Trupele americane se vor instala in baza de la Mihail Kogalniceanu incepand cu aprilie 2007. Pana in 2008, numarul militarilor sositi in judetul Constanta va fi de 1.500. Acestia vor stationa permanent la Mihail Kogalniceanu si se vor antrena la poligoanele Babadag si Cincu.

Militarii vor face parte din fortele terestre si aeriene, veniti din bazele militare americane din SUA si Europa si vor fi rotiti periodic. Maiorul Tom Whatley, din Garda Nationala Alabama, responsabil cu relatiile bilaterale, a precizat ca americanii vor investi si in restul judetului Constanta, la propunerea administratiei locale, ca si in partea de centru a Romaniei.

La Constanta, ei vor sa renoveze o unitate sanitara si una de invatamant, iar autoritatile locale au recomandat in acest sens sectiile de psihiatrie de la Palazu Mare si de endocrinologie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, precum si scoala din Mereni, a caror stare este deplorabila. Reabilitarea unitatilor se va face din banii statului Alabama.

Delegatia americana a vizitat vineri cele doua unitati medicale pentru o evaluare a situatiei si se va deplasa la Mereni in luna ianuarie. Oficialii americani s-au declarat "socati" de conditiile din cele doua sectii spitalicesti, pe care le-au descris ca fiind "ca acum 100 ani in Statele Unite".

Congresmanul de Alabama, Neil Morrison, a tinut sa precizeze ca eforturile echipelor medicale care lucreaza in Romania sunt cu atat mai mult de apreciat. "Prin donatiile noastre vrem sa aratam pretuirea fata de poporul roman si recunostinta pe care o avem pentru ajutorul dat de Romania Statelor Unite ale Americii.

De aceea vom face gesturi caritabile nu doar in zona bazelor militare", au subliniat oficialii.

Integral in Gandul