Timisoara isi comemoreaza, duminica, martirii Revolutiei din 1989. Ziua de 17 decembrie a fost declarata zi de doliu in oras, in amintirea primelor victime cazute pentru libertate, in urma cu 17 ani.

Astazi drapelele sunt coborate in berna, iar posturile de radio transmit programe specifice acestui moment.

Familiile revolutionarilor vor participa la slujbe in memoria eroilor Revolutiei si vor depune coroane la mormintele acestora.

Manifestarile au inceput de sambata, cand la balconul Operei Romane a fost aprinsa flacara simbolica a Revolutiei care va ramane aprinsa pana in 22 decembrie. Sute de oameni au aprins lumanari in centrul orasului.

In Piata Victoriei vor fi proiectate, pe un ecran gigant, filme documentare despre Revolutia din 1989.

Comemorarea celor cazuti pentru libertate in 1989 va continua la Timisoara si in zilele urmatoare.

Si in Bucuresti va avea loc duminica un mars in memoria eroilor Revolutiei.

Participantii vor merge pe traseul Piata Constitutiei-Bulevardul Libertatii-Bulevardul Natiunilor Unite-Strada Izvor-Calea 13 Septembrie.

Remember Timisoara-17 decembrie 1989

Ziua de 17 decembrie 1989 a fost cea mai cumplita zi din istoria orasului Timisoara.

Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar au fost opriti de unitati militare.

La ordinele lui Nicolae Ceausescu se trage in manifestanti, din Piata Libertatii pana la Opera, in zona Podului Decebal si pe Calea Lipovei.

Tab-urile blocheaza intrarile in oras iar elicopterele il supravegheaza.

Orasul devine un adevarat infern: lupte de strada, focuri de arma si masini in flacari. Prima zi a revolutiei a facut 59 de morti si sute de raniti.

In seara de 17 decembrie `89, Timisoara arata ca dupa razboi: sange si cladiri distruse.