Potrivit unui raport Eurostat,

Dependenta energetica a UE a crescut, in timp ce a Romaniei a scazut usor

de D.C.     HotNews.ro
Joi, 14 decembrie 2006, 0:00

Documente:
Dependenta energetica a UE
(14.12.2006) PDF

Depandenta energetica a crescut in Uniunea Europeana intre 1990 si 2004 cu aproximativ 6%, atingand 50,5%, se arata intr-un raport Eurostat. In unele tari, printre care Estonia, Letonia si Lituania, se observa o scadere a dependentei energetice, iar in tari precum Republica Ceha, Irlanda, Olanda si Portugalia dependenta energetica a crescut semnificativ.

In cazul Romaniei, rata dependentei energetice se situa la 33,1% in anul 1990, scazand usor in urmatorii 14 ani la 30,2%.

Informatia pe scurt:
-in perioada 1990-2004 in tarile UE au crescut importurile de carbune cu 82%
-in 2004, 17 tari ale Uniunii depindeau de importurile de carbune in proportie de peste 95%
-tarile europene au inregistrat, in perioada 1990-2004, o scadere usoara a importurilor de petrol
-importurile de gaze naturale au inregistrat un trend crescator in ultimii ani


In anul 2004, doar doua tari, Danemarca si Norvegia, inregistrau un surplus de energie, in vreme ce 14 state membre UE erau dependente de importurile de energie in proportie de peste 60%.

Tarile UE-15 si UE-25 au inregistrat in perioada 1990-2004 o crestere semnificativa a ratei dependentei de carbune ca sursa de energie ajungand la 118% in cazul UE-15, respectiv 82% in cazul UE-25.

In 2004, 17 tari ale Uniunii Europene depindeau de importurile de carbune in proportie de peste 95%, Germania si Mare Britanie importau aproximativ 60% din necesarul de carbune, iar patru state membre depindeau intr-o proportie mai mica de 60%. Dintre tarile Uniunii, doar Republica Ceha si Polonia erau tari exportatoare de carbune.

In cazul dependentei de petrol, tarile Uniunii Europene au inregistrat, in perioada 1990-2004, o scadere usoara a importurilor de petrol.

Danemarca si Marea Britanie erau singurele tari membre net exportatoare de petrol, in timp ce 21 de tari erau dependente de importuri in proportie de peste 90%, iar 17 tari ale Uniunii inregistrau o rata a dependentei mai mare de 95%.

Situatia tarilor candidate si in curs de aderare era destul de complexa. Bulgaria, Turcia si Croatia importau de petrol in proportie de 98%, 93%, respectiv 78% din nevoile de consum, in timp Romania depindea de petrolul din import in proportie de 47%.

Este de notat ca rata dependentei a scazut in Romania de la 59% in 1990, in timp ce in Croatia aceasta s-a majorat de la 41% in 1992 pana la nivelul mentionat mai sus.

Importul de gaze naturale a inregistrat un trend crescator in ultimii ani in Uniunea Europeana, de la 47,5% in 1990, la 54,5% in 2004. Aceasta crestere se datoreaza in primul rand vechilor membrii, si in particular Germaniei, Italiei si Frantei, tari care importa un volum foarte mare de gaze naturale, dar si Olandei care este un exportator net, dar avand un trend descrescator.

Singurele tari exportatoare din spatiul comunitar sunt Olanda si Danemarca, in vreme ce 14 state membre depindeau in 2004 in proportie de peste 90% de importurile de gaze.

Norvegia, tara care nu este membra a Uniunii Europene, este un important exportator de gaze naturale, mai ales ales catre UE-15, volumul de gaze exportat catre aceste tari fiind comparabil cu cel al Algeriei si Rusiei.

Importurile de gaze naturale ale tarilor membre ale Uniunii Europene au crescut din 1999 pana in 2004 cu aproximativ 27%. Importurile din Rusia reprezinta 40% din totalul importurilor de gaze ale UE, in timp ce gazele naturale din Norvegia si Algeria reprezinta 25%, respectiv 19% din total.

Tarile din spatiul comunitar au importat in ultimii cinci ani cu 10% mai mult petrol. In 2004, 32% din petrolul importat provenea din Rusia si 19% din Norvegia, iar restul de pana la 100% provenea din tari OPEC (37%) si non OPEC (11%).

In anul 2004, principalul exportator de carbune catre Uniunea Europeana era Africa de Sud (28%), in timp ce carbunele din Rusia si Australia insuma 35% din total.97 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mentiune (Vineri, 15 decembrie 2006, 18:00)

  bozo [anonim]

  e o falsa scadere a dependentei de importuri datorata in principal scaderii consumului fata de 1990, iar in secundar cresterii eficientei/inchiderii unor centrale. In plus am avut niste ani in care hidrocentralele au beneficiat de suficienta apa datorita conditiilor meteo si ponderea energiei hidro a fost mai de mare. Asta e marele nostru avantaj fata de alte tari europene.

  in Eu15 lucrurile stau sensibil diferit, productia de enrgie are randamente mai bune doar ca fiind societati cu nivel de trai ridicat consumul de energie e mai mare.

  daca intr-adevar ne intereseaza reducerea dependentei de importuri ar trebui sa mai lasam politicianismele ieftine si sa ne concentram serios pe ceea ce Europa face deja in timp ce noi mai mult ne prefacem: eficienta energetica la consumator, distributie, transport si productie precum si valorificarea surselor regenerabile pe care le avem la un nivel destul de ridicat.
 • 0 (0 voturi)    
  Cernavoda pana la urma? (Miercuri, 28 martie 2007, 23:46)

  Lucian* [anonim]

  as zice ca pana la urma tot ar trebui sa investim ceva mai mult in Cernavoda si nu cred ca ne va parea rau. Ar trebui sa fim mult mai ambitiosicu terminarea reactorului 3 si 4. Eventual ar trebui sa ne folosim ca suntem membri ai UE si sa ne folosim de fonduri . luam ceva bani de la ei si pe urma le dam energie in schimb. As zice ca ar fi un contract corect.
  In plus ar trebui sa modernizam cu adevarat distributia de energie atat electrica cat si termica si sa nu uitam in ultimul rand sa eliminam intermediarii de energie. Mi se pare aiurea ca cineva sa cumpere energie daca nu este consumator. Intermediarii, asa zisii "baieti destepti " ar trebui eliminati din ecuatie. Asta ar trebui reglementat prin lege pt ca pute a monopol. Chiar nu avem nici o lege care sa-i elimine pe acesti "vampiri"?
  Poate ca ar trebui deasemenea sa fortam pe diferiti producatori sa se gandeasca la calitatea muncii lor. Ar trebui aprobate numai materiale de constructie cu anumite carcateristici de de izolare, numai aparate electrocasnice cu anumite caracteristici de consum energetic cu alte cuvinte sa fortam si consumatorii sau fabricantii de aparatura electrica sa devina mai responsabili. Sunt sigur ca am avea numai de castigat! Atat din punct de vedere a reducerii necesarului de energie electrica cat si din punct de vedere a dezvoltarii tehnice care duce si la marirea exporturilor.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri