Comisia Europeana a salutat decizia ministrilor de externe europeni de a suspenda discutiile pe opt capitole din dosarul de aderare a Turciei la UE. Masura se datoreaza refuzului autoritatilor de la Ankara de a ridica restrictiile impuse navelor cipriote privind accesul in porturile turcesti.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a clasat drept "o mare nedreptate" decizia diplomatilor europeni, relateaza agentia Reuters.

Informatia pe scurt:

  • Oficialii UE vor sanctiona Turcia, inghetand opt capitole din dosarul de aderare
  • Autoritatile din Ankara si-au aratat dezamagirea fata de hotararea UE, dar au anuntat ca nu vor renunta la programul de aderare
  • Cipru doreste sanctiuni cat mai drastice pentru Turcia, daca Ankara nu ridica restrictiile impuse traficului cipriot


  • Ministrii de externe ai statelor din UE au votat, luni, in favoarea suspendarii a opt dintre cele 35 de capitole din dosarul aderarii Turciei, in domenii privind transportul si comertul.

    Ministrii au acceptat atat recomandarea Comsiei Europene privind suspendarea partiala a negocierilor de aderare, cat si propunerea presedintiei UE privind verificarea atenta a indeplinirii obligatiilor de catre Turcia in fiecare an pana in 2009.

    Negocierile vor continua in alte domenii, dar nu se vor incheia pana cand autoritatile de la Ankara nu vor rezolva criza cipriota.

    "Acesta a fost un compromis clasic, daca este sa judecam din punctul de vedere al invingatorilor si invinsilor. Nu cred ca ne putem astepta la mari surprize, mari invingatori sau perdanti", a declarat un diplomat UE.

    Ministrii au fost de acord, in principiu, sa puna capat izolarii economice a nordului insulei Cipru, insa aceasta tema urmeaza a fie dezbatuta mai amanuntit abia in ianuarie.

    Cipru a anuntat la reuniunea de luni ca este de acord cu suspendarea partiala a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, dupa ce a amenintat de mai multe ori ca va bloca procesul de integrare a Ankarei in spatiul comunitar.

    Totusi, oficialii de la Nicosia nu au reusit sa ii convinga pe diplomatii europeni sa mentioneze ce sanctiuni risca Turcia in cazul in care refuza sa isi deschida porturile si aeroporturile.

    "Va mai exista o perioada de evaluare de circa trei ani. Ma astept ca sanctiunile sa fie mai dure decat cele adoptate azi", a declarat ministrul cipriot de Externe, George Lillikas.

    Turcia, nedreptatita de oficialii UE

    Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, critica decizia UE de a suspenda opt din cele 35 de capitole de negociere cu Turcia, declarand ca aceasta sanctiune reprezinta o nedreptate pentru Ankara.

    "Cu toata bunavointa de care am dat dovada, Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe al UE a luat o decizie care, din pacate, constituie o nedreptate pentru Turcia", a declarat premierul Erdogan. El a dat asigurari ca guvernul sau va continua "cu aceeasi hotarare" procesul de reforme necesare aderarii la normele europene.

    Ministrul turc de Externe, Abdullah Gul, a declarat ca decizia UE de a suspenda , partial, opt dintre cele 35 de capitole de negocieri cu Ankara demonstreaza o lipsa de viziune, dar a explicat ca Turcia va continua sa faca eforturi in vederea aderarii.

    Presedintele comisiei juridice din Parlamentul turc, Koksal Toptan, membru al partidului de guvernamant, a apreciat ca Turcia se va confrunta cu o situatie dificila in viitor.

    "Turcia urmeaza sa se confrunte cu un proces mult mai dificil. Trebuie sa fim precauti si calmi. Situatia ar trebui sa nu ne determine sa renuntam la obiectivele si viziunea noastra despre UE", a precizat el.

    Statele membre, pro si contra sanctionarii Turciei

    Pe 29 noiembrie, Comisia Europenana a recomandat celor 25 de state membre, suspendare a opt capitole opt capitole de negocieri cu Turcia in domenii precum libera circulatie a bunurilor, libertatea de a furniza servicii, serviciile financiare, agricultura, dezvoltare rurala, pescuit, politica de transport, uniunea vamala si relatiile externe.

    Unele state membre cer adoptarea unei linii mai dure in relatia cu Turcia, care nu recunoaste guvernul cipriot, in timp ce alte tari doresc rezolvarea crizei pe o cale mai pasnica.

    Desi Finlanda, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii, a incercat sa gaseasca solutii pentru a convinge Turciei sa-si deschida porturile pentru navele cipriote, ca un prim pas pe calea recunoasterii Ciprului, autoritatile de la Ankara s-au opus vehement.

    Marea Britanie, Spania si Suedia nu sustin sanctionarea prea aspra a Turciei, in timp ce Austria, Franta si Ciprul, propun adoptarea unei linii dure.

    In urma dezbaterilor, Germania a propus fixarea unui termen la care Uniunea sa ia din nou in discutie pozitia Turciei.