Ioana Lupea: "Prin opozitia la condamnarea comunismului PSD va pune semnul egalitatii intre social-democratie si represiunea stalinista- ceausita, va sabota stanga mult mai mult decat prin consimtamant".

Final de congres extraordinar la PSD, miezul noptii, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor interne, Mircea Geoana tine un discurs de Oscar, va multumesc, ii multumim si lui Miron Mitrea, multumim presei etc.

Este el insa adevaratul castigator in PSD? Formal da, Mircea Geoana l-a invins categoric pe Sorin Oprescu, iar echipa sa si-a adjudecat toate functiile importante.

La varf, PSD are o noua fata, vede Romania prin ochelarii lui Victor Ponta cu ochii lui Cristian Diaconescu pe deasupra mustatii lui Dan Nica, in esalonul al doilea au mai ramas doar cativa dintre baronii epocii Nastase.

Victoria insa ii apartine lui Ion Iliescu, a carui influenta in partid a fost probata de reactiile salii la discursul sau, de functia de presedinte de onoare primita la rugamintile fierbinti ale liderului social-democrat Mircea Geoana si de rezolutia de solidarizare impotriva raportului "Tismaneanu", de condamnare a comunismului, a legii lustratiei, si in justitie in dosarele "revolutiei" si

mineriadelor. PSD crede ca are nevoie de Ion Iliescu pentru a castiga alegerile, iar acesta si-a propus sa iasa din politica si din viata in acelasi timp, sa joace in continuare un rol activ.

Statutul de presedinte de onoare nu este in aceste conditii decorativ. Fostul sef de stat s-a rafuit deja cu initiatorii procesului de lustratie interna, va impregna partidului condus de Mircea Geoana cu ideile lui despre democratie si socialism si il va lega de abuzurile sale comuniste si postcomuniste, demascari, epurari, anchete securiste, mineriade.

PSD-istii ar fi avut ocazia sa taie cordonul ombilical cu trecutul la dezbaterea privind condamnarea comunismului. Ion Iliescu considera insa - si a recomandat partidului sa ia atitudine - ca prin condamnarea comunismului se institutionalizeaza ura fata de "tot ceea ce inseamna valori, idei si partide de stanga".

Pentru a convinge pesedistii a folosit argumentul suprem, Basescu, caruia raportul "Tismaneanu" i-ar pune in mana o arma mortala impotriva partidului.

Prin opozitia la condamnarea comunismului insa PSD va pune semnul egalitatii intre social-democratie si represiunea stalinista-ceausita, intre partid si PCR-FSN, un efect pervers care va sabota "valorile, ideile si partidele de stanga" mult mai mult decat consimtamantul.

Daca insa pentru imaginea lui Ion Iliescu in cartea de istorie, pentru un om fie el si parintele-fondator, social-democratii vor submina procesul de vindecare a societatii, numele lor va fi legat pentru totdeauna de comunism.

Iar mistificarea iliesciana a istoriei, care a nascut cliseul "comunismul a fost o idee buna, dar prost aplicata", nu le va fi de niciun ajutor, se vede din sondajele de opinie.

Iliescu este un leninist, el vede, ca si modelul sau politic, in socialismul moderat un dusman mai mare al comunismului decat liberalismul.

National-comunist nereformat va critica, asa cum a facut-o voalat si la congres, orice deviatie spre social-democratia europeana. PSD ar putea rata astfel sansa de a reprezenta stanga moderna si, mai devreme sau mai tarziu, un alt partid va juca acest rol.