Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declansat, ieri, umarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producator de aluminiu Alro Slatina. Potrivit Biroului de Presa al DNA, urmarirea penala a inceput in rem pentru faptele asimilate infractiunilor de coruptie.

Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, a declarat pentru Gandul ca este vorba de infractiunea prevazuta de articolul 10 litera a din Legea 78/2000, care "este pedepsita cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi - daca in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite - s-au stabilit, cu intentie, valori diminuate, fata de

valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisi in cadrul actiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzactii comerciale ori a bunurilor apartinand autoritatilor publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, comisa de cei care au atributii de conducere, de administrare sau de gestionare".

Anchetatorii au apreciat ca privatizarea ALRO Slatina s-a facut ilegal, iar scopul a fost imbogatirea injusta a celor implicati in procesul de privatizare.

Surse judiciare sustin ca exista dovezi intemeiate ca s-au comis fapte asimilate celor de coruptie, dar ca nu s-a inceput urmarirea penala IN PERSONAM, adica asupra persoanelor, pentru ca exista doar indicii cu privire la raspunderea pe care au avut-o persoanele implicate in aceasta afacere. Combinatul de aluminiu se afla in proprietatea grupului Marco International, care detine si ALPROM.

Numele unor reprezentanti ai grupului Marco apar si in dosarul privatizarilor din domeniul energetic si petrolier, aflat in lucru la Parchetul Inaltei Curti.