.

Cititor de la 4 ani

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, l-a primit in randul mai vechilor membri pentru ca e "un tanar supradotat". "Cred ca a citit tot ce se poate citi de la o varsta foarte frageda", a spus Manolescu.

"Nu am numarat niciodata cartile pe care le-am citit, fiindca mi s-a parut inutil. Probabil ca numarul lor este foarte mare. Am invatat sa citesc la varsta de 4 ani si de atunci petrec mult timp in lumea cartilor. Am scris prima poezie in jurul varstei de 8 ani, iar primele incercari de proza, inainte", povesteste Cristian.

Dupa cum se descrie, a crescut sub influenta lui Voltaire si a operelor lui Montaigne, l-au marcat Balzac si Dickens, iar ca model intelectual si l-a insusit pe Andre Malraux.

"Sunt fascinat de mesajul religios transmis de Dostoievski, de epica lui Solohov, de Kundera, de Aitmatov, de enciclopedismul lui Canetti, de Proust, de Thomas Mann si de sistemul filosofic al lui Knut Hamsun", isi enumera Cristian preferatii din literatura.

"Ca poet, e neconvingator"

Primele trei carti ale lui Cristian Gava au fost de poezie - "Sunt o raza", "As vrea sa fac ce nu se poate" si "Pribeag prin univers" - la Editurile Scripta si ProTransilvania in 1998, 2000 si respectiv 2003. Directorul Editurii Scripta, Nicolae Raus, nu stie in ce tiraje s-au vandut primele doua carti ale tanarului poet.

"Parintii lui Cristian au venit cu masina si le-au ridicat dupa aparitie", explica Raus. Ultima sa carte, "Pribeag prin univers", a aparut cu sprijinul USR-ului, sustine tanarul poet.

Desi ii apreciaza capacitatea de a sintetiza o cantitate uriasa de informatii, criticul Daniel-Cristea Enache are retineri in privinta talentului literar al lui Cristian Gava.

"Ca poet, Cristian Gava e neconvingator. Versurile lui sunt tributare unor autori frecventati (de la Blaga la Nichita Stanescu si la Adrian Paunescu). Nimic cu adevarat personal, original, asumat cu riscurile de rigoare.

Nu este si nu cred ca va fi un creator in lirica, ci un cititor devorator, care se dopeaza cu literatura", este de parere criticul, oferind cateva exemple de precocitate artistica ce a dat roade: Nicolae Labis, Mircea Dinescu, Zvera Ion sau Claudiu Komartin.

Cristian pregateste primul roman, posibil editat de Humanitas, caruia i-a gasit si titlul: "Drumul spre fericire". "Deviza mea e o replica data de un personaj feminin din istoria maurilor, Ayesha, replica ce este si mottoul romanului meu: "Sa nu jelesti ca o femeie ceea ce nu poti stapani ca barbat!"".

Integral in EVZ