Geoana castiga detasat, iar Mitrea pierde la mustata, scrie Evenimentul Zilei. Marea surpriza a fost detronarea lui Miron Mitrea, potrivit Cotidianul.

Congresul PSD a costat 35000 Euro, bani furnizati de vechii baroni locali, dezvaluie Gandul. Curentul relateaza in detaliu congresul de la Romexpo.

Cronica Romana condimenteaza cu amanunte din culisele evenimentului.

Victorie nervoasa

Florin Ciornei, Silviu Sergiu

Mircea Geoana a castigat detasat batalia pentru functia de presedinte al PSD, adjudecandu-si un mandat de patru ani.

Delegatii la Congres i-au acordat de aproape trei ori mai multe voturi decat contracandidatului sau:

> Mircea Geoana: 981 de voturi

> Sorin Oprescu: 395 de voturi

In schimb, Miron Mitrea, mana dreapta a lui Geoana, a pierdut „la mustata” postul de secretar general al partidului, in fata mult mai tanarului Titus Corlatean:

> Titus Corlatean: 684 de voturi

> Miron Mitrea: 644 de voturi

Integral in Evenimentul Zilei.

Geoana si Corlatean, lideri PSD pina in 2010

Cristian Sutu

Geoana a recistigat sefia PSD cu peste 70% din voturi, dar marea surpriza a fost detronarea lui Miron Mitrea.

Profetia lui Hrebe

Spre deosebire de Geoana, celorlalti candidati (secretari generali si vicepresedinti) li se citea usor pe fata ingrijorarea. „Asta are, asta nu are“, putea fi auzit spunind ieri Vanghelie. Miron Mitrea, spre exemplu, avea serioase banuieli ca Titus Corlatean il va lasa fara functia de secretar general. Asa banuia si Hrebenciuc.

„Dupa aplauzele la discurs, cred ca Miron nu iese“, profetea Hrebenciuc in timpul Congresului.

Integral in Cotidianul

Congresul reformei in PSD, pe banii vechilor baroni

Florin Negrutiu

Munca din culisele marelui Congres PSD au dus-o cativa oameni-cheie. De toata organizarea s-a ocupat Miron Mitrea, care, desi racit cobza, a insistat sa verifice personal, de sambata dimineata si pana la doua noaptea, toate detaliile evenimentului de a doua zi, inclusiv aranjarea scaunelor in sala.

Liviu Dragnea, sef al PSD Teleorman, s-a ocupat, prin organizatia sa, de partea cea mai consistenta de buget. Toate cheltuielile Congresului se ridicau, la o estimare preliminara a lui Miron Mitrea, la 35.000 de euro, in conditiile in care pusculita centrala a partidului era goala.

S-a facut apel la mai multi sefi de organizatii locale sa urgenteze "colectarea cotizatiilor", iar filialele din Teleorman (a lui Liviu Dragnea), Vrancea (a lui Marian Oprisan), Bacau (a lui Viorel Hrebenciuc), Brasov (a lui Constantin Nita), Iasi (a lui Gheorghe Nichita) si Braila (a lui Bunea Stancu) au reusit sa puna mana de la mana si sa acopere principalele cheltuieli.

Dupa ce au deschis baierele pungii, baronii se aratau ieri revoltati de situatia in care a ajuns centrul, aceea de a nu mai putea plati nici macar telefoanele, hartia igienica si consumabilele la sediul central din Kiseleff.

Titus Corlatean, candidat la secretariatul general, a speculat aceasta problema in discursul sau, aruncandu-i lui Mitrea vina ca "la partid nu mai avem nici macar hartie de scris".

Integral in Gandul.

Poporul PSD l-a reales pe Geoana

Dragos Moldovan

Titus Corlatean "i-a luat fata" lui Miron Mitrea

Manevre de culise, discursuri fulminante, prietenii, relatii de afaceri, toate au fost aruncate ca miza in congresul alegerii noii conduceri a PSD. Pana la urma insa, toate facand parte din arsenalul unui joc democratic. Adevarul este ca, dupa tot ceea ce s-a spus de la tribuna Romexpo, presa nu prea mai are ce sa dezvaluie despre relatiile de la nivelul de varf al PSD.

Comentariile, la randul lor, nu mai pot fi decat un ecou al parerilor expuse de candidatii la functii de conducere in formatiunea social-democrata. Votul celor 1.500 de anonimi pesedisti a produs o lamurire necesara pe scena politica romaneasca, ciudat de aglomerata si agitata, macar la stanga ei.

Integral in Curentul

Geoana a jucat tare, contra lui Oprescu si... Basescu!

Daniela Baragan, Laura Catuneanu, Madalina Mandita

Din culisele Congresului

•Congresul Extraordinar al PSD a inceput, ieri, in ritm de trompeta si cu huiduieli la adresa fostului presedinte al partidului Ion Iliescu.

Sub indemnul “Mai bine mort decat comunist!” si “La multi ani, tovarase Ilici!”, grupul de protestatari a incercat sa “acopere” acordurile optimiste ale melodiei “We are the champions”, care rasunau in sala de congres.

•Organizarea a cam lasat de dorit, jurnalistii fiind practic obligati sa stea pe jos, intrucat locurile rezervate presei au fost insuficiente.

•In sala a avut loc o altercatie intre deputatul Dan Iosif si un delegat din Vaslui, schimbul verbal fiind scurt si constand in injuraturi.

Totul a inceput in momentul in care senatorul Sorin Oprescu a afirmat ca, daca l-ar fi etichetat ca fiind “expirat pe Ion Iliescu”, ar fi ajuns vicepresedinte PSD, si, daca i-ar fi facut pe colegii sai “nemernici”, ar fi avut “un loc de cinste” in partid. In tot acest timp, Dan Iosif striga de pe scaun “bravo Sorine!”.

Un delegat din Vaslui a intervenit si l-a somat pe Iosif sa taca, fapt care a generat enervarea deputatului PSD.

•In timpul discursului lui Sorin Oprescu, mai multe voci din sala au fluie-rat si l-au indemnat pe senatorul PSD sa-si incheie speach-ul. Se pare ca ar fi fost vorba despre “oamenii lui Vanghelie”, “antrenati” special pentru aceste momente.

•Senatorul Antonie Iorgovan a renuntat la candidatura sa in favoarea lui Sorin Oprescu, sustinand totodata ca actuala conducere a partidului nu este credibila si ea trebuie schimbata.

Integral in Cronica Romana