Banca elena National Bank of Greece (NBG) este considerata favorita pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al CEC.

Forbes scrie ca oferta imbunatatita a NBG pentru cele 69,9% din actiunile CEC va fi cea castigatoare in fata celei a OTP.

Si presa maghiara scrie ca reprezentantii OTP sunt neincrezatori in sansele de a prelua Casa de Economii si Consemnatiuni.

Dupa cum anunta si HotNews.ro in urma cu o luna, directorul adjunct al OTP declarase ca nu se asteapta ca autoritatile romane sa ceara “un pret rezonabil pentru CEC'', adaugand ca “OTP cauta sa faca o achizitie la un pret rezonabil si nu cred ca vom putea face asta”.

Ca urmare a informatiilor care circula pe piata financiara, actiunile National Bank of Greece au crescut cu 1,1% pe bursa de la Atena.

Data limita pana la care cele doua banci finaliste pot trimite ofertele imbunatatite pentru preluarea CEC este 22 decembrie, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Conform unor surse apropiate de comisia de privatizare a CEC, ofertele initiale pentru pachetul majoritar al celei mai vechi banci romanesti nu au depasit 500 de milioane de euro.

NBG vrea si o banca din Ucraina

Procesul de expansiune a National Bank of Greece in estul Europei va continua indiferent de rezultatul competitiei pentru CEC. Paul Mylonas, seful departamentului de strategii al NBG, a declarat pentru Dow Jones ca atentia bancii elene se indreapta acum catre o achizitie in Ucraina.

Desi nu a avansat nici un nume, oficialul NBG a dat un singur indiciu despre viitoarea achizitie: o banca de marime medie sau mica. Conform unor surse citate de Dow Jones, NBG este interesata de una dintre bancile Forum Bank si Tas Bank, fiecare avand intre 100 si 150 de filiale in Ucraina.

Cu cateva luni in urma, managementul NBG anuntase ca banca isi va opri pentru o perioada expansiunea in estul Europei daca va castiga licitatia pentru CEC.