Ungaria va deschide treptat piata muncii pentru romani si bulgari dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana.

Guvernul ungar a decis ca in primii doi ani de la aderare, numarul profesiilor pentru care solicitantii din Romania si Bulgaria vor primi automat permise de munca va fi limitat la 130-140, relateaza agentia maghiara MTI.

"Propunerea Guvernului este ca in primii doi ani dupa integrare sa deschidem piata muncii pentru 130-140 de categorii profesionale", a precizat seful Guvernului de la Budapesta. Ferenc Gyurcsany a adaugat ca lista acestor categorii va fi stabilita intr-o hotarare de guvern, dar domeniile de activitate respective trebuie verificate din jumatate in jumatate de an.

Decizia guvernului ungar a fost comunicata, marti, in cadrul unei reuniuni a comisiilor parlamentare, a patronatelor si sindicatelor, avand ca scop adoptarea masurilor privind accesul pe piata muncii a romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2007.

La 30 noiembrie, Comisia pentru Munca a aprobat unanim o propunere in sensul restrictionarii accesului muncitorilor romani si bulgari dupa aderarea celor doua tari la UE. Presedintele comisiei, Gabor Simon, a declarat atunci ca o decizie in sensul deschiderii pietei muncii pentru noile state membre ar trebui adoptata doar in urma unei evaluari sistematice a situatiei.