Delegatia Comisiei Europene in Romania a lansat, marti, un proiect Phare in valoare totala de 1,4 milioane de euro, care se va desfasura pe parcursul a 15 luni. Proiectul promoveaza diversitatea europeana prin incurajarea difuzarii productiilor audiovizuale europene si prin sprijinirea industriei romanesti a audiovizualului.

Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea proiectelor romanesti in domeniul audiovizual, prin accesarea unei scheme de imprumuturi nerambursabile adresate producatorilor independenti, pregatirea profesionala a specialistilor din industria audiovizuala, in domeniile organizarii si administrarii proiectelor, administrarii resurselor, marketingului, promovarii si vanzarii, sprijinirea difuzarii in Romania a operelor audiovizuale europene non-nationale.

Proiectul va fi derulat de Centrul National al Cinematografiei, cu asistenta unei echipe de experti internationali condusa de Renate Roginas, fostul secretar general al Eurimages.

“Considerand importanta rolului pe care il joaca industria audiovizualului in procesul de modelare a civilizatiei contemporane si tinand cont de importanta pe care Uniunea Europeana o acorda acestui domeniu si nevoile reale ale industriei romanesti de film in procesul de reformare a practicilor creatoare si manageriale, pot afirma ca acest proiect este instrumentul ideal pentru conectarea

sectorului audiovizual romanesc la cele mai avansate tendinte in domeniu”, a declarat Eugen Serbanescu, director general al Centrului National al Cinematografiei.

Cererile de propuneri vor fi publicate incepand cu primul trimestru al anului 2007.