Dupa prima ecografie in care fericitilor parinti li se spune sexul viitorului copil, incep sperantele. O sa aiba cu siguranta ochii bunicului, va fi frumusel ca maica-sa, destept ca taica-sau si talentat ca matusa de la Paris. Sa dea insa Domnul sa nu mosteneasca apucaturile urate ale bunicului sau vreo boala genetica de care inca nimeni n-a auzit.

Dincolo de toate inchipuirile, cu bune si rele, pruncul este asumat de intreaga familie, e al lor. Asta in situatiile normale. Pentru ca mai sunt si familii denaturate.

Cam asta e situatia acum la PNL. Sexul basescian al lui Stolojan nu mai este un mister, parafarea unei aliante cu PD este doar o chestiune de timp, iar concentrarea eforturilor pentru debarcarea lui Tariceanu din functia de prim-ministru tine doar de oportunitatea momentului.

Motive suficiente pentru ca liberalii sa-l abandoneze pe Stolojan langa gardul Palatului Cotroceni si sa ureze PLD moarte in chinuri. Cu toate acestea, ceva remuscari ar trebui sa-i macine, pentru ca, vrand-nevrand, "Stolo" e copilul lor. Ba mai mult, nu mai departe de acum doi ani era chiar rasfatatul familiei, produsul cel mai de succes, brandul PNL.

Doar acesta este motivul pentru care a fost in doua randuri candidatul lor la alegerile prezidentiale, ales seful partidului si toata lumea il tamaia pentru ridicarea partidului de la 6% la 17%. Era atat de bun pentru PNL, incat se vorbea despre el ca despre liberalul pursange, cel care va salva portretele Bratienilor de la prafuire si partidul de la disparitie.

Declaratiile din acele vremuri de amor stau marturie. Electoratul liberal intuia ca Tariceanu, Olteanu, Orban sau altii se cam intreceau in laude, dar isi spunea ca, de, e campanie si scopul scuza mijloacele. Cu alte cuvinte, Stolojan a fost insusi PNL o buna perioada de timp si toti liberalii "autentici" pareau a fi foarte multumiti cu situatia.

Nici vorba atunci de "bolsevic, securist, confiscator de valuta, omul lui Iliescu", si alte asemenea rele, care, evident, l-ar fi facut incompatibil fie si pentru functia de portar la PNL. Epitetele emanate zilele acestea pe banda rulanta de fostii sai admiratori sunt uluitoare.

Ca sa nu mai discutam de detractorii de serviciu, ma refer la faimosul traseist Decebal Traian Remes, proaspat reconvertit la liberalism, al carui limbaj suburban ar putea fi o lectie pana si pentru Vanghelie. Te si intrebi cand o fi descoperit PNL toate acestea, cand o fi avut revelatia ca Stolojan este omul negru, comunistul pus sa distruga liberalismul romanesc.

Acum, sau chiar de pe cand faceau impreuna poze de grup sub sigla PNL si a Aliantei D.A.? Grea intrebare, dificil raspuns. Oricare ar fi acesta, el arata capacitatea de compromis si duplicitatea PNL. Si alte partide si-au renegat fostii lideri, dar parca au dat dovada de ceva mai multa decenta. Si altii au scuipat unde au lins, dar nu cu atata entuziasm.

Tariceanu ar trebui sa fie mai cu luare aminte, caci nu se stie cand urmeaza la rand.