Factura la gaze va scadea in luna ianuarie cu aproximativ 2,5%.

Motivele sunt eliminarea impozitului pentru gazele naturale din productia interna, diminuarea cu aproximativ 12 USD/1000 mc a pretului la import, evolutia favorabila a cursului de schimb leu/USD si aplicarea noilor tarife de distributie pentru anul 2007, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). In noiembrie, pretul gazelor crescuse cu aproximativ 8 procente.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, sistemul de accizare pentru gazele naturale se modifica, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal. Acciza pentru gazele naturale va fi evidentiata distinct pe factura, separat de pretul reglementat aprobat de ANRGN pentru furnizarea gazelor naturale.

Valoarea unitara a accizei este de 0,17 Euro/GJ, iar suma totala de plata datorata cu acest titlu se calculeaza pe baza continutului calorific al gazelor naturale livrate consumatorului.

In consecinta, pentru consumatorii captivi, efectul cumulat al ajustarii preturilor finale reglementate si al modificarii sistemului de accizare se va cuantifica intr-o diminuare a facturii de pana la 2.5% fata de luna decembrie 2006, la o aceeasi cantitate de gaze consumate.