Camera Deputatilor a amanat miercuri votul asupra Legii alegerilor pentru Parlamentul European deoarece politicienii din Comisia pentru elaborarea codului electoral nu au reusit sa se pune de acord in timp util pentru realizarea unui raport pe aceast tema. Primele dezbateri sunt programate pentru joi, dar votul final va fi dat abia peste o saptamana.

Deputatul liberal Mihai Voicu, presedintele comisiei, a declarat pentru HotNews.ro ca, in cursul discutiilor de miercuri, s-a ajuns la un acord care prevede liste unitare cu candidati, la nivel national, un prag electoral de 5% pentru formatiunile politice.

"Am discutat chestiuni legate de principii si Comisia a pastrat votul majoritar in favoarea unei circumscriptii nationale. Am ajuns la un acord politic privind votarea in plen a acestei variantei, in special pentru ca pana la sfarsitul anului trebuie sa avem o lege.

Au fost introduse unele amendamente tehnice, precum si cateva amendamente ale deputatului PSD Vasile Puscas, care tin de corelararea unor termeni cu directivele europene", a precizat Voicu.

Nu s-a cazut de acord, insa, asupra numarului de semnaturi necesar pentru depunerea listelor de candidati si pentru candidatii independenti. Proiectul care va intra in dezbaterea camerelor Parlamentului spcifica 200.000 si respectiv 100.000 de semnaturi, dar Voicu spune ca aceste numere pot fi schimbate in timpul discutiilor.

A mai ramas, de asemenea, de discutat solicitarea PRM, care a depus un amendament prin care elimina dreptul de a candida pentru formatiunile care reprezinta minoritatile nationale.

Principalele prevederi ale proiectului

  • durata mandatului: 5 ani (misiunea primilor europarlamentari romani se va incheia in 2009)
  • varsta minima pentru a candida: 23 ani
  • au dreptul sa candideze pentru a reprezenta Romania in PE si cetatenii strani cu resedinta sau domiciliul in Romania
  • au drept de vot si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate
  • candidaturile se depun la Biroul Electoral Central cel mai tarziu cu 60 de zile inainte de data alegerilor
  • listele trebuie alcatuite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe
  • numarul maxim de candidati pe lista trebuie sa fie cu maximum 10 mai mare decat numarul de mandate repartizate Romaniei in PE
  • pragul electoral pentru formatiuni: 5%
  • pragul electoral pentru independenti: un numar de voturi egal cu raportul intre numarul total de voturi exprimate si numarul de mandate ale Romaniei in PE
  • la primele alegeri pentru PE organizate in Romania, alegatorii au obligatia sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere ca nu si-au exercitat dreptul de vot in cadrul alegerilor pentru PE din 2004

  • nu pot fi alesi ca reprezentanti in PE cetatenii din urmatoarele categorii:
    - judecatori ai Curtii Constitutionale
    - avocatii poporului, magistratii,
    - membrii activi ai armatei
    - politisti
    - alte categorii de functionari publici, inclusiv cei cu statut special

  • statutul de membru al PE este incompatibil cu urmatoarele calitati:
    - membru al guvernului
    - deputat sau senator
    - functii echivalente din statele membre