Congresul Statelor Unite a aprobat, pentru prima data in ultimii 30 de ani, incheierea unui acord care autorizeaza vanzarile de combustibil si de reactoare nucleare produse de americani catre India.

Acordul prevede livrarea de combustibil si echipament tehnologic pentru reactoare ce vor fi folosite in scopuri civile, relateaza BBC News.

Senatul a aprobat unanim masura, dupa ce ea fusese votata, vineri seara, in Camera Reprezentantilor, cu 330 de voturi "pentru" si 59 "impotriva".

Tratatul va fi trimis presedintelui Gerge W. Bush pentru a fi semnat. Decizia guvernului american a fost salutata de oficialii indieni.

Presa indiana a salutat in avans votarea legii scriind, sambata, despre "sfarsitul iernii nucleare".

Validarea acestui acord a avut loc dupa ce presedintele Bush si-a exprimat, in luna iulie a acestui an, dupa o intrevedere cu premierul indian, Manmohan Singh, intentia de a solicita Congresului ridicarea sanctiunilor impuse guvernului de la New Delhi, pentru a permite o cooperare in domeniul nuclear civil.

La randul sau, India a acceptat sa disocieze programele nucleare civil si militar si sa permita accesul expertilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) la instalatiile nucleare civile, desi o lege americana interzice exportul oricarei tehnologii ce ar putea ajuta programul nuclear al unei tari care nu a ratificat Tratatul de Neproliferare Nucleare (TNP), cum este si cazul Indiei.

India este o putere nucleara recunoscuta, detinind intre 50 si 90 de focoase nucleare si 22 de facilitati nucleare, dintre care 14 civile. In acest moment, energia nucleara produsa in India reprezinta 3% din totalul necesitatilor tarii, insa exista perspectiva ca, pina in 2050, ea sa acopere 25% din consum.

Totodata, rezervele indiene de combustibil nuclear reprezinta 25% din rezervele mondiale. India, Pakistanul si Israelul sint singurele state ce detin arme nucleare care nu au semnat Tratatul de Neproliferare.