Ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, a declarat ca decizia pastrarii simbolurilor religioase in unitatile de invatamant apartine in totalitate comunitatii, parintilor elevilor si nu in ultimul rand, scolii.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit hotararea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind elaborarea si implementarea unor norme interne care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public din Romania.

Ministrul Hardau a declarat prin intermediul unui comunicat de presa ca interventia ministerului in aceasta chestiune ar fi total deplasata si ar restrictiona libera optiune. Mai mult, in comunicat este specificat faptul ca prezenta icoanelor in unitatile de invatamant nu este consecinta unui ordin ministerial, ci o hotarare a societatii civile.

Prin urmare, traind intr-o societate democratica, decizia trebuie sa apartina tot parintilor, comunitatii locale si nu in ultimul rand scolii. "In virtutea principiilor democratice, consideram ca exista prerogative naturale ce nu trebuie ingradite de acte normative.

In consecinta, dorim ca intr-o unitate scolara normele interne care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase sa fie stabilite de comunitatile locale si suntem de acord cu o abordare diversificata, in functie de apartenenta religioasa a populatiei. Cu o singura conditie: respectarea Legii invatamantului care interzice prozelitismul religios in scoli", se mai arata in comunicat.