Emigrantii moldoveni prefera Italia, muntenii s-au orientat spre Spania, oltenii si-au schimbat preferintele de la Canada spre Italia, transilvanenii inlocuiesc Ungaria cu Italia, iar banatenii s-au reorientat dinspre Serbia si Suedia tot catre Italia.

Migratia este un fenomen social foarte important in Romania. Aceasta este parerea sociologilor care au intocmit studiul "Locuirea temporara in strainatate" publicat de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Este primul studiu de acest fel, autoritatile nefiind pana acum interesate sa adune si sa furnizeze date pe acest subiect.

O prima etapa a emigrarii temporare a fost intre 1990 si 1995, ratele de emigrare anuala in aceasta perioada nu au depasit nivelul de 5%. A fost etapa de explorare primara a Europei de catre romanii in cautare de lucru, de mai bine. Etapa a doua a fost intre 1996 si 2001, cu o rata de emigrare temporara de 6-7%.

Dupa obtinerea accesului in spatiul Schengen, in ianuarie 2002, lucrul in strainatate devine un fenomen de masa, cu o rata a emigrarii temporare cuprinsa intre 10 si 28%.

Integral in Gandul