“Datele macroeconomice sunt bune, am castigat deja vanzand dolari, hai sa luam ceva profit acasa” si-au zis investitorii. Si au perfecta dreptate! Vanzarile en-detail din Statele Unite au depasit estimarile analistilor (ceea ce este un semnal bun pentru economie). Este inca o dovada ca teama recenta in ceea ce priveste mersul economiei pare exagerata.

Miercuri 13 Decembrie dolarul a inchis sesiunea de tranzactionare la 1,3216 fata de euro, la 117,53 fata de yenul japonez, la 1,9673 fata de lira sterlina si la 1,2058 fata de francul elvetian.

Indicele Dow Jones a inchis “pe zero” la 12.317,50 puncte, S&P 500 +0,12% la 1.413,21, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,08% la 1.783,44 puncte. Europa a performat a performat mult mai bine: DAX30 din Germania +0,69% la 6.520,77 puncte, indicele pan-european Eurostoxx50 +0,85% la 4.094,33 iar FTSE100 de la Londra a crescut 36,10 puncte, adica 0,59% la 6.192,5.

Din ce cauza a aparut aceasta desincronizare dintre piata de capital din Europa si cea din America? Nu e complicat: vanzarile en-detail din Statele Unite au crescut 1% in luna Noiembrie fata de 0,2% cat aratau estimarile si fata de o scadere de 0,3% in luna precedenta.

Deci economia americana, bazata extrem de mult pe ceea ce cheltuieste cetateanul consumator, poate produce linistita in continuare pentru ca are cine sa ii cumpere produsele.

Daca economia merge bine scad sansele ca FED-ul sa reduca costul creditului, fapt ce nu are cum sa ajute piata de capital din Statele Unite. O mare parte din cresterea recenta a cotatiilor actiunilor de peste ocean s-a bazat tocmai pe acest aspect, al reducerii dobanzii la dolar.

In schimb, Europa nu se confrunta cu aceeasi situatie. Desi ECB-ul s-a dovedit a fi in acest an mult mai prolific in cresterea dobanzii la euro si a dat semnale clare ca acest trend va continua, asta nu va ingradi cresterea economica si nici estimarile profiturilor companiilor europene pentru ca este pusa deja in pret o dobanda in crestere la euro.

Si chiar daca ECB va amana o luna sau doua modificarea dobanzii, o va face pentru ca trend-ul inflatiei va dicta aceasta decizie si nicidecum din teama ca economia da semne ca se clatina, asa cum crede piata ca se va intampla cu economia Statelor Unite.

In plus, Europa are si alte avantaje: nu se confrunta cu o scadere a sectorului imobiliar si nici nu depinde acum la fel de mult ca in trecut de economia americana. Schimburile comerciale cu Asia au in prezent o pondere mult mai mare decat in anii trecuti.

In plus, atata timp cat euro se intareste pe zi ce trece costurile energetice cu importurile de petrol, cotat in dolari, contrabalanseaza cu varf si indesat cresterea pretului petrolului.

In tot cazul, faptul ca dolarul reuseste sa faca din cand in cand un rebound, nu schimba cu nimic trend-ul acestuia pe termen mediu si lung. Este si va fi in continuare grevat de probleme structurale care tin in special de deficite, dar si de tendinta marilor detinatori de rezerve valutare (tarile asiatice si cele exportatoare de petrol in special) de a-si schimba ponderea detinerilor.

Din acest punct de vedere Euro si yenul japonez vor fi preferate dolarului in anii ce urmeaza.

Acesta este numai unul din motivele pentru care Alan Greenspan, fostul guvernator FED, a declarat recent ca pietele trebuie sa se astepte la cativa ani de “slabiciune a dolarului”. Dar atentie: asta nu inseamna neaparat ca dolarul se va tranzactiona peste cateva luni la peste 1,4000 fata de Euro! Ci doar ca cei ce spera la o intarire a acestuia mai au de asteptat.

Din cele spuse de domnia sa rezulta doar ca sunt extrem de mici sansele ca sa vedem o intarire serioasa a dolarului la, sa spunem, 1,1500 sau 1,1000 fata de euro sau la peste 130 fata de yanul japonez. Dar asta nu exclude ca, doar pe termen scurt, sa putem vedea un nou record istoric al cotatiei EURUSD peste zona 1,3600.

Revenind in actualitate, acest rebound al dolarului isi va putea trage seva in continuare din datele referitoare la inflatie ce vor fi publicate in zilele ce urmeaza. Joi este programat indicele preturilor de import din Statele Unite pentru luna Noiembrie iar Vineri indicele preturilor de consum.

Va voi tine la curent...