Coreea de Nord ar putea efectua un al doilea test nuclear pentru a-si consolida pozitia de forta in cadrul discutiilor programate luni, la Beijing. Anuntul a fost facut de ministrul sud-coreean al Apararii, Kim Jang-Soo, care s-a aratat ingrijorat de atitudinea Phenianului, relateaza AFP.

"Trebuie sa ne pregatim sa facem fata unui nou test nuclear al Coreei de Nord si unei posibile atitudini ostile in cadrul negocierilor de luni, privind armamentul nuclear nord-coreean" a declarat Jang - Soo, intr-un discurs adresat armatei.

Convorbirile la care participa China, Coreea de Nord, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud si Rusia, au fost suspendate cu un an in urma datorita retragerii de la discutii a regimului de la Phenian. Acestea vor fi reluate luni, la Beijing, la circa doua luni de la efectuarea primului test nuclear de catre autoritatile nord-coreene.

Regimul comunist de la Phenian neaga insa informatiile, amenintand ca va lua masurile adecvate in cazul in care comunitatea internationala isi va intensifica presiunile.

Pe data de 9 octombrie, Phenianul a efectuat primul sau test nuclear, provocand ingrijorarea comunitatii internationale care a condamnat rapid actiunea nord-coreeana.

In urma acestui test, Consiliul de Securitate al ONU a impus sanctiuni asupra Coreei de Nord, votand in favoarea unui embargou asupra "armelor si echipamentelor conexe", a "materialelor care au legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete", precum si asupra "produselor de lux", impunand si "inspectii asupra tuturor incarcaturilor cu destinatia sau originea in Coreea de Nord".