UE inchide, temporar, usa viitorilor membri. Aderarea Romaniei si Bulgariei marcheaza sfarsitul "big-bangului" din 2004, potrivit Evenimentul Zilei .

Curentul a observat comportamentul rece al celor doi lideri romani aflati la Bruxelles cu ocazia aderarii la UE.

Presedintele Basescu a declarat pentru Ziuaca sentimentul dominant care il incearca este nu bucuria, ci responsabilitatea.

Toate statele membre ne-au urat bun venit, cu o mica rezistenta din partea Austriei, cauzata de privatizarea Petrom, publica Jurnalul National.

Cotidianul a apelat la psihologi pentru a gasi o explicatie la sensibilitatea emotionala a sefului statului.

Gandul remarca, de asemenea, lacrimile presedintelui si faptul ca acesta "i-a taiat maioneza lui Tariceanu" corectandu-l in timpul unei declaratii.

UE inchide usa dupa Romania si Bulgaria

Adrian Cochino (Bruxelles)

Actualii candidati trebuie sa indeplineasca strict criteriile de aderare si sa astepte reforma institutiilor europene.

Romania si Bulgaria au facut ieri ultimul pas necesar pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dupa ce actualii membri si viitorii colegi au confirmat, cu ocazia Consiliului de la Bruxelles, recomandarea Comisiei lui Jose Manuel Barroso.

Momentul este unul de cotitura, marcand sfarsitul "big-bangului" din 2004, cand alte zece state s-au alaturat UE, si inceputul unei perioade de respiro, care inchide, temporar, usa pentru noi membri. Actualul summit al sefilor de state si de guverne este ultimul la care Romania participa in calitate de observator activ, urmand ca in viitor sa se implice in mod direct in problemele Uniunii.

Integral in Evenimentul Zilei

Razboi rece la Bruxelles

Adriana Dutu

Unul sobru si elegant, celalalt, emotionat si cu lacrimi in ochi. Asa aratau ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu dupa ce Consiliul European de Iarna a adresat Romaniei si Bulgariei "un calduros bun venit". Amandoi la aceeasi masa, amandoi uitandu-se in directii diferite, fara a-si arunca, macar, vreo privire sau vreun cuvant.

Si discursurile au fost total diferite, cei doi avand alte repere istorice, ca si cum nu ar fi fost o echipa, ci doi oameni ce reprezentau state diferite. Basescu si Tariceanu au fost umar la umar la lucrarile Consiliului European de Iarna, unde a fost adoptat un raport in care, la punctul doi, se adreseaza un bun venit calduros Romaniei si Bulgariei ca membre UE.

De asemenea, in raport se arata faptul ca intrarea celor doua tari in UE completeaza cu succes valul cinci de extindere.

Integral in Curentul

De ce plinge Traian Basescu

Victor Borza, Ionut Dulamita

Basescu a lacrimat la Bruxelles, cind a anuntat consfintirea statutului de membri UE pentru Romania si Bulgaria de catre Consiliul European. Retragerea lui Stolojan, Holocaustul, familiile marinarilor si soldatul mort din Afganistan au constituit alte momente in care presedintele a dat drumul la lacrimi de fata cu presa.

Specialistii in psihologie contactati de „Cotidianul“ sint de parere ca plinsul, natural sau premeditat, i-a adus lui Traian Basescu o mare priza la public si succes electoral.

Lacrimile il delimiteaza de opozitie

„Basescu plinge natural, pentru ca are un temperament sangvinic. Conform acestui temperament, a plinge inseamna a te enerva. Sangvinicii reactioneaza afectiv repede si nu tin in ei supararea. La fel ca ei, presedintele are o emotionalitate care se descarca. Ni se pare stranie, pentru ca in cultura noastra nu este obisnuit ca barbatii sa plinga“, spune psihologul Bogdan Lucaciu.

„Presedintele obtine astfel capital politic, pentru ca foarte putini dintre politicienii romani au deschis latura emotionala. Iliescu avea discursul de tipul «sarac si cinstit» prin care cistiga simpatia oamenilor.

Faptul ca plinge il delimiteaza pe Basescu, la nivel de imagine, de politicianul-om de afaceri nemilos, profitor, corupt sau cameleon“, explica Laurentiu Maricutoiu, specialist in psihologie politica.

Acesta face diferenta dintre emotia exploatata de Vadim Tudor si cea a sefului de stat: primul se bazeaza pe sentimentul de indignare, in timp ce Basescu nu vrea decit sa arate ca „are sentimente, ca este un om ca toti ceilalti“.

Cotidianul

Presedintele i-a taiat maioneza lui Tariceanu

Liliana RUSE

Sositi cu avioane separate la Bruxelles, Basescu si Tariceanu au plecat fara sa-si ia la revedere. Primul ministru s-a intors acasa, iar presedintele s-a indreptat catre Strasbourg, unde participa, pana astazi dupa-amiaza, la Targul de Craciun dedicat Romaniei si Bulgariei.

Basescu si delegatia care il insoteste in Franta au sarbatorit integrarea Romaniei cu ziaristii romani, in avion, serviti cu sampanie nemteasca. "La multi ani, europenilor!", le-a spus seful statului ziaristilor, in timp ce ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, povestea ca la anul i se va naste un baietel, "primul cetatean european", al familiei sale.

Gandul