Avocatii lui Mohammad Munaf au depus o plangere impotriva Romaniei, la Comitetul pentru Drepturile Omului. Acestia acuza Bucurestiul ca a incalcat drepturile irakianului pentru ca nu i-a acordat asistenta diplomatica. Munaf a fost condamnat, in urma cu doua luni, la moarte prin spanzurare in Irak pentru implicarea sa in rapirea a trei jurnalisti romani.

Potrivit Newsin, unul din avocatii lui Munaf, Jonathan Hafetz, a spus ca Romania i-a incalcat o serie de drepturi lui Mohammad Munaf. Scopul demersului este de a determina autoritatile de la Bucuresti sa solicite instantelor irakiene comutarea pedepsei cu moartea data lui Munaf dar sa si impiedice tratamentul inuman la care este supus acesta.

Romania nu a facut nimic pentru a-l proteja pe Munaf. Ambasada romana din Bagdad ar fi putut preveni transferul sau in custodia americana, dupa eliberarea sa impreuna cu ostaticii, se arata in document. De asemenea, Romania ar fi putut informa guvernul irakian ca nu este de acord cu urmarirea lui Munaf sau cu impunerea pedepsei cu moartea.

Desi guvernul roman afirma ca nu a autorizat niciun ofiter american pentru a vorbi in numele sau la procedura care a avut loc in fata unui tribunal irakian, Romania nu a intreprins nicio actiune oficiala pentru a corecta acest fals, se arata in plangere.

Documentul cere Romaniei sa faca o declaratie oficiala - adresata Statelor Unite si Irakului - prin care sa se opuna pedepsei cu moartea la care a fost condamnat Munaf.

Tot joi, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au amanat audierea prin videoconferinta a lui Munaf, in cele doua dosare in care el si Omar Hayssam sunt judecati pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak.

In primul dosar, cel al lui Hayssam, in care Munaf are calitatea de martor, s-a constatat ca nu au fost indeplinite procedurile pentru audierea acestuia. Instanta a stabilit noul termen in 18 ianuarie, cand este posibila audierea lui Munaf.