Majoritatea romanilor scapa de asigurarile private pentru calatoriile in UE

Cardul de asigurat european costa doi lei

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Miercuri, 13 decembrie 2006, 0:00

Foto: sfatulmedicului.ro
Documente:
Cristian Vladescu, presedinte CNAS
(13.12.2006) MP3

De anul viitor, contribuabilii care calatoresc in strainatate vor avea cu ei Cardul European de Asigurat. Acesta costa putin peste 2 lei, iar purtatorul va putea beneficia, in caz de urgenta, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor din Uniunea Europeana.

Cardul european va fi valabil numai sase luni de la data eliberarii si va putea fi folosit doar in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.

Tratamentul in caz de nevoie se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respective, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers.

Cum poate fi obtinut cardul

 • Contribuabilul merge la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si completeaza un formular prin care solicita respectivul document.
 • Se achita si taxa de 2,166 RON, suma care consta in costurile de fabricatie si expediere a cardului
 • In sapte zile lucratoare, cardul ar trebui sa ajunga la adresa la care solicitantul lui cere sa ii fie expediat. Semneaza pentru confirmarea primirii.
 • Daca nu a fost acasa, pentru a primi documentul, cetateanul trebuie sa mearga la CJAS, de unde si-l poate recupera.


  ”Documentul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta. Acest lucru era posibil pana acum numai prin incheierea unei asigurari private, ale carei criterii si tarife erau stabilite de compania private”, a declarat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

  El a mai spus ca dupa expirarea cardului, in cazul in care cetateanul doreste sa iasa din tara, va trebui sa isi reimprospateze contractul cu CJAS pentru obtinerea cardului.

  Cardului European de Asigurat nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.

  Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi compensate numai partial in statul unde intervine problema de sanatate, sau invers.

  Nu doar romanii vor putea fi purtatorii acestui document, ci si cetatenii altor state comunitare, care, de asemenea, calatoresc in spatiul european. Si acestia vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra. • 1678 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   online? (Miercuri, 13 decembrie 2006, 18:19)

   Silviu Florea [anonim]

   Mi se pare o treaba foarte bune. Vroiam sa intreb daca se pot procura aceste carduri online? Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   birocratie (Miercuri, 13 decembrie 2006, 18:47)

   D.C. Sterio [anonim]

   Cat de complicat... In vechile membre UE, acest "card" este de fapt tiparit pe verso cardurilor nationale de asigurare de sanatate si are o valabilitate identica cu cea a asigurarii in tara de origine, deoarece nu este nimic special ci doar o standardizare a diferitelor carduri nationale din statele membre UE, pentru a usura inregistrarea si verificarea tratamentelor medicale in interiorul UE pe baza de reciprocitate intre tarile membre.
   Deoarece in Romania nu exista un document care sa ateste calitatea de asigurat, s-au gandit niste sus-pusi ai caselor de sanatate sa nascoceasca aceasta metoda complicata pentru un lucru ineret si care reise din simpla calitate a Romaniei de membru UE.
   In afara de acest aspect a se mai mentiona si faptul ca cetatenii UE beneficiaza NU NUMAI de tratemente de urgenta, ci si de cele pentru boli cronice sau orice alte tratemente necesare pe teritoriul oricarui stat membru, cat si in Elvetia, in baza acordurilor bilaterale Elvetia-UE.
  • 0 (0 voturi)    
   Silviu Florea (Miercuri, 13 decembrie 2006, 18:49)

   Liana Anghelescu [anonim]

   Pentru a obtine cardul trebuie sa mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la care ajunge impozitul dumneavoastra. Acolo completati o cerere.
  • 0 (0 voturi)    
   Ptr dl Silviu Florea (Miercuri, 13 decembrie 2006, 21:31)

   Portarul de la CNAS [anonim]

   Cu regret trebuie sa va informez ca deocamdata puteti procura acest card numai offline. Nu disperati, mai incercati.
  • 0 (0 voturi)    
   card (Miercuri, 13 decembrie 2006, 22:17)

   Asiguratu' [anonim]

   Am inteles bine? E un card de doi lei?
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Toti Asiguratii (Miercuri, 13 decembrie 2006, 23:39)

   Robert [anonim]

   Observ cu tristete cum gasca de smecheri de la Casa de Asigurari de Sanatate induc starea de dezorientare in randul populatiei, anuntand informatii contradictorii la intrevale scurte de timp. Din pacate lumea nu observa aceste amanunte. Se poate citi printre randuri ca de fapt cineva este deranjat de asigurarile private (nu de asigurari in sine ci de banii care se fac din afacerea asta) si si-a facut firma de emis carduri de "asigurat european". Ce nu este spus, si ma mir ca presa dezinformeaza cu atata usurinta, este faptul ca aceste carduri de asigurat functioneaza numai in institutiile medicale de stat din statele europene respective, cu toate ca prin cardul asta se asigura numai cazurile de urgenta care pot aparea. De cele mai multe ori, statistic, in cazul unui accident de exemplu, nu vei ajunge la spitale de stat ci la clinici private care sunt mult mai costisitoare. Asigurarea normala acoperea si clinicile private. Trecand peste acest aspect, faptul ca asiguratii nu-si cunosc drepturile pe care le garanteaza aceasta asigurare medicala la care platim toti cota parte din salarii, nici aici in Romania va dati seama ce surprize vor avea in strainatate. Este o tehnica de manipulare prin care se anunta un pret mare pentru un anumit produs, apoi se anunta succesiv diferite preturi mai mici, iar omul nu vede ca de fapt plateste niste bani in plus pentru ce ar trebui sa primeasca gratuit (inclus in banii opriti din salariu lunar) ci vede doar ca e ieftin fata de primul pret (in cazul de fata 10 ron).
   Ma mir ca presa nu informeaza complet si nepartinitor, ci da informatii trunchiate, amestecand jumatati de adevar.
   Foarte interesant.
  • 0 (0 voturi)    
   cum vine asta? (Joi, 14 decembrie 2006, 8:11)

   Om [anonim]

   Cardul asta e de fapt o adeverinta ca esti cu plata asigurarii medicale la zi. Acum s-au gasit niste smecheri care sa scoata bani din eliberarea de adeverinte?!
   O asigurare medicala pe o saptamana cu limita de 10,000Eur e vreo 12 lei. Adeverinta e vreo 2lei.
   Poate maine contabilul ala de la sanatate face un ordin ca toata lumea trebuie sa-i trimita lui lunar cate 100 de lei. Ca asa vrea muschii lui.
  • 0 (0 voturi)    
   Probleme ?? (Joi, 14 decembrie 2006, 8:20)

   nic [anonim]

   Am auzit oare bine la tv cand au spus ca fara acest card nu se va putea iesi din tara ??
  • 0 (0 voturi)    
   card asigurare (Joi, 14 decembrie 2006, 9:54)

   lacramioara comsa [anonim]

   se pot face cereri incepind de acum sau numai dupa 1 ianuarie?Stie cineva va rog adresa de web in cazul in care pot procura acest card incepind de acum?Multumesc mult
  • 0 (0 voturi)    
   in Franta (Joi, 14 decembrie 2006, 11:20)

   Kal-El [anonim]

   Pentru persoanele asigurate in Franta acest gard este valabil 1 an si este GRATUIT. Doar la noi sunt unii mai smecheri.
  • 0 (0 voturi)    
   suntem blocati iar in tara? (Joi, 14 decembrie 2006, 11:20)

   marius [anonim]

   Am inteles ca acest card se va emite doar dupa 3 ianuarie. Mi-e teama ca se repeta situatia din iulie anul trecut cand oameniilor li se luau pasapoartele la intrarea in tara pentru depasirea celor 3 luni de sedere in strainatate. Daca ne-am luat concediu pana in 3 ianuarie si in 2 plecam inapoi in Italia nu avem cum sa iesim din tara, ca ne lipseste adeverinta ce se poate cere din 3 si primi in maxim 7 zile lucratoare prin posta(adica in 15, ca avem 4 zile libere intre timp). Ce facem? mai stam doua saptamani in Romania sa ne vina adeverinta? Cine ne plateste in timpul asta? Ne mai tine patronul ?
  • 0 (0 voturi)    
   6 luni si mai si costa?? (Joi, 14 decembrie 2006, 11:38)

   Bogdan [anonim]

   Nu e sfarsitul lumii sa dai 2 lei pentru asha ceva, dar de exemplu in Anglia cardurile astea sunt gratuite, se pot comanda online si au valabilitatea nelimitata (adica atata timp cat figurezi pe listele NHS) din cate stiu eu.
  • 0 (0 voturi)    
   Hai sa ne asiguram asigurarea (Joi, 14 decembrie 2006, 12:41)

   Robert [anonim]

   Se pare ca citind cu atentie textul dat de hotnews mai sus putem vedea ca de fapt toata afacerea asta este cat se poate de dubioasa:
   citam : "Acest lucru era posibil pana acum numai prin incheierea unei asigurari private, ale carei criterii si tarife erau stabilite de compania private”. -> se pare ca se confirma ce am spus mai devreme afacerea este impotriva companiilor de asigurari private care fac pesemne prea multi bani din afacerea asta, (in conditiile in care romanu' din ianuarie o sa inroseasca drumurile spre frontierele tarii).
   Ma gandesc cu mila la cei care vor pierde zile si nopti la cozile care se vor forma din ianuarie pe la CJAS-uri (ati uitat cum stateau ca vitele la cozi cei care vroiau sa plece in spania sau alte tari?).
   Unde mai pui ca as fi foarte curios cine da doi bani (nu doi lei) pe cardul asta, in conditiile in care in tara asigurarea luata din salariu nu valoreaza mai nimic, si nu face fata cerintelor noastre. Va dati seama in UE udne ziua de spitalizare ajunge si la 500 de Euro?? Cum dracu o sa plateasca asigurarea de 2 lei? Probabil ca de la inceputul anului vor majora si cota de CAS din salariu ca sa fim fericiti asigurati europeni si baietii veseli de pe la CJAS si CNAS si toate AS-urile sa aiba si ei salarii bune si beneficii si sedii caldute si diurne, deplasari prin strainatate, si altele.
   Asa ca nu fiti fraieri, dati buzna si luati-va cardul de 2 lei pe 6 luni (adica 5 lei pe an - ieftin ca braga)
   Eu deja mi-am luat rand la coada din fata CNAS ca sa nu pierd cumva aceasta mirobolanta oprtunitate.
   Halal Romani! Hala Romania! Halal conducatori!
  • 0 (0 voturi)    
   Precizari (Joi, 14 decembrie 2006, 14:59)

   Valentin [anonim]

   Personal, cred ca acest subiect va fi controversat atata timp cat nu exista in Romania o modalitate de comunicare activa si pe intelesul tuturor intre guvernanti si masele populare.
   Trebuie sa stiti ca de la 1 ianuarie tot romanul devine si cetatean european si i se garanteaza dreptul la libera circulatie cu tot ceea ce implica aceasta, inclusiv dreptul de a primi asistenta medicala in unul din cele 30 de state ale spatiului economic european (26 de tari UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Elvetia) pe baza principiului de reciprocitate. Acest lucru prevede ca cetateanul roman care calatoreste intr-unul din statele membre are dreptul sa fie ingrijit pe teritoriul acelui stat la fel ca orice resortisant al statului respectiv si acest card care dovedeste apartenenta la un sistem de securitate sociala, confera dreptul la asigurarea medicala de baza fara cheltuieli suplimentare pentru asigurat. De fapt situatia este mult mai complexa si in principiu, statul care a acordat asistenta medicala unui resortisant din alt stat, fara ca acesta sa plateasca, va recupera sumele cheltuite pe langa statul care a emis cardul pe baza unor regulamente financiare specifice (este vorba de formularele E125 si E127 printre altele).
   Ceea ce cred ca este important de retinut este ca daca pana acum romanul care pleca in strainatate trebuia sa scoata din buzunar bani pentru o asigurare medicala si o data ajuns in strainatate, in caz de probleme medicale era total pierdut intre cerintele prestatorilor de servicii si doleantele companiilor de asigurari, de la 1 ianuarie nu va trebui decat sa-si ia in portofel acest card si sa-l arate la spital, de exemplu, in caz de probleme de sanatate si nu va trebui in principiu sa cheltuiasca nici un cent pentru a fi ingrijit.
   Aceasta face parte din Regulamentul CEE 1408/71 si 574/72 si este un drept fundamental al oricarui cetatean european si nu am intalnit pana acum nici o alta persoana in afara de romani, care sa comenteze acest lucru.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns la precizari (Joi, 14 decembrie 2006, 15:28)

   Kal-El [anonim]

   Problema nu este ca acest card exista ci faptul ca se plateste, e pentru o durata mai mica decat in alte tari (cunosc exemplul Frantei unde locuiesc), si mai ales ca dupa ce reiese din articol acesta va fi necesar la iesirea din Romania, fapt care in mod indubitabil nu este in acord cu dreturile de cetatean european.
   ?
   Pe de alta parte, nu se poate spune la modul general ca romanul cu acest card nu va scoate nici un cent pentru ingrijiri (in afara cazurilor stricte de urgenta), pentru ca acest lucru depinde de legislatia sociala din tara vizitata. Depinde de cum vor fi incadrate asigurarile romanesti, de exemplu securitatea sociala franceza obligatorie nu acopera decat 70% in medie dintr-un cost al prestatiei fixat de catre stat (si de multe ori medicii in cabinete depasesc cu mult acest barem).
   Deci, ca de obicei, nimic clar cu privire la situati viitoare a romanilor ca cetateni europeni.
  • 0 (0 voturi)    
   Smiorcaieli (Joi, 14 decembrie 2006, 20:24)

   HBE [anonim]

   Am citit comentariile si comentez si eu la randul meu:
   1)Pt cei care se vaicaresc ca dau 2 lei in timp ce in alte tari (unde traiesc ei) este gratis. De curiozitate, cat platesc ei pe luna pentru asigurarile alea care le dau cardul gratis? Pai parca nu se coroboreaza sumele cu cele din Romania, nu? In Romania, din pacate, banii din asigurarile de sanatate ajung doar pt. tifon si spirt. Sistemul e falimentar din pacate si ne ofera servicii pt cat platim. Ne palgem ca platim mult, da' uitam sa ne comparam cu Vestul, ... ne aducem aminte doar cand ne uitam la calitatea serviciilor. In opinia mea, 2 lei reprezinta fix costul de productie. Aveti carti de vizita doamnelor si domnilor?! Cat costa una!? De ce nu va plangeti!?

   2) Asigurare privata se poate face in continuare, nu te opreste nimeni. Va fi un surplus. Cine vrea o asigurare cat mai completa, isi face asigurare ca si pana acum. De unde ideea cu Conspiratia Mondiala/Nationala impotriva firmelor de asigurari!?! Sau va e frica de romanul tipic care odata vazut cu o hartie in buzunar despre care nu stie ce implica dar isi inchipuie el cate ceva, ... nu isi va mai face asigurari private!? Pai ... puneti mana si munciti, educati cetatenii, convingeti-i sa incheie (si) asigurari private

   3) De ce ne declaram nemultumiti ca vom fi tratati ca un german intr-un spital german de exemplu, cand ar trebui sa ne crape obrazul cand vom trata noi cetateni germani ca pe romani intr-un spital romanesc...!?!?

   4) Tot respectul pt Postul 14, pt ca isi expune opinia argumentat si mai ales INFORMAT.
  • 0 (0 voturi)    
   Smiorcaieli (Joi, 14 decembrie 2006, 20:32)

   HBE [anonim]

   Am citit comentariile si comentez si eu la randul meu:
   1)Pt cei care se vaicaresc ca dau 2 lei in timp ce in alte tari (unde traiesc ei) este gratis. De curiozitate, cat platesc ei pe luna pentru asigurarile alea care le dau cardul gratis? Pai parca nu se coroboreaza sumele cu cele din Romania, nu? In Romania, din pacate, banii din asigurarile de sanatate ajung doar pt. tifon si spirt. Sistemul e falimentar din pacate si ne ofera servicii pt cat platim. Ne palgem ca platim mult, da' uitam sa ne comparam cu Vestul, ... ne aducem aminte doar cand ne uitam la calitatea serviciilor. In opinia mea, 2 lei reprezinta fix costul de productie. Aveti carti de vizita doamnelor si domnilor?! Cat costa una!? De ce nu va plangeti!?

   2) Asigurare privata se poate face in continuare, nu te opreste nimeni. Va fi un surplus. Cine vrea o asigurare cat mai completa, isi face asigurare ca si pana acum. De unde ideea cu Conspiratia Mondiala/Nationala impotriva firmelor de asigurari!?! Sau va e frica de romanul tipic care odata vazut cu o hartie in buzunar despre care nu stie ce implica dar isi inchipuie el cate ceva, ... nu isi va mai face asigurari private!? Pai ... puneti mana si munciti, educati cetatenii, convingeti-i sa incheie (si) asigurari private

   3) De ce ne declaram nemultumiti ca vom fi tratati ca un german intr-un spital german de exemplu, cand ar trebui sa ne crape obrazul cand vom trata noi cetateni germani ca pe romani intr-un spital romanesc...!?!?

   4) Tot respectul pt Postul 14, pt ca isi expune opinia argumentat si mai ales INFORMAT.
  • 0 (0 voturi)    
   pt HBE (Vineri, 15 decembrie 2006, 15:05)

   MSM [anonim]

   Ca sa va satisfac curiozitatea: mi se percep circa 7 milioane lunar (fd indiv + CASS), bani inghititi de sistemul de stat. Daca vreodata am nevoie de asistenta medicala, faptul ca sunt asigurat nu-mi permite decat sa fiu primit la policlinica/spital. Restul - spaga si asteptatul pe la usi - trebuie sa le suport. Asa ca mai bine ma duc la o clinica privata, unde platesc abolut totul. Ca bani tot acolo ajung, minus asteptarea si conditiile. Corect si echitabil, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   pt HBE (Vineri, 15 decembrie 2006, 15:22)

   MSM [anonim]

   Ca sa va satisfac curiozitatea: mi se percep circa 7 milioane lunar (fd indiv + CASS), bani inghititi de sistemul de stat. Daca vreodata am nevoie de asistenta medicala, faptul ca sunt asigurat nu-mi permite decat sa fiu primit la policlinica/spital. Restul - spaga si asteptatul pe la usi - trebuie sa le suport. Asa ca mai bine ma duc la o clinica privata, unde platesc abolut totul. Ca bani tot acolo ajung, minus asteptarea si conditiile. Corect si echitabil, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   cardul de asigurat (Luni, 1 ianuarie 2007, 21:08)

   elena [anonim]

   Nu am inteles eu bine sau acest card se emite doar celor care sint in sistemul de asigurari romanesti.Intrebarea mea este ,cei ce sint in momentul de fata in momentul de fata angajati cu drept de munca in tarile uniunii,fara sa fi plecat prim ministerul muncii si implicit sa platesca taxele la casa de sanatate ,de unde isi iau cardul?Dar cei care muncesc la negru?Studentii plecati cu burse private la diferite facultati?Acestia pot cumpara acest card ?
   Si inca o intrebare...prin asigurarea privata de la societatile de asigurari sa inteleg ca e vorba de asigurarea medicala pt calatorii in strainatate?sau asigurare privata de viata?
   MULTUMESC,
  • 0 (0 voturi)    
   card de sanatate (Joi, 4 ianuarie 2007, 7:25)

   Sabau Daniela [anonim]

   Ce documente sunt necesare pentru copii ? VOR PRIMI UN CARD DE SANATATE SEPARAT?
  • 0 (0 voturi)    
   cititi - cardul este gratis in toate tarile UE (Vineri, 5 ianuarie 2007, 21:07)

   info [anonim]

   Cititi pe site-ul UE - cardul este gratis in toate tarile care fac parte din sistem (tari UE + Norvegia, Islanda, Elvetia, etc):

   http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm

   De ce la noi n-ar fi?
  • 0 (0 voturi)    
   cititi - cardul este gratis in toate tarile UE (Vineri, 5 ianuarie 2007, 21:18)

   info [anonim]

   Cititi pe site-ul UE - cardul este gratis in toate tarile care fac parte din sistem (tari UE + Norvegia, Islanda, Elvetia, etc):

   http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm

   De ce la noi n-ar fi?
  • 0 (0 voturi)    
   card de sanatate (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:13)

   ribu maria [anonim]

   Daca persoana care se deplaseaza intr-o tara UE nu este angajata cu carte de munca in Romania,care sunt actele necesare ptr eliberarea cardului d sanatate si c suma trebuie achitata.Vreau sa stiu daca se modifica suma de 2.16 lei.Va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   pentru calatorie (Joi, 18 ianuarie 2007, 10:09)

   tataru adrian constantin [anonim]

   doresc acest card pentru a pleca in interes de serviciu. multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru card de asigurare (Joi, 18 ianuarie 2007, 10:10)

   maracine maria [anonim]

   doresc acest card pentru o deplasare in interes de serviciu. multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   cardul,cu bune si cu rele (Duminică, 23 septembrie 2007, 10:53)

   Alice [anonim]

   in Franta nu exista sa platesti la medic,decat in caz de lucrari dentare;am fost la medic si eram tentata sa ii duc un buchet de flori sau o cafea "buna",asa cum eram obisnuita in tara;bine ca am fost oprita,ca altfel ma faceam de ras;cand a a uzit ca nu am card,medicul a fost consternat.....
   Toata lumea are sansa egale si nu exista discriminari;primesti aceleasi ingrijiri si daca esti fiu de primar si daca esti de la sat!asta e diferenta,ceea ce in Romania se va intelege peste 40 de ani,in cel mai fericit caz!
   De ce nu e gratuit cardul?ca sa mai "mulgem" inca odata contribuabilul!

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version