Marea Britanie a abandonat, joi, o ancheta in cazul unui contract de 40 miliarde de lire sterline incheiat in domeniul apararii de compania BAE Systems cu Arabia Saudita. Oficiul pentru Fraude Majore investiga o posibila acordare de mita de catre BAE Systems pentru obtinerea unui acord de livrare de armament familiei regale saudite, relateaza BBC News.

Procurorul general britanic, Lord Goldsmith, a anuntat inchiderea anchetei efectuate de inspectorii Oficiului pentru Fraude Majore, declansata in 2004, precizand ca o continuare a investigatiei ar fi adus prejudicii serioase relatiilor dintre Marea Britanie si Arabia Saudita.

Lord Goldsmith a adaugat ca au fost luate in calcul si punctele de vedere exprimate de primul ministru, de ministerul afacerilor externe si cel al apararii referitoare la interesul public fata de aceasta ancheta.

"Oficialii din guvernul britanic considera ca o continuare a anchetei ar dauna grav relatiilor britanico- saudite, securitatii si cooperarii diplomatice, cu consecinte negative asupra interesului public al Marii Britanii atat din punctul de vedere al securitatii nationale cat si al obiectivelor de politica externa in Orientul Apropiat", a declarat Goldsmith.

"A fost nevoie sa gasim un echilibru intre necesitatea de a face sa fie respectata legea si interesul public general. Interesele comerciale sau interesul economic national nu a influientat acesta decizie", a comunicat procurorul general al Marii Britanii.

Un membru al Partidului Liberal Democrat de opozitie, Norman Lamb, a condamnat insa decizia, spunand ca guvernul britanic a cedat presiunilor facute de industria apararii si de guvernul saudit.

El a precizat ca nu crede afirmatia procurorului general cum ca decizia de a opri ancheta nu a fost motivata de interese comerciale.

Compania BAE Systems era suspectata ca ar fi oferit oficialilor sauditi comisioane ilegale pentru facilitarea incheierii contractului de vanzare a 72 avioane Eurofighter, insa ambele parti au negat comiterea vreunei ilegalitati.

La sfarsitul lunii noiembrie, Arabia Saudita a amenintat ca va suspenda aplicarea contractului, daca autoritatile britanice nu finalizeaza ancheta in acest caz. Anglia risca astfel sa piarda un contract de peste 15 miliarde de euro.