Blocada UE condamna firmele romanesti la foame

de Mihaela Radu (Cotidianul)

Marile companii din industria alimentara au investit degeaba milioane de euro deoarece exporturile de carne si brinzeturi pe Piata Comuna sunt interzise.

Alaltaieri, Comisia Europeana a anuntat ca va interzice, pentru cel putin un an, importurile de produse de carne si lapte din Romania si Bulgaria. Pierderile suferite de procesatorii din cele doua industrii alimentare sint enorme, mai ales din perspectiva investitiilor facute in ultimii ani tocmai pentru a fi pregatiti de export la momentul aderarii.

„Va fi un dezastru pentru procesatori, mai ales ca aceste industrii au evoluat foarte mult in aceasta perioada. Sint destule companii care au capacitatea de a exporta in conditiile impuse de UE“, a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Investitii de sute de milioane de euro

In ultimii ani, citeva firme romanesti au investit sute de milioane de euro pentru a-si dezvolta si a-si moderniza fabricile. Printre acestea se numara Caroli Foods, care a investit 19 milioane de euro pentru procesarea si distributia de mezeluri. Numai anul trecut au fost facute investitii de 6 milioane de euro, iar anul acesta alte 10 milioane de euro.

„Am investit 2,5 milioane de euro in fabrica de la Buftea, iar in reteaua de magazine 1,2 milioane de euro, urmind ca anul viitor sa mai fie investite alte doua milioane de euro. In fabrica de la Sinaia au intrat aproape 4 milioane de euro, iar in magazine 3,5 milioane de euro. Toti acesti bani au fost cheltuiti tocmai in vederea agrearii la export.

Voiam sa vindem in Europa, iar acum ne vedem in situatia de a nu avea acces pe o piata care teoretic trebuia sa ne fie deschisa“, a spus reprezentantul Angst, Sorin Minea.

Blocati pe piata autohtona

Pierderile vor fi determinate si de presiunea externa foarte mare exercitata asupra pietei romanesti. Procesatorii se tem ca nu vor mai avea loc nici macar pe piata autohtona. „Sintem blocati in tara. Nu putem iesi cu nici un produs, in schimb alimentele din Vest vor invada piata noastra.

UE ne cere sa cumparam echipamente numai de la ei si ne impun conditii chiar mai dure decit in propriile unitati, si acum nu ne lasa sa vindem pe piata lor. Am investit 50 de milioane de euro, ne-am pregatit pentru aderare, am facut eforturi foarte mari si acum sintem scosi din joc“, a aratat Gheorghe Antohi, presedintele Agricola Bacau.

Speranta sta in negocieri

Nici in industria de lactate situatia nu este mai buna. Potrivit datelor Patronatului Roman al Laptelui, fiecare dintre marile firme in domeniu a investit in ultimii trei-patru ani intre cinci si zece milioane de euro pentru a se pregati de integrare. „Am cheltuit enorm in asteptarea acestui moment, obtinind si certificatul de export pentru a putea intra pe Piata Comuna.

Cotidianul.

Rusii injunghie porcul romanesc via Bruxelles

preluare Romania Libera

Romania a primit, cel putin la nivel declarativ, o noua lovitura din partea Moscovei, care a anuntat ca va lua toate masurile pentru ca pe piata ruseasca sa nu patrunda carne din tara noastra, in calitatea careia rusii nu au incredere.

Declaratia sefului serviciilor veterinare rusesti a starnit proteste la Bucuresti din partea operatorilor din industria alimentara, care au caracterizat-o drept "o impertinenta".

Seful serviciilor veterinare din Ministerul rus al Agriculturii, Serghe Dankvert, a afirmat ca "noi ii propunem fiecarei tari (europene - n. red.) sa ne dea un document care sa garanteze ca din aceste tari nu se va reexporta carnea romaneasca si bulgareasca". Iesirea la rampa a acestuia a determinat reactia dura a operatorilor din industria romaneasca de profil.

"Mi se pare o impertinenta din partea lor, atata vreme cat Rusia nu are nicio unitate conforma cu standardele europene si niciun fel de standarde", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), care reuneste producatorii de carne de porc, Sorin Minea.

La randul lui, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, sustine ca se impune neaparat echilibrarea balantei export/import, pentru ca acesta din urma sa nu devina preponderent, sufocand unitatile romanesti. El sustine ca, dupa 1 ianuarie, piata romaneasca va fi invadata de pulpe de pui din tarile comunitare, de exemplu, la preturi de dumping.

- In acest moment, 301 producatori romani pot exporta pe piata comunitara produse alimentare de origine animala: 172 unitati de procesare de carne rosie, 36 unitati de procesare carne de pasare, 73 unitati de procesare de lapte si produse din lapte si 20 de unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Romania Libera.