Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata, duminica, cu succes, de la Centrul Spatial Cape Canaveral din Florida, la ora 01:47 GMT (03.47, ora Romaniei). Aceasta este prima lansare pe timp de noapte de la dezastrul navetei spatiale Columbia, in anul 2003.

In timpul misiunii sale, programata sa dureze 14 zile, naveta spatiala Discovery - care are un echipaj format din sapte persoane: cinci barbati si doua femei - va ajunge la Statia Spatiala Internationala. Revenirea pe Pamant este programata pe 19 decembrie.

Cu o masa de 2.000 de tone, Discovery s-a desprins de rampa de lansare la ora locala 20.47 si a zburat deasupra Atlanticului, pe un cer senin. Previziunile meteo dadeau sanse de doar 30 la suta pentru vreme favorabila lansarii.

France Presse noteaza ca la un minut dupa lansare, nava avea deja o viteza de 6.000 de km/ora, fiind propulsata de cele trei motoare si doua rachete.

"Conditiile meteo sunt foarte bune. Naveta este in stare perfecta. Va dorim noroc si sa ne revedem aici peste 12 zile", a declarat decolarii, directorul de lansare Mike Leinbach, citat de agentia franceza de stiri.

Misiunea astronautilor are in vedere integrarea unei noi grinzi in scheletul statiei, refacerea sistemului de climatizare, precum si asigurarea racordurilor electrice ale antenelor solare care asigura alimentarea cu energie electrica. Pentru realizarea acestor obiective sunt necesare trei iesiri in spatiu care vor totaliza 20 de ore.