Studiile mondiale arata ca anul acesta, de sarbatori, se vor vinde cadouri IT de 21,7 miliarde dolari conform Consumer Electronics Association (CEA). Aceasta reprezinta o crestere spectaculoasa de 27,6 % fata de anul trecut cand au fost vanzari de 17 miliarde dolari. Practic, suma ce se preconizeaza ca va fi incasata in 10 zile este echivalenta cu un intreg trimestru al anului viitor.

Productia de echipamente electronice lucreaza di plin iar cumparatorii nu trebuie sa caute prea mult pentru a gasi exact ce ii intereseaza. Totusi, se pare ca singurele produse pentru care va fi o cerere mai mare decat oferta sunt consolele de jocuri din cea mai noua generatie, Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3 si Nintendo Wii.

Produsele cele mai solicitate anul acesta vor fi televizoarele LCD si cele cu plasma din gama High Definition (HD), impreuna cu toata gama de gadgeturi, de la PDA-uri cu GPS pana la microplayere MP3.

Chiar daca analistii estimeaza o scadere a preturilor de pana la 30% pentru televizoarele LCD in anul viitor, majoritatea cumparatorilor nu vor astepta pana in 2007.

In momentul de fata pretul unui asemenea echipament a ajuns accesibil publicului larg. Vanzarea de HDTV-uri a crescut cu 52% intre ianuarie si septembrie, iar pretul mediu a scazut deja cu 8% fata de inceputul anului.

Un alt echipament care va avea success in acest sezon al cumparaturilor va fi laptopul. Deja in Statele Unite au fost lansate campanii de promovare pentru laptopuri Compaq la pretul de 399 dolari, lucru de neimaginat acum un an sau doi.

Playerele digitale vor fi in topul cumparaturilor de Craciun, toate brad-urile cunoscude vor avea vanzari solide, inclusiv noii veniti precum Microsoft Zune. Analistii estimeaza ca Zune va avea un sezon bun cu milioane de bucati vandute, dar, chiar si in aceste conditii marele castigator va ramane tot iPod.

Camerele digitale vor fi, de asemenea, foarte populare, si nu numai cele low-end, ci char si cele single-lens reflex (SLR). Acestea intra in planurile de Craciun a 37% dintre americani. Tehnologiile de varf incorporate in noile camere foto digitale, precum si pretul in scadere vor ajuta foarte mult vanzarile.

Practic, acum este momentul in care se trece pe plan global de la o singura camera foto de familie la cate una pentru fiecare membru al acesteia. Astfel, se observa ca unii se afla in fata primei lor camere foto digitale, iar alti cumparatori au mai avut doua-trei inainte.

Un alt trend mondial care se va simti puternic si in tara noastra este reprezentat de cresterea exploziva a vanzarilor online. Conform unui studiu al Jupiter Research, anul acesta, in perioada sarbatorilor, se va ajunge la un nivel de vanzari online de 32 miliarde dolari, cu 18% mai mult decat anul trecut.

Numai in SUA 80% dintre persoanele care au acces la Internet vor face cate un cadou cumparat online. De o luna, gigantul Amazon.com a trimis cate o scrisoare clientilot sai pentru a vota un produs pentru fiecare saptamana care va fi vandut la un pret extrem de scazut. Votul a inceput, iar in prima saptamana Xbox 360 care in mod normal costa 400 USD a fost vandut cu 100 USD.

“Am adoptat aceasta strategie bomba si am introdu-o in Amazon”, declara, Craig Berman, un oficial din partea companiei. “Vrem sa venim cu preturi ridicol de mici, dar nu putem face asta decat cu un singur produs.

Pentru a-l alege am creat un mecanism de vot pentru clientii nostri.” Totodata, oficialul estimeaza ca anu alesta va fi cel mai bun sezon de cumparaturi din istoria companiei.