Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar trebui finalizate cu investitie privata. El s-a referit, de asemenea, la necesitatea ca Romania sa isi reduca dependenta energetica fata de importuri.

Presedintele a estimat ca lucrarile la Reactorul 3 vor incepe in cursul anului 2008, iar la Reactorul 4, sase luni mai tarziu.

Si de acesta data, seful statului a declarat ca tara noastra trebuie sa reduca nivelul de dependenta de importurile de energie: "Obiectivul nostru trebuie sa fie ca importurile sa echilibreze exporturile", a spus Traian Basescu.

El a mai spus ca nevoile energetice cresc pe masura dezvoltarii economice a tarii, dar a criticat lipsa de performanta in optimizarea consumurilor energetice, atat in sectorul industrial, cat si in cel privat:

"Romania este, din pacate, una din tarile cu intensitati energetice cele mai mari. Asta inseamna foarte multa lipsa de performanta in optimizarea consumului de energie electrica".

Basescu a mai afirmat ca Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, precum si hidrocentrala de la Tarnita raman obiective majore ale strategiei energetice nationale.