Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a transmis rezultatele primei saptamani de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. IGPR face astfel o comparatie cu numarul de accidente petrecute in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, politistii de la circulatie au sesizat o de imbunatatire a disciplinei rutiere in urma introducerii noului cod rutier.

Ce inseamna aceste „modificarile importante” despre care vorbeste Politia? O scadere a numarului de accidente in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Asfel ca, daca in saptamana 1 - 8 decembrie 2005 erau inregistrate 186 accidente rutiere, in aceeasi perioada a acestui an, numarul a ajuns la 147. Numarul persoanelor care au decedat a scazut de la 73 la 43.

De asemenea, Politia Romana a constatat ca cifra din dreptul categoriei „raniti grav” a scazut cu 17 persoane.

„In aplicarea noilor prevederi in domeniu, in perioada de referinta agentii de politie rutiera au manifestat indulgenta fata conducatorii de autovehicule care au comis abateri la regimul rutier, vadit neintentionate, fara implicatii majore in siguranta traficului rutier, in peste 100.000 situatii fiind adresate recomandari, iar in alte 6.163 de cazuri fiind aplicate avertismente scrise”, se mai arata in comunicatul IGPR.

Cat priveste abaterile grave de la normele legale, s-au aplicat amenzi in peste 21.000 de cazuri, iar in 2.200 de situatii a fost retinut permisul de conducere in vederea suspendarii. In alte 594 situatii au fost retrase certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor care nu corespundeau conditiilor legale de circulatie pe drumurile publice.