In anul Mozart, ocazionat de aniversarea a 250 de ani de la nasterea compozitorului, International Mozart Fundation din Salzburg (Austria), a publicat pe internet peste 600 de partituri semnate de compozitor, informeaza Reuters.

Pe site-ul http://dme.mozarteum.at au fost postate lucrari simfonice, arii reprezentand aproximativ 24.000 de pagini de muzica.

"Am inregistrat 45.000 de accesari in primele doua ore de functionare a paginii web. Nu ne asteptam la asa ceva", a spus directorul programului ,Ulrich Leisinger, intr-un interviu acordat Reuters.

Lucrarile disponibile gratuit pe internet reprezinta versiunea digitala a volumului "New Mozart Edition", o antologie a lucrarilor lui Mozart, publicata de editura Barenreiter din Kassel, Germania.

Transpunerea in format digital a costat 400.000 de dolari, fondurile fiind asigurate de Packard Humanities Institute din Los Altos, California, scrie Reuters.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg. Unul dintre cei mai precoci compozitori, Mozart incepe sa compuna inca de la varsta de cinci ani, devenind de-a lungul vietii autorul unui numar impresionant de lucrari muzicale, 41 de simfonii, 27

de concerte, 17 opere, 19 messe, cantate, motete pentru soprana si orchestra, un oratoriu si, ultima compozitie, "Requiem"-ul in re minor.

Intre cele mai cunoscute opere semnate Wolfgang Amadeus Mozart sunt "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Cosi fan tutte" si "Flautul fermecat" spectacole aflate si in repertoriul actualei stagiuni la Opera Nationala din Bucuresti.