Prima zi a Romaniei in UE va aduce nu numai veselie generala, ci si un prim soc legislativ, constand in intrarea simultana in vigoare a peste 440 de acte normative sau parti de legi noi. Unele dintre acestea traduc in legislatia romaneasca prevederi europene, altele sunt diverse strategii si programe adoptate de Parlament, care contin masuri cu scadenta in momentul integrarii.

In fine, alte hotarari si ordonante, cu implicatii financiare si de disciplinare a comerciantilor, au fost pasate de Guvern din anii anteriori pentru 2007, pe considerentul ca fie nu aveam bani in buget, fie ca nu eram inca pregatiti pentru schimbari majore.

Ploua cu banii promisi anii trecuti

Inca din prima zi a integrarii europene, unele categorii sociale vor avea venituri in plus, dar numai in lei noi, deoarece vechea moneda isi va pierde puterea circulatorie.

Soldele militarilor profesionisti vor creste substantial ca urmare a majorarii coeficientilor de ierarhizare sectoriala (legal, executarea serviciului militar obligatoriu se suspenda tot de la aceasta data), iar pensionarii artisti sau creatori vor primi pensii mai mari cu 50%.

Vor avea salarii mai mari medicii, asistentele si directorii cu functii de conducere din spitale, iar angajatii penitenciarelor vor beneficia de salarii de merit si de sporuri de fidelitate. Statul va acorda o prima de 200 de euro tinerilor casatoriti cu resedinta in Romania, indiferent daca acestia sunt cetateni romani sau nu.

Profesorii vor beneficia si ei de un ajutor financiar de 100 de euro, in vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice. Ei vor primi de la unitatile de invatamant unde lucreaza documentele necesare.

Cercetatorii vor avea, la randul lor, mai multi bani, 20% din profitul institutelor fiind alocat prin lege cointeresarii personalului. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi de 600 de lei noi, iar alocatia pentru copilul crescut pana la 2 ani Ð de 200 de lei noi. Parintele copilului cu handicap primeste acesti bani timp de 3 ani.

Drepturi pentru consumatori, hrana mai sigura

In domeniul sanitar-veterinar, legislatia se inaspreste substantial, pentru a asigura oamenilor si animalelor de companie alimente mai sigure. Carnea comercializata va avea marcaje explicite privind data si locul fatarii animalului, numele si adresa abatorului etc., iar alimentele pentru sugari importate sau exportate vor face obiectul unor controale dure.

Pentru carnea provenita de la animalele fatate in Romania sau in statele UE inainte de 1 ianuarie 1998, atunci cand informatiile cu privire la locul fatarii/cresterii nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii si/sau a locului de crestere se inlocuieste cu indicatia "Fatat inainte de 1 ianuarie 1998". Pentru carnea de bovine tocata, pe pachet se va specifica data tocarii.

In afara de formulele preparatelor de lapte pentru sugari, niciun alt produs nu poate fi prezentat drept adecvat, pentru satisfacerea cerintelor nutritionale ale sugarilor normali si sanatosi, pe durata primelor 4 pana la 6 luni de viata, prevede noua legislatie, in acord cu prescriptiile Codex Alimentarius. Dispozitiile noi vizeaza si ambalajele pentru alimente.

Vor fi interzise productia si importul materialelor plastice (garnituri din PVC care contin ulei din seminte de soia epoxidat etc.) si obiectelor ceramice nocive, folosite pe post de ambalaje. Normele sanitare mai stipuleaza ca numarul germenilor din laptele de vaca trebuie sa scada la jumatate (la 500.000/ml).

Totodata, de la data integrarii vor aparea si produse alimentare noi, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, precum sosurile pentru salate (care se ambaleaza in portii unice); grasimile galbene tartinabile, produsele tip lapte semidegresat sau degresat, cu sau fara adaos de fructe si/sau cereale; iaurtul si bauturile din soia si produsele tip branzeturi, in care grasimea si/sau proteinele din

lapte au fost partial ori total inlocuite cu grasimi sau proteine vegetale. Fitosterolii si fitostanolii sunt extrasi din plante si se pot folosi in alimentatia umana. Romanii vor putea consuma si porumb dulce modificat genetic, fosfolipide din galbenus de ou purificate la 85% si 100%, diverse substante izolate din microorganisme, ciuperci sau alge.

Noua legislatie isi propune sa puna punct practicilor ilicite ale comerciantilor care lovesc in sanatatea consumatorilor, atat prin mai buna informare a opiniei publice, cat si prin publicarea, pe cheltuiala contravenientului, a unuia sau mai multor anunturi rectificative. Vanzatorii vor fi obligati sa-i despagubeasca pe oameni pentru produsele cu defecte, in baza Legii nr.

440/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, in vigoare de la 1 ianuarie; in caz contrar, ei vor fi amendati cu 250 de milioane de lei vechi. Mai departe, pentru a-si recupera paguba, vanzatorii se vor adresa distribuitorilor sau producatorilor.

Reptilele, la control

De la 1 ianuarie 2007, in Romania se interzice cultivarea plantelor superioare modificate genetic, altele decat cele acceptate in UE. Detinatorii de terenuri au obligatia de a le curata de buruieni si de a intretine gardurile vii si pajistile personale. Permanent, autoritatile veterinare vor tine sub observatie daunatorul Ralstonia solanacearum (Smith), Yabuuchi et al.

(care ataca tuberculii de cartof) si Trichinella din carnea de porc, prezentand informatii in acest sens Comisiei Europene. La frontiere, controalele veterinare se vor intensifica. Pestii importati din Kenya vor fi atent monitorizati.

Toate pachetele trebuie sa poarte cuvantul "KENYA" si numarul de autorizare/inregistrare a intreprinderii, vasului-fabrica, frigoriferului sau a vasului-congelator de origine, inscris cu litere care nu se pot sterge; fiecare expediere va avea un certificat de sanatate in original.

Importurile de pasari, rozatoare, logomorfe, albine, reptile, amfibiene si alte nevertebrate, biongulate si ecvidee vor fi riguros controlate, in baza noilor legi. Autoritatea veterinara centrala are interdictia de a autoriza importul de animale vii, material seminal, embrioni si ovule din speciile susceptibile la boala limbii albastre.

Integral in Romania Libera