Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va anunta zilele acestea programul de majorare a tarifelor la gazele naturale destinate consumului populatiei, cresterea anticipata fiind in medie intre 8 si 14%. Companiile din domeniu de distributie atrag atentia ca, in cazul nerespectarii programului, pierderile lor vor creste, amenintand programul de investitii. Despre castiguri insa, nicio vorba.

Atunci cand se pune problema sa le fie afectate veniturile, societatile din domeniul productiei, distributiei si furnizarii de gaze naturale deschid Cutia Pandorei. Cand obtin insa castiguri din majorari nu spun nimic.

La ultima majorare a tarifelor, care a intrat in vigoare de la 11 noiembrie, cele doua companii de distributie, Distrigaz Sud si E.ON Gaz (fost Distrigaz Nord), au pastrat un obicei mai vechi si nu au facut efortul de a citi contoarele, pentru a stabili consumul pana la data intrarii in aplicare a noilor preturi.

Un calcul elementar demonstreaza ca, intr-un interval de numai 11 zile din luna noiembrie, cele doua societati ar fi incasat suplimentar de la populatie aproape sase milioane de lei (circa 60 miliarde lei vechi), numai din diferenta de gaze livrate, calculata la noile preturi. O sa ne explicam.

Inainte de a demonstra de unde poate aparea aceasta diferenta, trebuie sa facem precizarea ca am solicitat celor doua societati de distributie un punct de vedere vizavi de modul in care au calculat factura pe luna noiembrie. Daca E.ON Gaz a binevoit sa raspunda solicitarii noastre, in schimb, Distrigaz Sud, aflat in proprietatea Gaz de France, nu a catadicsit sa ofere vreo lamurire. Tocmai de aceea vom incepe cu ei.

Cine da, cine primeste

Distrigaz Sud are in portofoliu 1.062.000 de clienti, carora le-a livrat pe parcursul anului trecut circa 4,3 miliarde metri cubi de gaze. Clientii captivi, pentru care pretul este reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, au cumparat de la Distrigaz Sud 1,376 miliarde metri cubi de gaze, acoperind circa 32% din totalul cantitatii vandute.

Am luat in calcul o medie de consum de 2.400 metri cubi/consumator/an, pentru care pretul la gaze a fost stabilit, incepand cu 11 noiembrie a.c, la 911,55 RON/ 1.000 mc. Pana la data de 11 noiembrie, pretul era de 843,43 RON/1.000 mc, diferenta fiind de 68,12 RON/ 1.000 mc.

In mod normal, inainte de a aplica noile tarife la gaze, angajatii celor doua companii ar fi trebuit sa citeasca contoarele, pentru a calcula factura cu noile preturi doar din data de 11 noiembrie. Am facut un sondaj in randul consumatorilor si am ajuns la concluzia, de altfel anticipata, ca nimeni de la Distrigaz nu a venit sa citeasca ceasurile si sa inregistreze consumul pana la data amintita.

In concluzie, in cazul consumatorilor casnici aprovizionati de Distrigaz Sud, cantitatea de gaze consumata in 11 zile s-ar fi ridicat la aproximativ 41,468 milioane metri cubi de gaze. La pretul vechi, de 843,43 RON/1.000 mc, aceasta cantitate ar fi costat aproape 35 milioane RON.

La pretul nou insa, de 911,55 RON/1.000 mc, care credem ca a fost folosit pentru facturare, suma se ridica la aproximativ 38 milioane RON, diferenta rezultata fiind asadar de aproape 3 milioane RON. In cazul in care Distrigaz Sud ar fi procedat altfel, nu vedem de ce nu ne-ar fi dat un raspuns la problema ridicata de noi. Si tacerea e un raspuns.

Mai aproape de adevar

La E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord), societatea care a fost preluata de investitorii germani, lucrurile sunt mai nuantate.

Astfel, la solicitarea noastra privind modul in care a fost calculata factura pe luna noiembrie, ni s-a raspuns: ,,Pentru consumatorii non-casnici, E.ON Gaz Romania a efectuat o citire suplimentara in perioada 8-10 noiembrie, data fiind intrarea in vigoare a noilor tarife la gazele naturale incepand cu data de 11 noiembrie 2006.

Pentru consumatorii casnici, E.ON Gaz Romånia a aplicat Decizia nr. 308/30.03.2005 a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, in baza careia, atunci cand se modifica pretul gazelor naturale, facturarea se bazeaza pe media zilnica a consumului de gaze naturale si numarul de zile corespunzatoare fiecarui tarif reglementat”.

Si in cazul consumatorilor arondati la E.ON, sondajul nostru a demonstrat ca nici vorba de vreo citire suplimentara, asa cum se mentioneaza in raspuns.

E.ON Gaz are stabilite noile preturi la gazele naturale livrate populatiei la suma de 911,11 RON/1.000 mc (pentru un consum mediu anual de 2.400 mc), ceea ce demonstreaza ca formula de calcul aplicata pentru Distrigaz Sud este cat se poate de valabila si in cazul acesta.

Distrigaz Sud a anuntat pentru anul 2005 o crestere a cifrei de afaceri de 20,9%, determinata in principal de cresterea tarifelor la gazele naturale. Rezultatul din exploatare a fost insa in scadere, prin comparatie cu anul precedent, datorita veniturilor mai mici rezultate din pretul reglementat, care nu a fost identic celui negociat cu Autoritatea Nationala de Reglementare. Nici la E.ON Gaz lucrurile nu au stat diferit.

Integral in Saptamana Financiara