Forma finala a contractului de privatizare a CEC-ului se afla pe ordinea de zi a sedintei Executivului. Se astepta ca documentul sa fie aprobat de Guvern, dupa ce Ministerul Justitie si-a dat, deja, acordul. In cursa pentru cumpararea CEC au ramas National Bank of Greece si OTP din Ungaria, iar castigatorul licitatiei urmeaza sa fie anuntat peste aproximativ doua saptamani.

Cele doua institutii au la dispozitie opt zile, din momentul aprobarii de catre Executiv a contractului de privatizare, pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite.

Unicul actionar al CEC - statul - a decis sa vanda 69% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Salariatii CEC si pensionarii cu ultimul loc de munca la institutie amintita, au posibilitatea de a cumpara 5% din actiuni.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, vanzarea pachetului majoritar se face prin negociere in trei etape, pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante si oferte financiare finale angajante imbunatatite. CEC-ul este cea mai mare banca din Romania, avand 1400 de sucursale. Cu toate acestea, institutia financiara detine doar 5 la suta din cota de piata.

La sedinta de Guvern participa si cei doi noi ministrii: cel al Agriculturii, Dan Motreanu si cel al Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.