Sorin Oprescu a demisionat, marti, din functia de presedinte al organizatiei PSD Bucuresti. El anuntase, in urma cu o saptamana, ca va face acest gest daca va pierde in fata lui Mircea Geoana, competitia pentru functia de presedinte al partidului.

In textul demisiei, Oprescu mentioneaza ca are viziuni diferite de actuala conducere a PSD, insa isi va duce pana la capat mandatul de senator.

Biroul Permanent National al PSD a decis, marti, ca organizatia sa fie coordonata de Mircea Geoana, cel caruia ii revine aceasta sarcina conform impartirii filialelor intre membrii conducerii centrale. Alegerile interne vor fi organizate abia in primavara lui 2007.

Membrii organizatiei Bucuresti nu stiau, pana la finalizarea sedintei BPN, cine va asigura interimatul la conducere, avand in vedere ca, duminica, la Congres, s-a aprobat eliminarea din Statutul PSD a functiei de presedinte executiv. Pesedistii au optat insa pentru o solutie care prevede eliminarea imediata a functiei la nivel central si mentinerea ei pana la sfarsitul lui 2007 la nivel local.

Presedintele executiv al organizatiei de Bucuresti este Marian Vanghelie.

Pesedistii bucuresteni i-au propus lui Miron Mitrea sa preia aceasta functie, duminica, dupa ce acesta a pierdut functia de secretar executiv al PSD. Mitrea a declarat inca de duminica faptul ca nu va accepta o asemenea misiune.

Mai in gluma, mai in serios, o parte dintre pesedisti se gandeau sa-i propuna lui Ion Iliescu fie interimatul la sefia filialei, fie chiar sa candideze in alegerile interne ce vor urma in Bucuresti.

Motivatia principala a celor care au avansat aceasta idee este ca, potrivit unor sondaje, 60% dintre bucurestenii cu drept de vot se caraterizeaza ca avand preferinte politice de stanga.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca regreta decizia lui Sorin Oprescu. "Imi pare rau ca nu mi-a ascultat sfatul sa nu ia decizii la cald. Sorin este un coleg talentat, de care avem nevoie" - a adaugat liderul PSD.

La Congresul Extraordinar al PSD organizat, duminica, Mircea Geoana a fost reales la sefia partidului, cu 978 de voturi. Contracandidatul sau, medicul Sorin Oprescu, a obtinut doar 399 de voturi.