Documente din Arhiva Securitatii sunt astazi sursa unei carti care zugraveste cosmarul tineretii distruse a unei intregi generatii.

Stela Covaci dezvaluie in Persecutia Miscarea studenteasca anticomunista Bucuresti, Iasi (1956-1958) volum aparut la editura Vremea, teroarea comunista precum si metodele folosite pentru a inabusi o miscare de eliberare prin protest a unor spirite tinere, studenti si scriitori, anticomunisti, miscare nunita codificat de Securitate 'Fratia Paleolitica'.

In vremea comunismului "biruitor", printre casele cu adevarat primitoare ale Bucurestilor se numara si cea a traducatorului Aurel Covaci si a sotiei sale Stela, un loc in care domneau prietenia si ospitalitatea.

Dar putini dintre oamenii de cultura, scriitori si artisti, care frecventau aceasta casa stiau ca zambitoarele lor gazde fusesera in studentie victime ale Securitatii, arestati si trimisi in inchisoare sub pretextul, intotdeauna intrebuintat, al "complotului anticomunist".

Dupa moartea poetului Nicolae Labis intr-un misterios "accident", prietenii sai, studentii Stela si Aurel Covaci au fost permanent urmariti, corespondenta le-a fost violata, camerele lor de la camin au fost perchezitionate in secret; in cele din urma, au fost arestati, interogati interminabil, acuzati si condamnati la inchisoare, intr-un proces-parodie, intemeiat pe minciuna si absurditate.

Dupa aproape jumatate de veac, Stela Covaci a recuperat de la CNSAS documentele care zugravesc cosmarul tineretii distruse a unei intregi generatii si a alcatuit din ele o carte, spre aducere aminte. O carte care se citeste cu infiorare. O fraza memorabila a lui Alexandr Soljenitin (Arhipelagul Gulag) sintetizeaza esenta faptelor:

„Adevarul este intotdeauna mai sfios, el tace in fata presiunii indolente a minciunii [...]. Nu cinci ani, cinci saptamani sunt de ajuns ca sa nimicesti o femeie si tot ce este omenesc intr un om."