Peste 5000 de detinutii din 25 de penitenciare au refuzat, luni, sa manance, fiind nemultumiti de conditiile din penitenciare. Acesta este cel mai mare protest organizat vreodata in inchisorile din Romania.

Ce vor detinutii

Protestul a inceput, joi, la Codlea si s-a extins, apoi, in alte inchisori din tara. Detinutii cer, in special, imbunatatirea conditiilor de detentie, dar si aprobarea proiectului de lege initiat de deputatul independent Nati Meir, care prevede gratierea celor cu pedepse mai mici de cinci ani.

"Nu vrem sa ne ierte lumea...am facut lucruri care nu trebuie iertate, care trebuie pedepsite...dar trebuie pedepsite conform legilor in vigoare" a explicat, pentru BBC, unul dintre detinutii care participa la protest.

De unde au pornit protestele

Directorul general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrascu a precizat, la o conferinta de presa, ca protestul detinutilor a pornit de la propunerea legislativa privind gratierea unor persoane. " Nu conditiile de detentie au reprezentat motivul protestelor din penitenciare!" - a apreciat Dumitrascu.

El a adaugat ca vor fi luate masuri pentru imbunatatirea conditiilor din inchisori. "Mancarea lor este cel putin la fel de buna ca a celorlalti romani, platitori de impozite", a mai precizat Sorin Dumitrascu. Declaratiile directorului general al ANP au fost transmise in direct de televiziunilr romanesti de stiri.

Pe de alta parte, deputatul Nati Meir a declarat ca a consultat mai multi avocati atunci cand a conceput proiectul legislativ privind gratierea colectiva a detinutilor mai putin periculosi. El a adaugat ca a plecat la penitenciare numai cu aviz de la Comisia pentru drepturile omului, din care face parte.

Totodata, Meir a amenintat ca ii va da in judecata pe toti cei care l-au acuzat de instigare la revolta, fara a avea dovezi in acest sens.

Parlamentul verifica daca Neti Meir este sau nu vinovat

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, luni, ca a solicitat, inca de duminica, directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa prezinte o informare privind posibila implicare a deputatului independent Neti Meir in revolta detinutilor.

"Daca se dovedeste ca Meir a incalcat anumite reguli, fie legale, fie de bun simt sau de buna conduita, atunci Parlamentul Romaniei va lua cele mai severe masuri" - a adaugat Olteanu. El a spus ca pot exista si "consecinte de natura penala", insa acestea sunt in responsabilitatea Parchetului.

Totodata, Bogdan Olteanu si-a exprimat convingerea ca proiectul de lege propus de Meir va fi respins de Parlament.

Guvernul respinge proiectul deputatului Nati Meir

Executivul spera ca Senatul sa tina cont de punctul de vedere negativ formulat deja de Guvern privind initiativa legislativa deputatului Nati Meir, considerand, totodata, ca gratierea unor pedepse nu se poate obtine prin presiuni.

Aceasta a fost concluzia intalnirii de luni dupa-amiaza, de la Palatul Victoria, intre premierul Calin Popescu Tariceanu ministrul Justitiei, Monica Macovei si directorul general al Administratiei Penitenciarelor, Alexandru Serban. Seful Executivului a dorit sa afle cauzele care au determinat declansarea protestului in inchisori.

Guvernul si-a exprimat, prin comunicat, preocuparea pentru apararea sigurantei cetateanului si pentru ca institutiile statului asigure respectarea legii, protejarea cetatenilor si diminuarea infractionalitatii.