Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va comunica, in cursul acestei luni, nivelul maxim al tarifelor de interconectare ce vor fi practicate de companiile Orange si Vodafone in anul 2007, a anuntat luni institutia.

ANRC a propus, in cadrul Consiliului Consultativ, incetinirea ritmului reducerii tarifelor de terminare a apelurilor in retelele celor doi operatori. Propunerea are ca scop reducerea decalajului dintre nivelurile reglementate ale tarifelor de terminare a apelurilor in retelele publice mobile ale operatorilor din Romania si cele din statele europene.

In data de 10 iulie, ANRC a anuntat reducerea graduala a tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori mobile dominanti, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009. La finele acestei perioade, nivelul tarifelor ar fi trebuit sa ajunga la 0,0503 euro pe minut.

Cu toate acestea, o decizie a ANRC din data de 19 octombrie prevedea amanarea aplicarii celei de-a doua etape de reducere tarifelor de interconectare furnizate de Vodafone Romania si de Orange Romania.

Aceasta decizie a autoritatii a fost contestata de Cosmote, Telemobil si Romtelecom, care au amenintat ca vor actiona in instanta autoritatea de reglementare in domeniul comunicatiilor si vor depune plangeri la Comisia Europeana daca ANRC va pune in aplicare proiectul privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru telefonia mobila.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii clienti sa apeleze utilizatorii altei retele.

In acest moment, Orange si Vodafone detin impreuna o cota de piata de aproximativ 95% din piata telefoniei mobile, in anul 2005 inregistrand venituri cumulate de aproximativ doua miliarde de dolari. Peste 15 milioane de romani beneficiaza de serviciile acestor doua companii.