OPSPI a devenit marota Aliantei D.A. Toate pareau bune si frumoase, discursurile erau line, chiar senine pe alocuri, nicio asperitate, nicio contradictie. Dupa socul resimtit de retragerea Partidului Conservator de la guvernare inainte de 1 ianuarie, s-a auzit un rasuflat de usurare dinspre partea democratilor si unul de deruta de la liberali.

Primii - fericiti ca au scapat de propria solutie imorala, ceilalti - ca au, din nou, framantari in cabinetul Tariceanu, care poate fi declarat acum, oficial, campionul crizelor politice. Se mai castigasera niste posturi - lucru bun pentru orice partid.

Nimanui nu-i trecea prin cap ca si transferarea de la PC catre PNL-PD a unor responsabilitati guvernamentale va provoca atata patima si inversunare. Politicienii si-au dat arama pe fata cand s-a pronuntat cuvantul devenit magic OPSPI. Nu e o porecla sau un nume de pisica. E chiar o treaba de oameni mari.

OPSPI administreaza societatile detinute de stat, dar si actiunile acestuia in toate societatile care au fost partial privatizate, se ocupa de privatizarile din sectorul energetic, minier, petrolier, de aparare si al gazelor naturale.

De asemenea, OPSPI are controlul asupra pachetelor de actiuni pe care statul le mai detine in companiile privatizate partial, cum ar fi Petrom, Distrigaz Nord si Sud si Electrica Moldova, Oltenia, Dobrogea si Banat.

Iata si ce a declansat, cronologic, dar pe scurt, acest OPSPI.

Partidul Democrat a sustinut ca ordonanta de urgenta care prevede trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de la Ministerul Economiei si Comertului la AVAS este „ilegala“.

Liderul PD, Emil Boc, a trimis premierului Tariceanu chiar si o scrisoare in care ii reprosa ca PNL nu a tinut cont de opinia democratilor privind elaborarea ordonantei OPSPI.

Alt lider PD, Adriean Videanu, a sarit si el, sustinand ca, daca ordonanta de urgenta intra in vigoare, exista riscul declansarii unei crize energetice. Videanu a spus ca MEC nu poate fi lipsit de resursele necesare, chiar in timpul iernii.

Vai, vai, cata grija si preocupare! Videanu a mai declarat insa ca democratii considera ca Romania are nevoie de o singura autoritate in domeniul privatizarii, ceea ce este inscris si in programul de guvernare. Deci inseamna ca acesta era motivul real al reactiilor dure din partea PD.

Cum adica sa preia ei Ministerul Economiei, dar fara posibilitatea de a se ocupa si de privatizarile strategice, pe care premierul le transferase, in graba, la AVAS, condusa de liberalul Atanasiu, fugarit de la Armata?!

Asa ca democratii nu au mai dorit ceea ce ravnisera atat de mult - si anume Ministerul Economiei -, cedandu-l liberalilor. Ei au acum insa doua posturi vacante de vicepremieri.

Ar fi foarte interesant ca unul sa fie ocupat de Emil Boc, omul bun la toate - cu primaria Clujului vede el ce face, se descurca intr-un fel -, ori chiar de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care, prin preluarea portofoliului lasat de Gheorghe Pogea, ar deveni seful lui Varujan Vosganian - cel care asteapta sa fie uns ministru al economiei chiar si fara OPSPI.

Dupa aceasta demonstratie de lupta pentru ciolan, Alianta D.A. ne-a dovedit ca se comporta exact ca in bancul cu pisica: „Mare concurs: Cea mai ermetica masina. Vin cei de la Peugeot cu ultimul model. Comisia intreaba: - Ati facut testul cu pisica? - Nu, care test cu pisica? - Nu-i nimic, il facem acum, bagam o pisica inauntru... Dupa doua zile pisica moare fiindca nu mai avea aer. - Intr-adevar, este ermetica. Vine ultimul model de BMW. Comisia

intreaba: - Ati facut testul cu pisica? - Nu, cum se face acest test? - Bagam o pisica inauntru... Dupa o zi pisica moare. Nu mai avea aer. Este intr-adevar cea mai ermetica masina. Vin si cei de la Logan. Comisia intreaba: - Ati facut testul cu pisica? - Da! - Si cum l-ati facut? - Pai, am bagat pisica inauntru si, pe unde scotea capul, chituiam...

Vedeti? OPSPI ar putea fi si nume de pisica, la o adica...