Cotidianul scrie ca Vladimir Tismaneanu l-a trecut si pe tatal sau, fost activist, in raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.

Romania devine astfel prima tara in care comunismul este blamat in mod oficial, potrivit Evenimentului Zilei Raportul Tismaneanu, prilej de scandal, considera Adevarul. C.V.

Tudor promite circ la sedinta de condamnare a comunismului, scrie Gandul.

Tismaneanu nu-si iarta nici tatal

Raul Balogh

„Regimul comunist din Romania a fost de la inceput si pina la sfirsit ilegitim si criminal“ este fraza care, in opinia lui Vladimir Tismaneanu, defineste cel mai bine concluzia raportului intocmit de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Raport pe baza caruia presedintele Traian Basescu ar trebui sa condamne regimul comunist, luni, la prezentarea sa in Parlament.

Seful Comisiei de la Cotroceni ne-a explicat si motivul pentru care in raportul de condamnare a comunismului apare si numele tatalui sau.

„Tocmai ca sa pun capat oricaror speculatii privind dorinta mea de a acoperi nume din propria mea biografie de familie am coborit stacheta atit de jos la nivelul nomenclaturii si numirea membrilor ei, incit am ajuns la nivelul directorilor adjuncti ai editurilor politice. Am numit cinci sau sase directori ai editurilor de-a lungul regimului, printre care apare si numele tatalui meu.

Tatal meu nu a fost membru al CC, nu a facut parte din conducerea PCR, nu a lucrat pentru Securitate. Dar a lucrat in aparatul ideologic“, ne-a explicat Tismaneanu.

Integral in Cotidianul

Basescu ingroapa comunismul

Anca Simina

Romania devine astfel prima tara in care comunismul este blamat in mod oficial. Seful statului va califica drept „nelegitima si criminala” dictatura de jumatate de secol, nominalizandu-i si pe sustinatorii sai pe baza raportului final al „comisiei Tismaneanu”. Unii dintre ei, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, se vor afla in sala, in banci de senatori.

Basescu refuza alte interventii

Condamnarea comunismului in Romania intra in istorie dupa o sedinta solemna. Exceptand prezenta Garzii de Onoare, fastul va lipsi insa. Cel mai probabil, dupa mesajul sefului statului, parlamentarii vor continua dezbaterile asupra bugetului.

„Sunt doua variante: presedintele poate adresa un mesaj, dupa care se inchide sedinta, sau poate sa adreseze mesajul, dupa care sa existe cate o interventie din partea fiecarui grup parlamentar, care sa comenteze acest mesaj”, spune Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. A doua varianta nu este insa agreata la Cotroceni.

Integral in Evenimentul Zilei

Se pregateste scandalul "Tismaneanu"

de Mircea MARIAN

Persoanele acuzate in raportul Tismaneanu de a fi fost sustinatori ai regimului comunist au contestat ieri "sentinta" comisiei prezidentiale. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a promis chiar ca va boicota discursul pe care presedintele Basescu il va tine, luni, in parlament.

Vadim Tudor - despre care raportul Tismaneanu afirma ca a fost "poet de curte al regimului ceausist" - intentioneaza sa-si inarmeze parlamentarii cu tirbusoane, iar luni, la sedinta solemna, acestia sa-i strige lui Basescu: "Betivule!". Ar fi pentru prima oara in ultimii 16 ani cand presedintele Romaniei ar avea parte de o astfel de primire in parlament.

PSD nu a avut o pozitie oficiala in apararea lui Ion Iliescu - acuzat ca ar fi impus un "sistem bazat pe faradelege". Unii membri PSD, precum Valer Dorneanu, au spus, dimpotriva, ca fostul sef al statului este, de fapt, cel care a rasturnat comunismul. Iliescu a reactionat si el, declarand ca nu a fost un "stalp" al fostului regim.

(Adevarul)