Mii de vieti omenesti, 14.000 de apartamente si pagube totale de peste 2 miliarde de euro - acesta este bilantul estimat de Ministerul Administratiei si Internelor in cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 pe scara Richter.

Pagubele ar putea fi acoperite de PAID SA, adica de societatea care va administra sumele incasate de la populatie, drept prime de asigurare obligatorie, spune Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Conditia ar fi ca dezastrul sa intarzie... cateva zeci de ani de la intrarea in vigoare a legii.

Calculele oficiale arata ca PAID (Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor) va incasa, anual, circa 130 de milioane de euro din asigurarea obligatorie a celor 8,5 milioane de locuinte din tara (inclusiv casele de vacanta, locuintele de protocol, de serviciu si sociale).

Mai putin de 30 de milioane de euro se vor achita, in medie anuala, drept despagubiri. Diferenta de peste 100 de milioane de euro/an va lua calea strainatatii, intrand in conturile catorva firme internationale de reasigurare, de unde se vor intoarce in cazul producerii unor pagube ce nu vor putea fi suportate de PAID.

Media anuala a cheltuielilor guvernamentale pentru sustinerea zonelor afectate de calamitati naturale si ajutorarea populatiei din zonele respective se cifreaza la 6 milioane de euro, pentru perioada 2000 - 2006.

Integral in Gandul