Presedintele Basescu si premierul Tariceanu au participat, joi, la reuniunea Consiliului European de iarna si la evenimentele care au marchat aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Presedintele CE, Jose Barroso, a spus la inceputul spectacolului, in romana si in bulgara :"Bun venit in UE! Bun venit acasa!".

Aderarea celor doua tari a fost marcata simbolic printr-o harta uriasa de turta dulce, la care au fost "lipite" Romania si Bulgaria.

De ce nu se inteleg presedintele si premierul?

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au sosit separat, joi dimineata, la Bruxelles, unde au participat la reuniunea Consiliului European de iarna si la evenimentele care marcheaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Recent, cei doi au avut un schimb de replici dure in ceea ce-l priveste pe actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, dar si in legatura cu transferul societatilor comerciale la AVAS. Totusi, cei doi au participat impreuna la dezvelirea hartii din turta dulce a Uniunii Europene, dar nu si-au vorbit decat pe scena.

Dupa cum transmite Realitatea TV, cat timp au fost in spatele scenei, cei doi s-au ignorat si nu au schimbat nici o vorba. Pe scena, insa, presedintele si premierul au flurat steagurile Romaniei, s-au imbratisat si au urat bun venit romanilor in Uniunea Europeana.

Extinderea UE - principala tema a Consiliului European

Potrivit Radio Romania Actualitati, Consiliul European a consemnat la cel mai inalt nivel politic momentul aderarii la 1 ianuarie a celor doua tari si incheierea celui de-al cincilea val al extinderii. Astfel, pe cladirea Comisiei Europene a fost pus, joi dimineata, un afis urias, pe care scrie: "Noi stele pentru Europa, noi perspective pentru fiecare".

In mod simbolic, harta Europei a fost completata cu hartile Romaniei si Bulgariei, la o manifestare organizata in piata de langa Gara Centrala a Bruxelles-ului, la care participa oficialitati, locuitori ai orasului, dar si turisti, atrasi de ineditul momentului. Harta este din turta dulce si are dimensiuni uriase, urmand sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor.

Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul integrarii, Anca Boagiu si cel de externe, Mihai Razvan Ungureanu au participat la aceste manifestari, dar si la Consiliul European, unde urmeaza sa se formuleze ultimele concluzii inainte de aderarea celor doua noi membre.

Liderii europeni vor readuce in discutie si mult dezbatuta problema a extinderii, in special strategia care trebuie adoptata dupa integrarea Romaniei si Bulgariei.