Parlamentarii nu vor programul "Un laptop pentru fiecare copil"

de B. Blagu, L. Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 15 decembrie 2006, 0:00

Documente:
Proiectul legii si motivatia initiatorului
(15.12.2006) DOC
Deputatii au retrimis joi la Comisia de invatamant proiectul de lege prin care se creau premisele intrarii Romaniei in programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil). Documentul a fost deja respins de Senat, dar a primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.

OLCP are ca scop vanzarea, prin intermediul guvernelor, de laptop-uri speciale, pentru dotarea elevilor din sistemul de invatamant preuniversitar.

www.laptop.org

Initiativa deputatului liberal Ioan Ghise prevede extinderea programului si la profesori, astfel ca a primit numele de "Un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania".

Stiinta si nestiinta

"M-am zbatut mult pentru acest proiect de lege. Cred ca nu este vointa pentru a-l duce la final. Cred ca este vorba in primul rand de interese la Ministerul Comunicatiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor INTEL si Microsoft sprijin si deschidere pe piata din Romania afecteaza acest proiect.
Asta pentru ca programul prevede laptopuri cu procesoare AMD si pe sistem Linux. O alta cauza este ignoranta parlamentarilor si politicienilor care nu cunosc domeniul si nici nu vor sa evalueze documentatia tehnica", a declarat Ghise pentru HotNews.ro.

De altfel, deputatul PC, Damian Florea, a cerut in sedinta de joi a Camerei Deputatilor retrimiterea proiectului la comisie, pentru reanalizare, calificandu-l drept un "proiect SF".

"Ma gandesc ca eu, ca deputat de Bucuresti, sa propun un proiect de lege privind dotarea fiecarui bucurestean cu un aparat de zbor, la cum se circula. Acest tip de laptop se afla abia in faza de proiect in SUA, nu exista decat 10 exemplare, iar in Statele Unite se incepe productia in 2008", a dat Damian dovada nivelului de cunostinte in domeniu.

Cu toate acestea, participantii la proiect, Laboratorul MIT Media, AMD Inc., Google, News Corp., Quanta, Red Hat sau Nortel Inc. il contrazic pe alesul conservator, nu cu afirmatii, ci cu fapte. Peste 1000 de unitati din 2B1 (denumirea tehnica a laptopului) au fost deja distribuite, iar productia in serie este programata pentru prima jumatate a anului 2007.

"Am rezerve fata de performantele dispozitivului pentru ca nu poate rula anumite programe, nici chiar Word-ul. Cred ca nu este operational din toate discutiile care au fost pana acum.
Se pun multe probleme: trebuie sa cablam toata tara, sunt calculatoarele unei singure firme... ceea ce imi da de gandit: cum se repara, cine plateste costurile", si-a enuntat nelamuririle si democratul Iulian Barsan.
El a pus accent pe cablare, in conditiile in care aparatele comunica prin sisteme wireless, dar si pe nevoia stringenta de folosire a programului Word, produs al companiei Microsoft, in conditiile in care sistemul de operare este Linux.

"Producatorul unic" are concurenta

Problema unicului producator este unul din motivele cel mai des mentionate cand vine vorba despre reticenta la programul OLPC.

"O motivatie pentru retragere a acestui proiect este faptul ca aceste laptopuri au o sursa unica de achizitionare. Este o singura companie care le produce iar comunitatea europeana ne-a atras atentia sa se evite astfel de contracte", a declarat pentru HotNews.ro deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei de invatamant.

Ideea este sprijinita si de Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. El a declarat, in timpul dezbaterilor in comisii, ca sustine "sistemul de acordare de vouchere pentru elevi din clasa a IX, respectand neutralitatea fata de producatori".

Cu toate acestea, aparatul produs de Quanta nu este singurul cu ambitii de a popula casele sarace. El are cel putin doi concurenti cu calitati asemenatoare, astfel incat exista chiar posibilitatea realizarii unei licitatii internationale in acest scop.


Intel a realizat propriul aparat, numit Eduwise, ca raspuns la cel patronat de MIT Media. Costul acestui "laptop rural" se ridica insa la aproximativ 400 de dolari, iar o colaborare a fost deja perfectata cu autoritatile mexicane, care vor beneficia de primele cateva sute de mii de unitati.
Aparatul e dotat cu procesor Intel si se conecteaza la Internet tot prin tehnologia wireless.


La randul sau, Asiatotal.net a lansat, in 2005, calculatorul iT, oferit gratuit persoanelor cu venit redus si intreprinderilor mici. iT are la baza sistemul Windows CE si este furnizat gratuit datorita oprtunitatilor de publicitate oferite companiilor care sponsorizeaza fabricarea
lui. iT este dotat cu taste speciale, care trimit utilizatorul direct la pagina de internet a fiecarui sponsor in parte.

Laptopul de 100 de dolari s-a scumpit

Numit initial "laptopul de 100 de dolari", aparatul oferit in cadrul programului OLPC si-a pierdut numele dupa ce companiile participante si-au dat seama ca un ecran competitiv inseamna cresterea pretului la aproape 140 de dolari.

In cele 18 luni care au trecut de la lansarea acestei idei, au fost dezvoltate trei variante de prototip. Cel mai recent model a fost prezentat in urma cu doua luni si a intrat deja in faza de productie.

In inregistrarea video de mai jos, unul dintre specialistii implicati in proiect face o demonstratie a capacitatilor aparatului.Pana in acest moment, au apelat la programul OLPC Brazilia, Egipt, Cambodgia, Tunisia, Argentina, Venezuela, Nigeria, Libya, Uruguay, Costa Rica, Republica Dominicana, dar si statele Massachusetts si Maine sin SUA.

Sistemul de colaborare este, deocamdata, la nivel guvernamental. Autoritatile interesate sa achizitioneze aparatul 2B1 incheie un contract cu MTI Media, cantitatea maxima comandata fiind de un milion de unitati.

Reprezentantii MTI Media au anuntat, in aceasta toamna, ca intentioneaza ca in viitor sa colaboreze si cu organizatiile neguvernamentale.

2B1 va fi disponibil, peste cativa ani, si pe piata libera, dar la un pret de cel putin doua ori mai mare decat cel platit in cazul unui contract guvernamental.

Reprezentantii companiilor angrenate in proiect au recunoscut ca nu pot sa stopeze ajungerea aparatelor pe piata neagra, dar spun ca acestea ofera prea putine facilitati pentru a fi o varinata viabila pentru cei care isi pot permite un calculator personal.

Scopul principal al acestui gen de aparate este accesul la internet ca baza de date si mod de comunicare interpersonala, nu rularea unor programe complexe. 2B1 nu are hard-disk sau unitati optice de citire a dischetelor, CD-urilor sau DVD-urilor, dar, in cazul incare utilizatorul isi permite, acestea pot fi atasate cu ajutorul porturilor USB.

De asemenea, folosirea unui "laptop rural" necesita de peste 20 de ori mai putina energie electrica decat in cazul unui computer obisnuit. Unul din prototipurile din programul OLPC era dotat inclusiv cu o manivela pentru producerea curentului necesar functionarii, dar s-a renuntat la aceasta varianta.

Costuri si fonduri

Calculele facute de Ioan Ghise si Adrian Popescu, profesor in cadrul Facultatii de calculatoare a Politehnicii Bucuresti, arata ca valoarea totala a unui astfel de proiect se ridica la 700 de milioane de dolari (1,82 miliarde RON) pentru cinci milioane de aparate si infrastructura aferenta realizarii conexiunii wireless.

Printre fondurile mentionate de Ghise in initiativa sa legislativa se gaseau 300 de milioane de euro (1,05 miliarde RON) necheltuiti din fondul pentru investitii in invatamant alocat pe anul 2006.

Lia Olguta Vasilescu a subliniat insa ca, in 2007, sumele alocate investitiilor in invatamant au fost reduse cu 420 de milioane RON, pentru ca salariile cadrelor didactice sa fie majorate cu 22%, fata de 18 cum se prevazuse initial.

In Romania se deruleaza, in acest moment, doua programe care au ca scop informatizarea.
Unul acorda un ajutor de 200 de euro tinerilor de maximum 26 de ani, care au venituri de sub 150 RON pe membru de familie, de el beneficiind in medie peste 25.000 de persoane anual.
Al doilea este finantat din fondul de investitii de la nivelul Ministerului Educatiei si prevede dotarea fiecarei institutii de invatamant cu computere.

Pareri
 • Am inteles ca aceste lapotopuri sunt de fapt niste jucarioare care nu costa 100 de euro ci se mai adauga costuri pe parcurs pentru diferite componete si programe la ele. Pe de alta parte cred ca este vorba si de o afacere fiind o singura companie care promoveaza aceste calculatoare la acest pret. - Asztalos Ferenc, deputat UDMR

 • Exista foarte multe solutii ca acest program educational sa pus in aplicare si la noi dar nu se vrea. - Ioan Ghise, deputat PNL

 • A fost o idee generoasa si populista care le-a placut tuturor, dar care nu se bazeaza pe o fundamentatie reala. Aceste laptopuri sunt niste jucarioare iar elevii nu nu le pot folosi prea mult si eficient. - Lia Olguta Vasilescu, deputat PRM

 • Ca profesor de matematica si informatica care a lucrat in mediul rural consider ca ideea este foarte buna si ca acest program este binevenit. Aceasta initiativa trebuie discutata imbunatatita si sa existe intr-adevar vointa politica sa se faca. - Soki Bela, deputat UDMR


 • 1725 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   laptopul de 10000usd (Vineri, 15 decembrie 2006, 8:19)

   eu [anonim]

   Daca ar fi fost vorba de un laptop de 10000 usd care sa intre in dotarea fiecarui parlamentar ar fi votat in unanimitate!!
  • 0 (0 voturi)    
   Iar ratam! (Vineri, 15 decembrie 2006, 8:58)

   Razvan GHITESCU [anonim]

   Acest proiect exista si este pe bune. Una dintre cele mai prestigioase reviste de tehnologie din SUA - Revista Wired [www.wired.com] are o lunga serie de articole privind acest proiect ambitios de a pune in mainile fiecarui copil un laptop.

   E o minune. Iar noi ii dam din nou cu piciorul, din ignoranta.
  • 0 (0 voturi)    
   zi parlamentar si trage apa... (Vineri, 15 decembrie 2006, 9:25)

   mozzy [anonim]

   niste idioti, prosti si inculti acesti distinsi tovarasi parlamentari. nu zice nimeni ca trebuie sa inghitim toate proiectele venite din afara, ma ales cele care nu ne dau ci ne iau bani, dar din a refuza un asemenea proiect pentru ca e "SF" denota calitatea intelectuala a alesilor poporului. (sau pentru ca "nu suporta word" - pai e pe linux doooh!!)
  • 0 (0 voturi)    
   guvernanti ? (Vineri, 15 decembrie 2006, 9:48)

   Flo [anonim]

   Nu pot sa cred ca i-am votat pe oamenii astia. Dumnezeule, cat de marginit trebuie sa fii ca sa INGRADESTI accesul copiilor la comunicare ??
   Maine-poimaine se vor reduce probabil si subventiile pentru manuale; evident, pe considerente ecologice.
   Mi-e tot mai scarba. Cine dracu i-a pus pe aia acolo ???
  • 0 (0 voturi)    
   Vreau sa vad (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:20)

   Victor [anonim]

   Vreau sa vad ca acesti oameni alesi fac ceva pentru copiii romani, vreau sa vad aprobat acest proiect.

   Va rog sa faceti publice numele celor care se impotrivesc proiectelor care aduc avantaje educatiei si dezvoltarii.

   Sunt aceiasi oameni care ar vota in 2 minute o hotarare prin care sa isi cumpere masini de teren de 60.000€ bucata.
  • 0 (0 voturi)    
   Producator unic? (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:22)

   ricky [anonim]

   Deci parlamentarilor este o problema daca OLPC vine de la un producator unic. Dar au probleme ca Word nu ruleaza, si ca nu e nici Windows, nici WindowsCE? Aha, toate productele astea vin de la Microsoft? Aha, au un contract cu Microsoft? Atunci se intelege...

   Doamne dumnezeule ce primitivi sunt parlamentarii astia. OLPC este pentru copii in varsta de hai sa zicem 10 ani. Ce vor sa faca ei? sa scrie scrisori pe word???
  • 0 (0 voturi)    
   word (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:26)

   google [anonim]

   ... Open Office e inclus in Fedora Linux, deci ruleaza si Word!!! ce oameni... democratul Iulian Barsan tre sa se documenteze 1st!
  • 0 (0 voturi)    
   influenta Intel si Microsoft (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:27)

   IP [anonim]

   In 2005 am participat la WSIS (World Summit on the Information Society) din Tunisia [1]. Acolo s-a lansat "Laptop 100", unde era de3 fata si secretarul ONU, Kofi Anan.

   Interesul pentru Laptop 100 a fost foarte mare in special pentru tarile sarace din Africa, America de Sud, etc.

   Faptul ca laptopul are procesor AMD a cam iritat pe cei de la Intel.

   Microsoft este ingrijorat de exista linux-ului (RedHat) ca sistem de operare pe "laptop 100". Nu neaparat pentru laptop in sine ci pentru viitor cand copii care vor folosi laptopul cu linux, openoffice si alte aplicatii opensource nu vor folosi produse microsoft.

   In Romania Microsoft are un parteneriat strategic cu Microsoft[2]
   Cat priveste situatia cu Intel cred este de ajuns sa se stie ca Siveco are o investitie de 12mil $ de la Intel [3].
   Este cunoscut faptul ca Siveco are o foarte mare influenta in stucturile guvernamentale.


   Din pacate in Romania NU SE DORESTE incurajarea dezvotarii si folosirii a OpenSource.

   [1] http://www.redhat.com/magazine/014dec05/features/olpc/
   [2] http://www.microsoft.com/romania/comunicate/2003/pres0918.mspx
   [3] https://www.intelportfolio.com/cps/co_profile.asp?co_id=1366
   [4] http://www.siveco.ro
  • 0 (0 voturi)    
   Strigator la cer! (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:33)

   Ionel [anonim]

   E incredibil nivelul de ignoranta si rautatea "parlamentarilor" nostri! Tara te vrea prost!...era o vorba prin anii 90 si e mult mai actuala acum. Nici nu stii cum sa motivezi gestul lor:
   - prostie (habar nu au ce e un sistem de operare....de ce Linux de exemplu e mai bun de Windows),
   - rautate (sa nu cumva sa se "destepte" poporul daca are astfel acces la informatie)
   - calcul de spaga (program monitorizat din "afara" cu preturi dinainte anuntate deci dificil de scos vreun comision).
   Oricum cu asa clasa politica ne meritam soarta si ma bucur iarasi ca sunt cercetator in Franta.
  • 0 (0 voturi)    
   Totusi e bine ca nu s-a aprobat (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:41)

   Adrian [anonim]

   Cu toate ca principala ocupatie a parlamentarilor e sa faca tampenii, de data asta a fost bine ca nu au aprobat programul asta.

   Laptopul asta e un gunoi si nu are sa coste 100usd o sa coste mai mult cand o sa intre in productie si la asta au sa se mai adauge si taxe.

   Sa ne uitam putin la "comp".
   -CPU-ul e o gluma. Un celular are procesor mai performant
   -Display-ul e mult prea mic. Are diagonala de ~7.5''. Au sa-si strice copii ochi .
   -Nu pare sa aiba nici o unitate optica. Deci nu CD nu DVD.
   -Are doar USB pentru stocare externa de date si mai trebuie dati bani pe flashstick.
   -Nu are harddisk. Are un FlashDrive de 512Mb(asa scrie in specificatii. http://wiki.laptop.org/go/Hardware_specification). Ce poti pune in 512Mb astazi.
   -Tastatura pare a fi de proasta calitate si o sa fie nevoie de niste manute foarte mici pentru a o folosi.

   In prezentare au folosit linux fedora core. Sistemul asta nu poate fi instalat pe 512mb. Deci e ceva invarteala acolo.

   Singura parte buna e ca elevi ar fi invatat sa lucreze pe linux si sa se descurce cu un calculator cu resurse limitate.
  • 0 (0 voturi)    
   mare e gradina (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:43)

   Nae [anonim]

   Singura solutie sa nu mai vedem toti cioflingarii la conducere, toti dinozaurii si analfabetii: alegeri uninominale ! ! !
  • 0 (0 voturi)    
   Cand au primit laptopuri de la chinezi.... (Vineri, 15 decembrie 2006, 10:49)

   Anastasia [anonim]

   ....domnii nostrii parlamentari nu s-au aratat deranjati. Cu ceva timp in urma parlamentarii au primit cadou laptopuri de la guvernul comunist de la Beijing. Pe nimeni se pare ca nu a deranjat asta, cu atat mai mult cu cat stim ca in general comunistii nu dau nimic degeaba. Intotdeauna vor cere inzecit, daca nu mai mult.
   Acum, cand o multime de copii si-ar dori un calculator si nu il pot avea, desi ar exista aceasta facilitate, domnii nostri parlamentari sunt foarte "grijulii" si refuza oportunitatea...ca deh, lasa ca "prostimea" e bine sa ramana in bezna.
   Cred ca atat vreme cat nu isi pot schimba mentalitatea caracteristica regimului anterior lui decembrie '89, ar fi bine sa ii schimbam pe ei cu totul.
  • 0 (0 voturi)    
   laptopul e solutia la toate problemele invatamantului nostru (Vineri, 15 decembrie 2006, 11:08)

   valer [anonim]

   ce conteaza salariile mici din invatamant cu angajati pe masura, ce importanta are ca elevii ingheata in clase, ca multe scoli sunt intr-o stare jalnica si, in fine, ca scoala e intr-un superb paralelism vizavi de piata muncii?

   totul se va rezolva daca vom pune un laptop pe fiecare banca - oare cine va incasa comisionul ?
  • 0 (0 voturi)    
   Uuu I can see the internet on my computer!(simpson) (Vineri, 15 decembrie 2006, 11:21)

   Ana [anonim]

   Pai ce nevoie au copiii de calculatoare sau de internet? Ei au crescut bine mersi fara chat si google si uite unde au ajuns! Nu stiu cum este posibil ca asemenea retardati sa aiba autoritatea de a lua o decizie cand nici macar nu inteleg despre ce se vorbeste.
   Puneti oameni buni mana pe furci si la rascoala!
  • 0 (0 voturi)    
   Dobitoci (Vineri, 15 decembrie 2006, 11:30)

   catalinux [anonim]

   Folosesc adresa mea reala.Asa ca astept replici de la hmm combatanti.
   1.OLTP este un proiect superb conceput
   2.Parlamentarii nostri sunt superb de dobitoci-nu toti, mai sunt si exceptii, dar ca orice exceptie confirma regula
   3.Adrian, esti prost informat, ca sa zic asa.Pune mana pe google, documenteaza-te si apoi vorbeste.
   4.Propun sa facem presiuni pentru ca acest proiect sa fie aprobat.
   5.Ma plictisesc sa tot scriu asa ca o sa trec la fapte.
  • 0 (0 voturi)    
   inca o bila neagra (Vineri, 15 decembrie 2006, 11:46)

   omul de rand [anonim]

   Dar daca ar fi vorba de un laptop pentru rudele parlamentarilor, atunci s ar vota cu unanimitate!
   Daca ar fi vorba de un laptop in fiecare an pentru fosti demnitari, atunci toti ar fi de acord!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e "bune"!! (Vineri, 15 decembrie 2006, 12:22)

   ghe [anonim]

   Cred ca sunt foarte slabe aceste "computere"!,
   mai bine un desktop bunicel decat laptop-jucarie!
   Mai bine subventioneaza achizitzionarea de laptopuri mai
   bune care ar costa in jur de 450euro/buc!

   Si neaparat, programe "open-source", sa nu dam banii nostri pentru educatzia copiilor pentru bill-gates!
  • 0 (0 voturi)    
   incredibil (Vineri, 15 decembrie 2006, 12:31)

   andrei [anonim]

   ca bunicii mei nu inteleg ce e cu tehnica de varf pot sa inteleg, ca au o educatie foarte limitata si aproape 75 de ani. dar sa fii in parlament si sa-ti permiti sa deschizi gura in conditiile in care nu ai nici cea mai vaga idee mi se pare strigator la cer. si dobitocii care sunt prezentati in articol se pot incadra usor in orice categorie de jivine la care ma pot gandi.

   ideea e foarte buna : laptopul e ieftin, are capacitati wireless si obisnuieste copiii cu tehnologii alternative monopolului microsoft ( linux in speta, dar nu neaparat ).
  • 0 (0 voturi)    
   01.01.2007, Absurdistan-ul intra in UE... (Vineri, 15 decembrie 2006, 12:58)

   Zoolook [anonim]

   ...deghizat, isi zice acum "Romania"...
   Mare pacat ca prostia nu doare, ar fi fost numai in concediu medical aproape tot parlamentul, s-ar fi ajuns la alegeri anticipate poate...
  • 0 (0 voturi)    
   Incredibil! (Vineri, 15 decembrie 2006, 12:59)

   unu [anonim]

   Niste handicapati. Le doresc sa foloseasca Word toata viata lor si sa vada peste zece ani ca nu mai au cu ce sa deschida fisierele .doc de azi, pentru ca "standardul' se modifica de la o luna la alta.

   Niste imbecili care nu realizeaza ca institutiile de stat nu trebuie sa devina sclavele unor companii ca Microsot.

   Niste retardati mintal pentru care "sistem de operare" este sinonim cu "Windows" iar internetul cu "Internet Explorer".

   Pentru educatie, nu ai nevoie de hardware performant. Dar ce sa le facem, astia sunt oamenii care ar da bani pe porcariile de programe "educationale" facute de Romsoft, cei care fac BitDefender.

   Traias ca software-ul liber!
  • 0 (0 voturi)    
   Este logic (Vineri, 15 decembrie 2006, 13:33)

   Dan [anonim]

   ca nu sunt de acord... Ce spaga sa iasa de la asa ceva?
   Si ce m-am distrat de unele comentarii, gen ce le trebe laptop... Fratilor, desteptati-va, era informatiei este acum, si daca Romania are ceva sanse sa faca ceva pe plan mondial IT-ul este in mod singur una din ele. Conservatorismul, incompetenta si demagogia sunt calitatile de seama ale parlamentarilor nostri... in fiecare zi de dau noi motive ca sa ne intrebam daca nu cumva parlamentul e de fapt alt ceva, un fel de spital pentru cei loviti de napasta gandirii fara logica si sens..
  • 0 (0 voturi)    
   O decizie buna (Vineri, 15 decembrie 2006, 14:06)

   gigel [anonim]

   ala e laptop? nu e bun la nimic. E o decizie buna sa nu se subventioneze achizitionarea unor jafuri.
   mai bine cresc bugetul pentru un calculator la 400 euro si reduc numarul pana la 25%. Daca tot se cumpara ceva, macar sa fie bune si sa fie cu soft free.
  • 0 (0 voturi)    
   Laptop-ul asta este o gluma I (Vineri, 15 decembrie 2006, 14:15)

   Razvan [anonim]

   Singura parte buna este folosirea tehnologiilor open source - cu asta sunt de acord 100%.

   Nu vreau sa par un nationalist nerealist, dar Romania este cu mult mai avansata decat tarile Africii. Eu am trait in Maroc apropate 1 an. Marocul este una dintre cele mai avansate tari din Africa - cam pe acelasi nivel cu Algeria. Acolo exista oameni bogati, dar si oameni saraci, asa de saraci de este greu imaginabil. Oameni saraci din generatie in generatie, de sute de ani, pe care religia nici nu ii lasa sa iasa din cercul asta vicios.

   In fine, daca nu esti acolo este mai greu sa inteles. Pentru astfle de locuri este indicat acest laptop. In Romania avem alte optiuni. In primul rand piata de calculatoare second hand este foarte dezvoltata. La 200$ poti sa iti iei un calculator second care sa ruleze Linux destul de bine.

   Laptop-ul propus de ei nu are HDD - sau are ceva cu capacitatea de 500MB. De fapt, este
   ca si cum nu ar avea HDD. Prin urmare trebuie cumparat un HDD extern. Asta inseamna ca pretul final este peste 200USD.

   Avantajele unui desktop second hand:
   1. Maintenance. Eu am un laptop de 2000USD si stiu ca orice rahat vreau sa schimb la el ma costa o gramada de bani. La orice laptop este mai greu sa schimbi memorria /
   harddisk / tastatura daca este nevoie (fie pt ca vrei upgrade, fie pt ca s-a stricat)

   La desktop piesele se schimba mult mai usor si mai ieftin.

   2. Putere mai mare. Laptop-ul meu are un hard cu 7200 de rotatii pe minut. La momentul cand am cumparat laptop-ul era cel mai rapid hdd disponibil. Nu trebuie sa va spun ca hardul de laptop este mult mai lent decat un hard de desktop echivalent. Motivul ? La un hard de laptop sunt alte reguli decat la un desktop: in primul rand se urmareste prelungirea vietii bateriei si nu o performanta decenta.

   Tinand cont ca la noi in Romania curentul electric este disponibil la toata populatia cu intreruperi minime in utilizare, utilizarea unui laptop (cu toate constrangerile lui) mi se pare inutila.
  • 0 (0 voturi)    
   Laptop-ul asta este o gluma II (Vineri, 15 decembrie 2006, 14:15)

   Razvan [anonim]

   Parerea mea este ca oamenii de pe forum s-au ambalat din cauza prostiei manifestate de unii parlamentari - care judeca totul din perspectiva "Word" si Microsoft.

   Eu sincer ma indoiesc ca la nivelul Romaniei un astfel de proiect asa de limitat poate avea un impact semnificativ. Cred ca Romania are resursele financiare necesare ca sa rezolve aceasta problema de o maniera mai satisfacatoare.
  • 0 (0 voturi)    
   ignorantilor (Vineri, 15 decembrie 2006, 14:18)

   jojo [anonim]

   pentru cine nu a inteles pana acum, laptopurile astea nu sunt sa stai si sa faci minuni pe ele. sunt un simplu mod de comunicare. voi, astia care comentati aici, incercati sa va puneti in pielea unui copil de 14 ani dintr-un sat, care nu stie decat ca treaba lui e sa termine 8 clase si apoi sa se duca la muncit campul, ca parintii nu au bani sa-l trimita la liceu.

   daca are de unde sa se informeze, poate reuseste sa se inscrie la o bursa sau ceva de genul asta.

   rostul programului este sa permita accesul la cat mai multa informatie, nu sa-i invete sa se joace pe calculatoare sau sa le arate cum se downloadeaza filme si muzica.
  • 0 (0 voturi)    
   Programul national " Un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania" (Vineri, 15 decembrie 2006, 14:36)

   Ioan Ghise [anonim]

   Tuturor celor care au rezerve fata de proiectul de lege le recomand sa se informeze la urmatoarele surse:
   1- www.olpcnews.com; 2- www.olpc.org; www.olpc.ro; www.laptop.org sau pe site-ul Camerei Deputatilor: www.cdep.ro sau sa ceara detalii pe mail de la initiatorul proiectului de lege: ghise.ioan@cdep.ro de la Ioan Ghise, deputat liberal de Brasov, sau la telefon 0724 307 433.
   3- Dl. prof. univ. dr. ing. Adrian Petrescu de la Catedra de calculatoare a Universitatii Politehnice Bucuresti este specialistul de nivel international care a fundamentat tehnic expunerea de motive a proiectului de lege. Domnia sa poate fi apelat la adresa de mail: padrian@cs.pub.ro sau la telefon 0788 198 692 sau 0723 44 65 80.
   4- A ignora sau bagateliza din necunoastere un proiect de o utilitate atit de mare pentru copii, tineri si cadrele didactice din Romania, pare o superficialitate de neiertat datorita consecintelor ei.
   5 - Rog ca toti cei care au sugestii despre cum s-ar putea crea un curent de opinie favorabil si majoritar intre liderii de partide parlamentare, grupurile parlamentare si deputatii din Camera sa ne trimita sugestii.
   6 - In feb. 2007, la inceputul sesiunii parlametare, se va relua in Comisia de invatamint a Camerei Deputatilor si apoi in plen dezbaterea asupra acestui proiect de lege care este pubilcat impreuna cu expunerea de motive pe site-ul Camerei Deputatilor.
   7 - Dorim succes sustinatorilor proiectului, oriunde activeaza ei, pentru binele elevilor din tara noastra. Sarbatori fericite tuturor !
  • 0 (0 voturi)    
   Un studiu...? (Vineri, 15 decembrie 2006, 15:32)

   Mircea [anonim]

   Iata o treaba facuta la modul cel mai stupid cu putinta: Sa-i intrebi pe parlamentari despre un subiect despre care n-au habar (si nu-i nici macar vina lor).
   Pentru un astfel de proiect se porneste cu un studiu independent realizat de o echipa care sa reuneasca experti din mai multe domenii: informatica, comunicatii, pedagogie, sociologie, economie si asa mai departe). Concluziile studiului (eventual traduse si intr-un limbaj mai "profan") se distribuie apoi grupurilor parlamentare, care vor putea astfel sa le confrunte cu opiniile propriilor consultanti de specialitate. Apoi se evalueaza si se explica parlamentarilor despre ce este vorba si care este pozitia partidului in privinta proiectului. Abia apoi se voteaza.

   Despre computer:
   * Nu-i o scula ca sa joci Doom pe el (daca asta vrei, iti _cumperi_ altceva) si nici home theater. E un instrument indreptat spre scopuri educationale si sociale.
   * e superb conceput pentru _copii_. Rezista la socuri (n-are componente in miscare), la praf si apa (cind este inchis, manerul protejeaza conectorii USB etc.). Forma "bizara" vrea sa reduca specula.
   * dotarea este suficienta pentru utilizatorii carora le este destinat (soft-ul e redus la esential si optimizat).
   * retelele "mash" (wireless) permit nativ conectari peer-to-peer pe zone de proximitate si din aproape in aproape (chiar si prin computere inchise!) la un spatiu comun de stocare si conectare la internet (de pilda la scoala).
   * majoritatea softurilor uzuale (e-mail, procesare text, spreadsheets etc) sunt disponibile online (incercati Google Docs & Spreadsheets de pilda). Skype?

   Problema e mai degraba a sistemului de invatamant, care se vede pus in fata unei adevarate revolutii...
  • 0 (0 voturi)    
   este pentru copii, nu pt voi (Vineri, 15 decembrie 2006, 16:06)

   Victor [anonim]

   Citesc si ma amuz despre unii care critica laptopul.

   Nu este facut pentru voi, cei care va cumparati laptop de 2000$ sau cei care vor sa isi schimbe anul viitor calculatorul pentru ca e ramas in urma.

   OLPC este ideal pentru cei ce nu isi permit un laptop de 1000$ cei ce au nivelul de trai corespunzator pot sa cumpere pentru copiii lor ce isi doresc, dar va rog sa nu lipsiti pe copiii de maine de o oportunitate de a se dezvolta doar pentru ca voi nu apreciati ca satisfacatoare pentru nevoile voastre performantele acestui computer.

   Orice proiect de dezvoltare este bun, daca nu poti ajuta o fapta buna, macar nu impiedica pe cel ce doreste sa o faca!

   Nu spune nimeni ca nu sunt ai alte probleme. Nu va opreste nimeni sa faceti ceva pentru a le rezolva!
  • 0 (0 voturi)    
   Laptop sau lapflop :( (Vineri, 15 decembrie 2006, 16:06)

   dani [anonim]

   Intr-o tara in care mii de copii sunt hraniti de la tomberoanele de gunoi, vanduti, mutilati si trimisi la cersit sau sa se prostitueze, alte zeci de mii stau in locuri din tara uitate de lume, fara apa curenta, electricitate si perspective, iar alte cateva milioane beneficiaza de un invatamant asa cum e el, numai buni sunt de dat 700 de milioane de euro pe jucarele.

   Lap(te)corn am mai inteles, tinea de foame si se producea in tara, deci asigura si locuri de munca. Dar laptopul asta de jucarie e pur si simplu o farsa, din care unii isi trag foloase si altii extind piata de desfacere pe bani guvernamentali.

   Copiii din Germania n-au devenit mai destepti, chiar daca fiecare are un PC in casa. Si nici n-au trecut mai bine, ci chiar mai rau sondajele PISA, care evalueaza calitatea invatamantului.

   Sunt predisposi la ingrasare, din ce in ce mai egoisti si agresivi, pana la sinucideri provocate si anuntate in internet, sau amok cu arma in mana in scoli...binefacerile jocurilor virtuale, caci informatia, la varsta cu pricina, e absolut secundara.

   Pentru cine PC-ul si internetul sunt instrumente de lucru, oricum nu ajunge un lapflop...
  • 0 (0 voturi)    
   Rusine! (Vineri, 15 decembrie 2006, 17:22)

   Cypress [anonim]

   Sa va fie rusine. Nu era bun un laptop ieftin la romanul sarac... Nuuuu - avem contract pe 5 ani cu M$ si trebuie sa-i pupam pe dosul mainii in continuare. V-am facut de rusine:
   http://www.stirinoi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=745&Itemid=2
  • 0 (0 voturi)    
   inteligenta parlamentara ... (Vineri, 15 decembrie 2006, 18:35)

   laptopuser [anonim]

   tovarasii parlamentari "care este" nu sunt in stare nici sa-si deschida laptopurile singuri, au nevoie de consilieri pentru asta. de ce nu se da un test de inteligenta la intrarea in parlament ???
  • 0 (0 voturi)    
   carti \ (Vineri, 15 decembrie 2006, 19:05)

   Arbait [anonim]

   In cele din urma ar fi o economie - cartile pe care elevii trebuie sa le citeasca, clasicii romani de pilda, ar putea fi incarcate, in format electronic pe aceste laptopuri. La fel si manualele scolare...
   Apoi, cite nu poate face un profesor interesat; teste sau exercitii incarcate instantaneu wi-fi, rezolvate de copii si uploadate imediat dupa pe laptopul profesorului... si cite si mai cite...
   Pacat de acesti parlamentari cretini care nu vad dincolo de interesul lor si al gastilor din care fac parte.
  • 0 (0 voturi)    
   Pacat... (Vineri, 15 decembrie 2006, 20:12)

   Dorin [anonim]

   In loc sa comande un studiu facut de specialisti au
   considerat ca stiu ei mai bine -- nu e bun ca n-are MS
   Word.

   Rusine parlamentarilor. Ati demonstrat inca o data ca
   sunteti degeaba.
  • 0 (0 voturi)    
   Traim intr-o lume a dobitocilor ignoranti (Vineri, 15 decembrie 2006, 22:41)

   seniorJAX [anonim]

   Am inceput sa lucrez cu un calculator Felix HC-85 care avea o memorie de 48 KB iar programele in marea majoritate a cazurilor le pastram pe casete audio, deci nu exista hard disk. Dar asta nu a impiedicat pe nimeni sa invete programare, si sa isi dezvolte o gandire logica.
   Cel care se plangea ca nu are hard disk si ca trebuie sa ii pui unul extern, oare stie cit spatiu ocupa o carte in format electronic?
   Nu vreau decit sa va dau un exemplu de comportament al ignorantilor care se potriveste de minune cu parerile de 2 lei care spun ca acest laptop este o jucarie.
   "Am o colega de serviciu care lucreaza la facturare. La venirea ei pe linga contul de acces in retea i-am dat si o parola sa o foloseasca. Timp de 2 saptamini nu a fost in stare sa introduca aceasta parola, fiind ajutata de fiecare data de colege, pentru ca avea trebuia sa foloseasca tasta shit pentru caractere de genul *&!#(. Dupa nici 1 luna de zile aude ca se face o achizitie de calculatoare noi pentru schimbarea unora uzate moral. Va jur ca m-am trezit cu ea in birou intrebind:
   De ce nu imi schimbi si mie "junghiul" de calculator?""
   Nu cred ca vreti sa stiti ce reactie am avut.
   Dar din pacate acum retraiesc aceleasi sentimente cind vad anumite comentarii atit ale parlamentarilor dar si a celor care aici s-au apucat sa critice ca niste dobitoci.
  • 0 (0 voturi)    
   Laptop-ul Problema (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 2:40)

   Papabear23 [anonim]

   Nu inteleg de ce asha de multa lume este pornita impotriva parlamentarilor nostri, presupun ca anumite persoane care au postat aicea un mesaj are in fatza ochilor un pc de cel putin 400 euro shi care merge ca vai de mama lui, imaginatziva cum ar merge acel laptop de 100 ( 140) $, ganditzi la ceea ce scrietzi oameni buni ..... Ati vrea poate ca copilul dvs sa stie sa deschida shi o iconitza de winamp sa ii puna muzica lu tati.. sau sa deschida un paint shi sa oo deseneze lu mami o casa.....la acel laptop nu se va putea niciodata, ptr ca resursele ii vor fi limitate excesiv, daca va informatzi putin despre cum functioneaza un pc va vetzi da seama ca este un gunoi care costa statul cateva sute de miloane de $$, dar precum voi spunetzi shi suntetzi niste oi proaste ca am accepta ce se va inampla cu laptopul minune ca doar cine se vaita in romania ca nu are bani trebuie sa il scuipi....se vor uita la el , il vor vinde second hand ca nu au bani de mancare in unele cazuri, ce face un roman fara cultura si fara imaginatzie, il va pune pe foc sambata il va filma cu telefonul lui shi .... il posta pe youtube.com ...Eu zic ca e mai buna ptr la noi in tzara ca deh... suntem in UE metoda cu cei 200 euro poate marita macar la 300 euro subventzie ptr cei care nu au bani indeajuns in casa.... asha ca celor care scriu idiotzenii precum ca laptopul ala e tare ... informatziva ce e ala un pc shi cum functzioneaza shi dupa aia comparatziel cu acel laptop shi dupa aia sa va datzi cu parerea..ignoranzi sunt cei care nu se documenteaza shi vb numai prostii... Daca pe pc s-ar scoate licentza idioata de la windows atunci dif de bani ar cu mult mai mica , ptr muritorul de rand sa ishi achizitioneze un vai de mama lui de computer....Multzumesc celor care au citit si sunt de acord cu mine.....
  • 0 (0 voturi)    
   nu multumi, ca nu suntem de acord (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 4:04)

   tomas [anonim]

   @ papabear

   vezi, tocmai asta nu ai inteles. laptopul ala nu e nici pentru pus muzica lui tati si nici pentru desenat case pentru mami. NU E PENTRU DISTRACTIE. e pentru acces la informatie. daca tu nu stii sa faci altceva decat sa pui muzica si sa desenezi, nu inseamna ca numai la asta se folosesc pc-urile.

   si nu, nu va putea fi vandut, atata vreme cat nu va fi in proprietatea elevului, ci ii va fi dat doar in folosinta.

   gandeste putin inainte de a scrie. gandeste-te ca putin in plus e mai mult decat nimic. iar o jucarie de-asta le-ar deschide usa catre o luma mult mai mare decat ar visa ei vreodata ce exista.
  • 0 (0 voturi)    
   RUSINE (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 9:28)

   RazvanM [anonim]

   Sa va fie rusine. Nu cumva sa deschida ochii copii de la tara. nu cumva sa stie prea multe. Da e o jucarie. o carte.. o biblioteca intreaga. si nu cumva asa se invata mai usor? prin joc? Ma intreb cati dintre parlamentari care au copii acasa nu le-au luat copiilor calculator? Spuneti indrazniti sa spuneti ca nu le-ai cumpara jucaria asta copiilor dumneavoastra. Dar cand e vorba de copii aia amarati de la tara devine brusc neinteresant. SA MUNCEASCA, nu? inbuibatilor.
  • 0 (0 voturi)    
   mirc/ul sa traiasca! (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 10:02)

   grx [anonim]

   @papabear (23 de ani? sigur?)

   >iti intelegem indignarea. desi unii dintre noi sint 'ignoranzi' in problema 'gunoiului care va costa statul' milioane de dolari, totusi, de ce sa nu dam sansa si unui copil din mediul rural sa/si formeze anumite deprinderi/sa-si imbunatateasca _cunostintele? Daca tot va da statul 200 de epuroi pentru achizitia de PC-uri (si din banii mei), de ce sa nu dea suta aia dupa care urlati mai multi pentru laptop/urile respective? Asa cum a fost specificat intr/un post anterior, nu este nevoie sa/l vinzi elevilor. trebuie doar sa/l dai in folosinta gratuita.
   >asa cum au fost facute experimente in diferite judete pilot, de ce sa nu fie facut si acest experiment?
   >Tehnologia informatiei nu se reduce numai la windows/winamp/mIRC (dupa limbajul folosit) si numai la 'click/uit'
   > nu credeti ca in cazul in care un elev ar trebui sa introduca anumite comenzi in linie de comanda va capata o anumita logica in gindire?

   Sa dam o sansa si celor ce nu stiu de 'cauntar straic' sau de 'nid for spid'
  • 0 (0 voturi)    
   cretini patentati (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 10:22)

   Alexandru [anonim]

   Acesti opameni nu au niste consilieri? De ce nu se intereseaza inainte sa vorbeasca?
   Si ce daca nu poate folosi Word? Numai solutiile comerciale sunt bune? Maine o sa spuna ca micutii nu pot juca Solitaire si, ca atare, nu e bun de nimic...
   De OpenOffice a auzit cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   E-Book reader (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 11:46)

   Mircea [anonim]

   Arbait (comentariul 32) spune un lucru foarte important: laptop-ul asta se pliaza si poate fi folosit ca e-book reader (afisaj vertical, butoane simple de navigare, rezolutie inalta in mod monocrom etc).
   Sa facem o socoteala simpla: un elev are vreo 10 manuale pe an, vreme de 10 ani (aproximativ). Sa zicem ca fiecare manual costa 1$ (costa mai mult, dar pot aproxima grosier ca asta este costul tiparului). Deja am o suta de dolari economie. Dar asta-i doar inceputul, pentru ca se pot distribui in format electronic toate manualele alternative, plus cea mai mare parte a bibliografiei, culegeri, toata literatura romana clasica si mare parte din cea moderna etc. Mai departe: dictionare, antologii, altase, enciclopedii, plus acces la internet pentru cel putin 80% din elevi.
   Cat se poate stoca local? Cam 500-600 de carti in format text. Poti sa pastreze doar 100, ca sa ai loc si de altceva. Poti sa incarci de pe serverul scolii doar ce te intereseaza. Poti sa partajezi peer-to-peer mii de carti. Nu-i mare lucru ca fiecare scoala sa aiba un server cu continutul educational standard, care sa fie accesibil on line. O biblioteca scolara rurala nici nu poate visa la un astfel de inventar.

   Chiar daca n-ar fi computere, ci doar cititoare de e-books, si tot ar merita.

   Un detaliu tehnic: oricare doua laptop-uri din astea se vad automat cind sunt intr-o zona de proximitate (chiar daca sunt oprite). Fiecare nod functioneaza oarecum ca un router (are caracteristici de tranzitivitate). Exceptand citeva sate de munte unde casele sunt foarte rasfirate, practic toti elevii dintr-o localitate s-ar vedea intre ei (ar putea comunica, ar putea partaja resurse etc) si ar vedea serverul scolii si, de acolo, internetul. Toate asta fara nici o configurare, fara instalari de drivere and so on. Built in.
   Si in fata avantajelor astea care vin aproape pe gratis (am aratat cu numai din economia de hartie si tipar iti amortizezi investitia) sa spui ca-i o jucarie cu care nu poti face nimic...
  • 0 (0 voturi)    
   Un laptop pt copil nu-i neaparat bine (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 11:51)

   Iulian [anonim]

   Calculatorul si lumea calculatoarelor nu-i neaparat un beneficiu.
   Sunt multe studii care arata ca pana la o anumita varsta nici macar nu e bine sa ii lasii pe copii in fata calculatoarelor sau a televizoarelor. Calculatoarele duc la scaderea capacitatii de creativitate formand o gandire mecanica sistematizata copilului. La ora actuala ne confruntam cu copii care nu se mai desprind de calculatoare. Traiesc intr-o alta lume virtuala a jocurilor si Internet-ului.
   Nu va faceti griji ca suntem intr-un mileniu in care sigur copii nostri vor fi artisti in utilizarea calculatoarelor.
   Sunt convins ca laptop-ul ala nu ar fi devenit decat o alta gaura de bani, o noua afacare prin care furnizorii de calculatoare sa mai primeasca niste bani.
   Daca as fi fost parlamentar as fi zis de asemenea NU.
   Eu zic ca la ora actuala sistemul de invatamant are probleme mult mai grave decat lipsa de calculatoare si pe deasupra un laptop/copil nu are sens. Laboratoare din scoli, partajate de mai multi copii sunt de ajuns.
  • 0 (0 voturi)    
   2 precizari (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 12:19)

   OxFFFF [anonim]

   Prima precizare: tin ore la plata cu ora la o facultate cu profil IT. Unul dintre studentii (primul an) acestei facultati a fost foarte nedumerit de ce trebuie sa inteleaga si sa invete metodele de lucru cu fisiere intr-un limbaj de programare... Doar exista Windows-ul pentru asta: click dreapta->Open File with....!!!
   A 2-a precizare:
   "Nu are harddisk. Are un FlashDrive de 512Mb[....] - In prezentare au folosit linux fedora core. Sistemul asta nu poate fi instalat pe 512mb." Adrian... pui pariu? Te astept oricand pentru o mica demonstratie!! Si daca nu Fedora Core - nu sunt un fan al distributiei, o mica demonstratie cu FreeBSD! - cu tot cu interfata grafica (fluxbox) si aplicatii (firefox 2.0, open office minimal) -> aprox 230 MB, iar spatiul necesar pt SWAP ar fi undeva la 150 MB.... Adrian, faci tu te rog un calcul scurt.... cre ca mai raman ceva megi din cei 512!

   "Bine ati venit in Romania!
   La noi s-a inventat PROSTIA!!!" (Altar)
  • 0 (0 voturi)    
   Pt SeniorJAX - 34 si pt altii (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 13:07)

   Razvan [anonim]

   seniorJAX, las-o mai moale cu injuriile. Ca sa citesti o carte in format electronic iti trebuie un system de operate idiotule - conform limbajului tau.

   Chiar si un Linux bare bones are niste cerinte care se apropie de limita a ceea ce poate oferi acest laptop. Peste Linux va trebui instalat KDE sau Gnome si asta nu este chiar o
   plimbare in parc. In plus, cerintele in viitor vor creste asa cum au facut-o totdeauna.

   Si daca se aproba AZI pana ajung calculatoarele la copii mai trece 1 an.

   Precum am spus in interventiile mele dinainte. Sugerez sa se faca un astfel de program national dar pentru DESKTOP nu pentru LAPTOP. Dupa ce ca suntem saraci mai suntem si fuduli - adica nu ne ajunge un desktop - trebuie sa ne smecherim noi sa avem cu totii laptop.

   In plus eu merg pe ideea ca numai bogatii isi permit lucruri proaste. Eu sunt pentru ajutorarea copiilor cu calculatoare DESKTOP standard second-hand cu software open-source.

   Ceva cu Athlon XP 2000, 512 MB RAM, 40 GB HDD + monitor 15 inchi. Daca se iau mii de bucati se poate obtine un pret foarte bun.
  • 0 (0 voturi)    
   Tot pt @SeniorJax (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 13:34)

   Razvan [anonim]

   Ceea ce s-a intamplat cu era HC-85 era ceva aparte. Eu am avut un Spectrum 128k (modelul dupa care s-a facut HC-85) cu 1 an sau 2 inainte sa apara versiunea romaneasca. Da, a avut un succes nebun deoarece nivelul PC-ului nu era cu mult mai ridicat. Prin '90 la noi in Romania un sistem cu procesor 286 era incredibil de scump. In plus inainte de '89 nici nu puteai avea acces la altceva.

   Daca aveai o imprimanta nedeclarata te aruncau direct in temnita. Nici masina de scris nu puteai sa ai fara aprobare.

   Astea sunt conditiile in care un sistem atat de primitiv a reusit de fie de succes. Conditiile s-au schimbat astazi. Laptop-ul asta il vad ca un echivalent al lui HC-85 dar in zilele noastre. Piata s-a schimbat radical asa ca sansele de reusita sunt mici.

   Raman la parerea ca un desktop second hand + open source este o solutie mai potrivita.
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte multi romani scriu, dar uita sa mai si citeasca (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 17:54)

   Ion Vaciu [anonim]

   Daca cineva din Parlament s-ar fi documentat inainte de a lansa aceasta initiativa, daca alti specialisti tot de acolo ar fi citi documentele MIT in aceasta privinta, daca presa ar fi fost curioasa sa verifice aceste propuneri, daca cititorii ar avut dorinta de a merge la surse, atunci toata lumea ar fi vazut ca acest proiect finantat de guvernele lumii a III-a nu este accesibil si Romaniei. Iata cum ne pierdem, oameni buni, vremea cu cai verzi pe pereti si ne prinde intrarea in UE tot "poeti saraci" la poarta unei Europe prea bogate pentru multi dintre noi. Un pic de decenta si bun simt cand e vorba sa comentam aiurelile altora, nu strica nimanui din Romania. Asa ca, inainte de a da drumul la comentarii pe Net, documentati-va fratilor, ca e Net-ul larg si informatii garla!
  • 0 (0 voturi)    
   Laptop jucarie? (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 17:56)

   Sebanu [anonim]

   Da este o jucarie. Dar este foarte utila pt elevi si pt profesori. La noi inca exista idea preconceputa ca un calculator bun trebuie sa aiba citi mai multi megaherti, memorie cit mai multa si hard cit mai mare. Se pot invata multe lucruri si cu un calculator de 500MHz mai ales ca acest laptop a fost conceput pt. un anumit scop si este tintit pentru un anumit gen de utilizatori. Cu acest laptop poti sa navighezi pe internet sa faci editare de text chiar daca editorul nu se numeste Word dar este aproape compatibil cu acesta, poti sa vezi o poza, poti sa comunici cu ajutorul messengerului......................... Zicea cineva ca instalarea distributiei de linux, Fedora nu incape pe o memorie flash de 512M si ii zic ca se inseala amarnic si sa nu isi inchipuie ca acelasi lucru cu Fedora care o instaleaza el acasa pe desktop. Sistemul de operare si fiecare program care ruleaza pe acel laptop a fost cu grija optimizat si testat.
   Cit despre cei care ne conduc nici nu va inchipuiti cit de usor pun semnatura pe un contract cu multe zerouri in dolari sau euro mai ales daca le iesi si lor ceva de acolo fara sa ceara prea multe explicatii si fara sa citeasca si sa inteleaga conditiile contractului. In situatia de fata vor sa para grijulii fata de elevii acestei tari si se gindesc ca acest laptop este ceva de domeniul SF.
  • 0 (0 voturi)    
   Ca sa nu ratam 2 (Sâmbătă, 16 decembrie 2006, 20:02)

   Decebal [anonim]

   Eu cred ca trebuie oferita o sansa si celor care vor indrazni sa viseze daca vor avea acest laptop. Incercat sa visati, altfel nu vom ajunge departe. Si cei care au luat premii internationale la competitiile IEEE sau Microsoft au visat. Oare cati sunt ca ei in zonele defavorizate ? Haideti sa incercam sa facem cunoscut acest proiect si celor de la litere, filozofie, chimie samd. Toti avem nevoie sa deschidem o carte, dar nu toti avem dispozitive inteligente de minim 500EURO. Poate un experiment in parlament ar fi o solutie. Atunci toata lumea se va lamuri ca totul este real si perfect realizabil. Vom intra intr-o noua era in care nu vor mai exista lideri care se vor lauda cu mediocritatea lor din timpul scolii. Asta sperie nu este asa ?
  • 0 (0 voturi)    
   La politica si la fotbal se pricep toti. (Duminică, 17 decembrie 2006, 9:57)

   paul [anonim]

   La politica si la fotbal se pricep toti.

   Se pare ca zicala se aplica si pentru calculatoare.

   Domnii parlamentari ar trebui sa ii asculte mai mult pe cei care se pricep. Daca cititi opiniile diferitilor parlamentari, veti observa ca cei care au cunstinte in domeniu au fost de acord cu proiectul.
   Cei care au auzit numai de Word si stiu sa foloseasca internetul s-au opus.

   Cel mai simpatic a fost domnul parlamentar care a afirmat ca trebuie sa cablam toata tara.

   Nu zic ca trebuie sa te pricepi la toate. Dar cand vezi ca nu prea ai treaba cu un anumit domeniu cred ca de bun simt ar fi sa ii asculti pe cei care au experienta.
  • 0 (0 voturi)    
   Caracteristici tehnice (Luni, 18 decembrie 2006, 15:29)

   Dragos [anonim]

   Am sa ma rezum la tehnica pentru ca afirmatiile parlamentarilor nostrii nu merita comentate :)

   Ce se uita sau nu se stie este ca display-ul este revolutionar si poate functiona in mod dual (color si alb negru) cu un consum redus de energie (o reducere cu 80% a puterii consumate) iar rezolutia este de 1200x900 pentru un ecran de 7,5''. Stiti cate laptopuri actuale au o rezolutie mai buna? Cam 5% din cele aflate pe piata.

   Cat priveste Word, este stiut faptul ca o echipa de la Microsoft lucreaza la portarea sistemului de operare Windows si evident a aplicatiilor Microsoft pe aceasta platforma.

   Am sa inchei amintind ca ideea revolutioneaza in primul rand sistemul de invatamant si in al doilea rand tehnologia. Daca ne consideram o tara asa de bogata incat sa refuzam un laptop de 100$, sa se achizitioneze laptopuri de 1000$ dar sa se doteze fiecare copil din tara asta cu un astfel de laptop cu acces la internet.

   Daca mi se peremite o mica corectie la textul articolului: Dl Prof. Adrian Petrescu si nu Popescu cum s-a mentionat.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt Dragos - nr 49 (Luni, 18 decembrie 2006, 16:32)

   Smack [anonim]

   Rezolutia aia este foarte mare pentru un ecran atat de mic.

   La facultate aveam monitoare CRT de 15'' si erau unele care suportau rezolutia de 1280 x 1024. Totul pe hartie era bun, dar daca priveai mult timp la un ecran de genul asta iti stricai ochii deoarece textul era mult prea mic.

   Problema nu era de natura tehnica. Rata de refresh verticala era destul de buna - 85 hz. Problema era ca totul era prea mic pentru ochiul uman si prin urmare era obositor.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Smack - nr 50 (Luni, 18 decembrie 2006, 18:29)

   Dragos [anonim]

   Cat de mare e o carte normala?

   Ceea ce vroiam sa sublinez este ca OLPC beneficiaza de noi tehnologii care vor schimba lumea chiar daca vrem noi sau nu.

   Pe masura ce tehnologia avanseaza, si performatele vor avansa dar ideea va ramane. Daca fiecare copil din Romania o sa aiba acces nelimitat la informatie, procesul de invatamant se va schimba dramatic. Cati parinti isi permit sa cumpere suficiente carti (literatura/enciclopedii/atlase/etc)?
  • 0 (0 voturi)    
   Chelului tichie de margaritat ii trebuie! (Marţi, 19 decembrie 2006, 15:03)

   Nica Leon [anonim]

   Mai bine le-ar da copiilor o constitutie, pentru a avea astfel posibilitatea sa o citeasca, pentru a deveni cetateni, ceea ce astazi lipseste aproate cu desavirsire din Romania.
   Si apoi de ce sa se cheltuiasca iarasi acum o suma echivalenta cu suma necesara finalizarii si punerii in functiune a unui grup nuclearo-electic de 750 MW de la Cernavoda, care ar contribui la imbunatatirea reala a vietii majoritatii populatiei Romaniei.
   Cu acele jucarioare ce ar face majoritatea copiilor, care acum sint subnutriti, murdari si disperati?
   Eficienta ar fi, cred eu, foarte mica pentru majoritate, iar minoritatea, care le-ar putea folosi, are deja posibilitatea sa se joace cu asa ceva, nu credeti?
  • 0 (0 voturi)    
   Laptopul cosuma putin curent (Vineri, 29 decembrie 2006, 9:56)

   Mitica Dragomir [anonim]

   Intr-o tara extrem de saraca, ca Romania , laptopul poate ar salva bugete dezechilibrate , foarte sarace, care nu permit luxul de a folosi un desktop, care consuma curent. Despre carti, nu poate fi vorba a fi cumparate, bugetul fiind foarte sarac. Daca Romania ar fi tara bananiera, ar fi bine, ca macar nu ar fi atat de frig. Un laptop performant este extrem de scump pentru un profesor sau un elev. Rata la un laptop este mare pentru un profesor, pentru care dupa spunea Tariceanu, nu este bani. A i-l oferi gratuit este ceva, pacat ca nu se subventioneaza si Internetul.
  • 0 (0 voturi)    
   Parlamentari. (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 11:03)

   nevermind [anonim]

   No comment. RRomania RRomania ramane.
   Ne vom trezi . peste vreo 2000 de ani. dar nu conteaza. e bine si atunci.
   ei, parlamentarii ...bleah. oameni = O
  • 0 (0 voturi)    
   Dinozaurii si internetul... (Luni, 22 ianuarie 2007, 21:57)

   E.T. [anonim]

   Nici nu aveau cum sa voteze altfel niste decidenti din epoca de piatra aurita. E vorba totusi de accesul copiilor la tehnologia informatica, oricat de mult ne'am impotrivi, valul asta trece deja peste noi... Dar cine stie, poate la un moment dat vom redescoperi condeiul si opaitul!
  • 0 (0 voturi)    
   un laptop pt.fiecare elev (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 20:48)

   nineta chiru [anonim]

   de ce sa le dati cate un laptop;ii educam si apoi pleaca in strainatate ; si apoi nu credeti ca nu numai ei merita acest obiect ; si noi cei care lucram in industrie si platim taxe si impozite avem nevoie de educare / informare ;si noi ne-am tinut copiii la scoala fara atatea privilegii si am muncit greu pt.a cumpara copiilor un calculator ;de ce dorim mereu numai de-a gata ,fara sa transpiram deloc pt.ce dorim pt.ca prin aceasta hotarire nu sunt sigura ca obiectul ajunge la cel necajit cu adevarat si fara resurse financiare;sunt alte nevoi mult mai mari decat aceasta.
  • 0 (0 voturi)    
   Parlamentarii nu vor programul... (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 22:04)

   mircea [anonim]

   pentru a progresa si pentru ca o merita copii nostrii
  • 0 (0 voturi)    
   ASA TARA ASA PROSTI (Marţi, 30 ianuarie 2007, 17:12)

   Marinica Nicolae [anonim]

   Vina nu este a celor care au factorul de decizie in mana. Ce le poti cere unor oameni care au terminat, in marea majoritate, ASE-ul sau Dreptul (2 facultati cu preponderenta mare in guvernul nostru). La ASE poti vedea oameni in anul 4 care nu stiu sa arhiveze un nenorocit de fisier asa ca.... Nu trebuie sa va mire ca il resping pentru ca densitatea de prostie la cele doua facultati este foarte mare.
   Pe ei nu ii intereseaza ca din banii nostrii si-au luat si masini si laptopuri (foarte performante pentru niste idioti ca ei) folosite pentru a dormi pe ele in timpul sedintelor.
   Asta este Romania zilelor noastre si pina cind nu ne vom trezi la realitate vom avea parte de tot felul de aberatii de genul acesta.
   A zis cineva de ce nu au consilieri acesti oameni care ne conduc. Va inselati consilieri exista dar nu mai ca sunt pusi pe alte criterii (a se vedea capitolul blonde pentru sex sau golani participanti la revolutie(Iliescu a avut un astfel de consilier care a ajuns in Parlamentul Romaniei))

   Rezumat despre Romania:

   Presedinte: Un marinar chior
   Guvern: format din cazaturi, cintareti de muzica populara si analfabeti. In mare majoritate somnorosi, burtosi si prosti
   Limba oficiala: un fel de romana pe care o tot schimba
   Locuitori: in mare parte orbeti care traiesc fara sa ii intereseze de ce.Norocul nostru este ca ne vin in ajutor vecinii care stiu sa ne puna la munca.
   Moneda oficiala: Leu,Euro, $ sau plata in natura in functie unde ai nevoie sa dai spaga
   Alte nationalitati: Unguri,Tigani si chiar ca alte nationalitati.

   ASA CA ULTIMUL CARE PLEACA SA STINGA SI LUMINA CA ARDE DEGEABA.PACAT DE TARA.
  • 0 (0 voturi)    
   mitul pesterii... (Luni, 12 februarie 2007, 23:08)

   Gabi [anonim]

   cei care nu pot percepe evolutia,,, nici macar nu se dau la o parte... se pun de-a curmezisul ei

   astia uita ca spiritul antreprenorial si gandirea logica s-a dezvoltat in tinerele minti... unii nestiind nici bine a vorbi (ma refer la copii nu la vanghelioane) prin IT ... si nu prin discursurile lor de limba de lemn cu aroma de "epoca de aur" sau (cum bine zicea cineva pe aici) sau unele scolii care te invatza sa repeti ce au gandit altii si nu sa gandesti singur.

   eu nu inteleg cum poti sa conduci o tzara fara sa ai habar macar la nivel conceptual de notiuni ca tehnica scenariilor, criteriul de rentabilitate, evolutii probabile etc. Pt ca daca ar avea habar ar stii ca acest pas e necesar... intr-o forma sau alta...
  • 0 (0 voturi)    
   un laptop pentru fiecare elev (Marţi, 20 februarie 2007, 9:07)

   Hasnas Mihai [anonim]

   Ar fi super daca ar fi adevarat
  • 0 (0 voturi)    
   Trei ideii si o solutie (Marţi, 20 februarie 2007, 12:01)

   Cristi [anonim]

   Trei idei doar:
   1. ignoranta, care nu mai este o scuza pentru nimeni de cand internetul, inca blamat de unii este la dispozitia tuturor (este vorba nu numai de parlamentari dar si de cei ce comenteaza si nu au habar de ce au pe masa si confunda hardul cu softul si care nu stiu ce se obtinea cu un procesor de 100 MHz acum 8 ani sau cu unul mult mai simplu acum 20 de ani) ;
   2. reavointa, de ce sa aiba ei copiii gratis ceea ce noi nu obtinem decat prin munca :);
   3. interese personale, de ce sa nu ‘protejam’ ‘micile’ companii gigant precum Microsoft si Intel in dauna unor oameni si companii care s-au dedicat celorlalti.

   dar si o solutie: votul uninominal si in final organizatiile neguvernamentale (guvernele si politicienii nu actioneaza niciunde in interesul cetatenilor, decat in ultima instanta).

   Obs. lui Vaciu si altora: Nimic nu este batut in cuie, e vorba de o idee si nu de a nu vedea padurea din cauza uscaturilor.
  • 0 (0 voturi)    
   laptop pt copii (Miercuri, 14 martie 2007, 8:57)

   Mircea Tataru [anonim]

   Mircea, citeste si tu inainte de culcare aceste info si comentarii legate de acest subiect.

   BR,
   adrian
  • 0 (0 voturi)    
   O idee buna dar respinsa (Joi, 15 martie 2007, 18:59)

   Claudiu [anonim]

   De ce sa nu aibe shi copii dreptul la un leptop??? Nu e vorba de un jepp de zeci de mii de $ shi unii chiar ar avea nevoie de el. Dar mai inatai ar trebui sa se uite ca nici unele scoli nu sunt pregatite sa aibe servere( scolile stau gata sa se prabuseasca). Yo cred ca tre sa se mai uite cineva shi la invatamant. E o idee buna dar cred ca mai are ceva de astept. Iar cei ce ies in fata shi aduc motive sa "google" pe net (am auzit ca este introdus cuvantul in limba engleza) . AM CITI PE NET SHI STIU!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Un laptop pt fiecare elev (Vineri, 16 martie 2007, 11:01)

   yonutz [anonim]

   Un proiect care i-ar ajuta f mult pe elevi, insa domnii distinsi parlamentari probabil ca or fi zis in mintea lor: "dar la ce le tre laptop , las' ca io nu am avut cand am fost ca ei" (nu mai au rost discutii legate de atitudinea dansilor atunci cand vine vorba de un proiect care priveste achizitionarea de diverse bunuri pe care urmeaza sa le foloseasca...e jenanta).
   Pacat ca acolo sus ajung , in mare parte , cei care nu trebuie , oameni care nu isi vad decat interesul personal uitand de cine si pentru ce au fost alesi (lucru ciudat , pt ca dp 4 ani brusc isi amintesc si incepe agitatia) si mai mult decat atat , atunci cand sunt "daranjati" de presa cu intrebari de genul: "Asta faceti dumneavoastra in timpul sedintelor? " devin irascibili si se descotorosesc de situatie taind imadiat firul discutiei. Pacat ca majoritatea acestor oameni au impregnat sentimentul datoriei implinite atat de puternic incat cred ca si-au indeplinit scopul real inainte sa apara acesta.Pacat ca multi dintre dansii vad un mandat ca pe o afacere profitabila , unde efortul este minim si castigul maxim.
   Cu toate acestea ceva imi spune mie ca aceasta situatie va continua in Romania mult si bine!!!
  • 0 (0 voturi)    
   parlamentari (Vineri, 16 martie 2007, 14:48)

   einstein89 [anonim]

   Cu asenenea oameni pe care comunismul ia deteriorat ireparabil la nivel cerebral NU E DE MIRARE NIMIK !!! Dar culmea e ca asemenea indivizi putrezi in gandire AU PUTEREA SA SE OPUNA UNUI PROIECT GLOBAL . !!!!!!! Ei si acum se cred pe timpul TRATATULUI DE LA VARSOVIA ...cand a dat bine ptr occident sa nu fim deacord cu rusii ( ceea ce a fost fffff.bine de altfel ) ...dar ACUM?>?????
   Copii nostri vor fi privati de o mare oportunitate dar indivizilor de mai sus nu le pasa ca oricum ei au laptop-uri de mii de $$$ si vorbesc cu odraslele lor pe banii poporului ...adica ai nostri
  • 0 (0 voturi)    
   Politicienilor fara sup[arare (Luni, 19 martie 2007, 17:30)

   Lord UnR34l [anonim]

   Proiectul e f bun, laptopul la fel, mai ales partea cu manivele ca dc moare bateria o poti reincarca manual, am citit unele din comentarii, si nu o sa fie neaparata Fedora.Tastatura e f buna fiind din caucuic, performantele f bune(doar laptopurile sunt pt scris si citit chestii, nu pt jucat jocuri noi, care cer resurse multe, nu dau nume), singurele nemultumiri, din ce am vazuit e ca nu are HDD(macara de cativa giga(5-10) incapea, iar partea ca nu are cd/dvd-rom, pe mine nu ma deranjeaza, ca am stick, dar nu ar strica un cd-rom.A si doamna Lia Olguta Vasilescu, laptopurile nu sunt jucarii. Iar pretul nici nu are cum sa nu oscileze un pic fiindca se mai modifica cate un pic pretul metalelor din care sunt facute conponentele(la urmatorul link, e motivatia: http://www.youtube.com/watch?v=UvpP3Farb2g&mode=related&search=
  • 0 (0 voturi)    
   Se aruncau banii degeaba... (Miercuri, 21 martie 2007, 11:12)

   Maxx Cryptone [anonim]

   Laptopurile astea daca le pot numi asa... nu-s bune de nimic... cand te gandesti ca unui copil ii trebuie un sistem de programe educationale precum cele de la Siveco, care nu vor rula in veci... pe asemenea sisteme.Pe langa asta faptul ca nu are hard disk... si are flash ii ofera un termen de utilizare mult mai scurt intrucat un flash disk dupa aproximativ un numar redus de scrieri citiri pe el, se strica iremediabil. Respingerea proiectului este in regula. Nu asa se face informatizarea invatamantului ci cu aparatura serioasa. Aveti in vedere ca si indienii care o parte din ei sunt vai de capul lor au respins aceste jucarii evoluate.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu vreti laptopuri de la olpc, fac eti voi atunci (Miercuri, 21 martie 2007, 19:32)

   Lord UnR34l [anonim]

   Nu vreti laptopuri de la olpc, atunci faceti voi un laptop mai puternic cu procesor intel si cu sistem de operare windows, cu hdd, si dati-l gratis si nu ma supar(da sunt un copil de 14 ani)
  • 0 (0 voturi)    
   PROPUNERE (Duminică, 8 aprilie 2007, 5:14)

   Alex [anonim]

   Propun pentru cei care sunt de acord cu aceasta idee sa dea un vot la http://olpc.ispot.ro/ . Intamplator am gasit si eu acest site dat mi se pare totusi o metoda de sustinere a programului si a ideii in sine. ROG administratorii sa nu imi stearga link-ul in cazul in care a ma fost postat sau nu respecta regulamentul site-ului. Multumesc !
  • 0 (0 voturi)    
   ratati! (Duminică, 15 aprilie 2007, 12:39)

   ionut [anonim]

   am votat niste ratati ! de ce sa nrea ei binele tari cand il pot vrea doar pe al lor! lasai pe saraci sa crrape e prostia lor ca ne-au votat
  • 0 (0 voturi)    
   "Impotriva prostiei zeii insusi lupta in zadar" (Luni, 16 aprilie 2007, 10:06)

   DGA [anonim]

   Normal ca au contracte cu Microsoft-ul, Toate institutiile de stat cunosc numai Windows (ferestre), probabil de aici vine si vorba ca sunt institutii "transparente". Ei nu trebuie sa manace. Sa ia ei spaga impotriva careia lupta? Sa fim seriosi si sa traim... in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   Bill ... (Luni, 16 aprilie 2007, 14:16)

   ahtumus [anonim]

   Cum sa fie baietii din parlament de acord cu acest proiect ...oare domnul Bill (de la Bilion) o fi fost de geaba in romania ...cum sa ii rupa lui afacerile ashtia cu Linux-ul si AMD-ul lor. Doamen fereste Microsoft si Intel rullz ....pentru ei ...posibil au si curs spagile. Acum nu cunoaste dar cei care ne conduc au ata cunostinte despre IT cate am io despe viermii nematozi.

   o zi buna si : " Sa traiasca cablarea tarii!! Afara cu wireless-ul din tara! Mama lor de capitalisti!"
  • 0 (0 voturi)    
   parlamentari inculti (pleonasm) (Duminică, 22 aprilie 2007, 11:25)

   marian badoi [anonim]

   prin simpla gandire a parlamentarilor se arata ca acest laptop e necesar. incultura lor e strigatoare la cer. oricum as vota si pt un laptop pt parlamentari care in loc de tastatura qwerty sa foloseasca una cu simboluri grafice ca sa poata intelege si ei ceva.
  • 0 (0 voturi)    
   cretini (Joi, 19 iulie 2007, 2:05)

   dorin [anonim]

   Este incredibil la ce nivel s-a ajuns!!! De cand un taran cu 4 clase isi da cu parerea ce poate face un minilaptop ??? Are habar despre ce vorbeste??? IDIOTI
  • 0 (0 voturi)    
   OLPC (Vineri, 26 octombrie 2007, 12:17)

   Bratu Florian [anonim]

   Cu privire la comentariile din parlament , clar ca acei indivizi sunt total paraleli si depasiti de subiect

   Aveti cateva linkuri pentru cei interesati:
   http://olpc.ispot.ro/
   http://www.laptop.org/ro/index.sht ml
   http://wiki.laptop.org/go/Home
   http://www.olpc.ro/index.php/Main_ Page
   si deasemeni ceva Bannere pentru siturile personale
   http://olpc.ispot.ro/ajutor_one_laptop_per_child.php
  • 0 (0 voturi)    
   adevarul e la mijloc (Marţi, 13 noiembrie 2007, 20:53)

   cristy [anonim]

   Consider ca adevarul este la mijloc... realitatea sta altfel decat se speculeaza in majoritatea commenturilor. Pe de o parte proiectul e bun avand pt ca se face ceva concret.. este adebarata si treaba cu comisioanele dar din pacate romania este o tara prea subdezvoltata pentru proiectul asta . Am avea mai intai nevoie de scoli apoi cadre didactiece competente reformarea sistemului de invatamant intrucat cei de la tara nu au nici macar transport pana la scoala. Suntem departe sa discutam de nivelul asta laptop foarte departe atata timp cat nu avem macar telefonie fixa in multe sate. Ce vreau sa concluzionez este ca sunt alte 100 de probleme pana la produsul cu pricina dar revin si zic ca sunt de acord sa se intample pentru ca vreau ca banii astia sa se investeasca in invatamant decat in vilele deputatiilor.. ps Tariceanu are o avere de 5 milioane de eur bani ca sa cumpere mai mult de jumatate din echipamentele necesare mai ales ca 10 milioane de romani nu mai sunt in tara..

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version