Rusia a anuntat, marti, ca va relua importurile cu produse de carne din Republica Moldova. Anuntul a fost facut, de Serghei Dankvert, medicul veterinar sef al Fedratiei Ruse, care a precizat ca decizia va fi adoptata in maxim o saptamana de la semnarea unui acord intre cele doua tari, relateaza BBC News.

"Pe data de 19 decembrie, dupa convorbiri cu Moldova, planuim sa semnam un protocol privind comertul cu produse de carne", a declarat Serghei Dankvert. El a adaugat ca Rusia va importa carne din Republica Moldova, pe aceleasi criterii ca cele convenite cu Ucraina, de la fabrici de prelucrare certificate de experti ai Federatiei Ruse.

Ministrul Agriculturii, Alexei Gordeiev, anuntase acum cateva zile ca reluarea exporturilor se va face conform intelegerii de la Minsk dintre presedintii Vladimir Putin si Vladimir Voronin, pe baza "depozitului unic", pe unde trec toate produsele.

La summitul CSI de la Minsk, de la sfarsitul lui noiembrie, cei doi sefi de stat au convenit si reluarea exporturilor moldovenesti de vin, sistate in luna martie 2006.

Tot atunci, Rusia a amenintat ca va impune un embargo asupra tuturor produselor de origine animala din UE, din cauza aderarii, la 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei, tari afectate de pesta porcina.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a calificat drept un "joc politic" amenintarea Rusiei, afirmand ca aceste ingrijorari sunt nefondate, pentru ca un embargo intern al UE a fost deja impus tuturor produselor procine din cele doua tari, pana la 1 octombrie 2007.

Serghei Dankvert a adaugat ca posibila ridicare a embargoului impotriva exporturilor poloneze de carne va fi discutata la Berlin pe 17 - 18 ianuarie.