Inchisorile din tara au fost cuprinse, rand pe rand, de proteste. Dupa o noapte relativ linistita, detinutii au reluat protestele duminica dimineata. Detinutii isi distrug camerele si fac greva foamei pentru a grabi adoptarea in parlament a proiectului unei legi de gratiere colectiva a detinutilor putin periculosi, initiat de deputatul independent Nati Meir.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a cerut directorilor de penitenciare sa dialogheze permanent cu detinutii si sa nu le interzica accesul la activitatile zilnice si la informatiile furnizate de presa, transmite Romania Actualitati.

In acelasi timp, ministrul Justitiei considera ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir de a-si promova initiativa legislativa privind gratierea colectiva nu este cea potrivita. Monica Macovei precizeaza ca initiativele legislative se promoveaza si se sustin in parlament.

Ea a facut aceste precizari dupa ce a participat la videoconferinta organizata de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor cu directorii penitenciarelor pentru a analiza situatia generata de protestul detinutilor din mai multe centre.

Potrivit Realitatea TV, deputatul Nati Meir, initiatorul proiectului de lege care a starnit protestele, a facut un nou apel catre detinuti sa inceteze greva. "Eu cred ca este o greseala imensa. Cu greva si cu galceava nu ajungem la nimic", a declarat Meir.

Reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor sustin ca tin sub control situatia, intrucat protestele sunt pasnice si nu s-au inregistrat violente sau alte incidente, relateaza NewsIn. Detinutii au intrat in greva foamei.

Cei mai vehementi protestatari au fost cei din spatiile de detentie de la Codlea si Jilava. Detinutii s-au adresat direct presei, prin intermediul telefoanelor mobile, in legatura cu respingerea proiectului de gratiere colectiva a detinutilor putin periculosi, initiat de deputatul Nati Meir.

Pe de alta parte, detinutii care au reusit sa intre in legatura cu presa au declarat ca motivul real al protestului este cel legat de conditiile inumane de detentie.

Protestul a inceput, joi, la Codlea si s-a extins, apoi, in alte inchisori din tara. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, luni, la pranz pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, si pe directorul general al Administratiei Penitenciarelor, Alexandru Serban, la o discutie despre situatia din penitenciare, potrivit unui comunicat al guvernului remis HotNews.ro.

Premierul le-a cerut celor doi sa vina cu un raport asupra situatiei din ultimele zile si cu propuneri pentru rezolvarea ei.