Pe Prut, vantul cald adie dinspre Rusia

Republica Moldova o carmeste iar spre Kremlin

de C. Marin     HotNews.ro
Duminică, 17 decembrie 2006, 0:00

Putin si Voronin fac iar echipa
Foto: tvc21.md

Pe fondul relatiilor din ce in ce mai tensionate dintre Bucuresti si Chisinau, Rusia se tot apropie cu pasi marunti de Republica Moldova. Semi-conflictul diplomatic inregistrat in ultimele doua saptamani intre cele doua tari care au convietuit timp de 22 de ani sub denumirea de Romania, nu pare deloc intamplator.

Voronin se distanteaza de Romania dupa ce Rusia i-a acordat din nou privilegii economice.

Constant presata economic si politic de Rusia, mereu pacalita de imprevizibila Ucraina, Moldova este confruntata si cu dezinteresul manifest al Europei si retinerea SUA de a se implica in conflictul din Transnistria. Politia duala a Romaniei fata de regimurile politice de la Chisinau a contribuit la pierderea „partidei unioniste”.

Politica de data recenta a Bucurestiului, care a incercat apropierea de Voronin, a dat si ea gres. Presedintele moldovean a virat la 180 de grade in ultimul an, dupa ce in 2005 fusese cultivat intens de Traian Basescu.

Ultimele etape ale unui conflict inghetat

Reactia presedintelui moldovean Vladimir Voronin a fost una dura atunci cand Traiand Basescu a declarat ca „in cele doua tari traieste un singur popor”. Voronin l-a criticat intr-o forma neasteptat de dura pe omologul roman, aratandu-si iritarea fata de rolul Romaniei ca "avocat" al Republicii Moldova in Uniunea European.

Moldova respinge astfel invitatia presedintelui Basescu de reunire a celor doua tari in interiorul UE.

Relatiile politice au continuat sa se raceasca la finalul a acestui an, atunci cand Vladimir Voronin a refuzat invitatia la Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti. Nici o explicatie oficiala nu a putut ascunde „inghetul” din relatiile bilaterale.

Apogeul conflictului dimplomatic a fost atins in decembrie, cand actorul Ion Caramitru a declarat unei publicatii din Chisinau ca „istoric vorbind, Moldova a fost intotdeauna parte a Romaniei si mai devreme sau mai tarziu va reveni la patria-mama”.

Dupa aparitia interviului, autoritatile moldovenesti au contactat autoritatile romanesti pentru a le cere explicatii, acuzand Romania de amestec si impunere in afacerile interne ale Republicii Moldova.

Virajul spre Rusia al Republicii Moldova

Profitand de tensiunile tot mai accentuate dintre Romania si Moldova, autoritatile de la Moscova incep sa puna atuurile pe masa. Ziarul rus Kommersant contureaza aceasta tendinta, intr-una din editiile sale, precizand ca „tulburarea legaturilor dintre cele doua tari vecine se produce pe fondul apropierii dintre Chisinau si Moscova”

Un alt cotidian care sustine aceasta idee este si Novaie Izvestia, care a realizat un interviu cu premierul moldovean Vasile Tarlev pentru a afla si opinia acestuia referitoare la relatia cu Rusia. "Moldova nu doreste o stagnare in relatiile bilaterale dintre cele doua state. In ce ne priveste, suntem dispusi sa negociem cu Rusia oriunde, fie si pe Luna", a declarat Tarlev.

In ultima perioasa, Rusia a acordat tot mai mult credit Republicii Moldova. In timp ce exporturile de produse alimentare provenite din Romania si Bulgaria erau boicotate de Uniunea Europeana, si implicit de Rusia, autoritatile de la Moscova hotarau ridicarea embargoului impus Moldovei la exporturile de vin si produsele din carne.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat, la o intrevedere cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin eliminarea restictiilor si inceperea unor noi colaborari intre cele doua tari. Intalnirea a avut loc in cadrul unei summit al Comunitatii Statelor Independente, desfasurate la Minsk, in Belarus.

"Am convenit reluarea transporturilor de carne si vin din Republica Moldova catre Rusia. Specialistii din tarile noastre, colegii moldoveni si rusi, au lucrat asiduu ca sa verifice si sa certifice calitatea produseloragricole”, a declarat presedintele rus.

"Ca prim pas al reluarii aprovizionarii cu vin moldovenesc a pietei din Rusia, am convenit sa facem acest lucru pe principiul opririi unice, adica a unui loc de depozitare, unde sa fie pastrate bunurile pentru a preveni falsificarea", a continuat Vladimir Putin.

Cetatenii moldoveni inclina balanta spre Romania

Majoritatea moldovenilor sunt de parere ca Romania ar putea ajuta cel mai mult Republica Moldova in procesul de consolidare. Atrasi de mirajul Uniunii Europene, aproximativ 400.000 de cetateni moldoveni, reprezentand zece la suta din populatia tarii, doresc sa obtina cetatenie romaneasca, incercand sa scape de economia incerta din statul ex-sovietic.

Intr-un studiu realizat de catre centrul de analiza sociologica CIVIS din Chisinau, aproximativ 40% din populatie considera ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa accepte neconditionat ofertele Romaniei ce vin in sprijinul aderarii Moldovei la UE.

Totodata, aproape fiecare al cincilea respondent considera ca o colaborare stransa cu Romania ar contribui, de asemenea, la accelerarea procesului economic si de aderare.


103 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  hehe (Luni, 18 decembrie 2006, 2:19)

  Razvan Nation [anonim]

  hehe o sa fim ca Germania si Austria: Un singur popor, o singura limba dar doua tari... Republica Moldova este o tara INDEPENDENTA cu un guvern ales DEMOCRATIC. Eu cred ca e in "interesul" lor sa carmeasca spre Kremlin pt ca Rusii au nush catzi soldatzi pe teritoriul Moldovei, gazele vin de la Rusi iar majoritatea exporturilor Molovene merg in Rusia. Dar ma tem ca o sa-si ia tzeapa din nou cum si-au luat asta iarna cand au ramas fara gaz si le-au mai interzis si vinurile. Hehe sunt sigur ca o sa-si ia tzeapa din nou pt ca Rusia va folosi tari mici precum Moldova si Georgia pt a se face "intzeleasa" de alte tari mai mari.. Le urez succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Malta, Malta si iar Malta (Luni, 18 decembrie 2006, 2:41)

  Maxim [anonim]

  Soarta Moldovei s-a decis la Malta in 1989. Punct.
  Tragedia din Transnistria, tragedia romanilor moldoveni prostiti si tinuti in saracie de proprii conducatori, toate astea s-au clocit in laboratoarele Moscovei inainte de 1989. Voronin doar continua acel plan croit
 • 0 (0 voturi)    
  Oamenii fac diferenta (Luni, 18 decembrie 2006, 3:35)

  Daniel [anonim]

  Moldova nu e independenta sau unita cu noi, nu e prospera , nu are institutii functionale apropape deloc din cauza propriilor cetateni, mai exact din cauza nivelului de educatie .

  Calitatea oamenilor determina calitatea vietii dintr-o tara.
  Republicile baltice erau in aceeasi situatie cu Moldova in 1991, dar au avut o puternica constiinta nationala, au dorit independenta fata de Moscova cu orice pret pt ca Moscova nu le-a adus nimic bun vreodata.
  Atunci si-au spus ca vor fi independenti chiar de va trebui sa manance iarba. Presiunile Moscovei au fost inutile, spiritul lor a invins. Nu au permis minoritatii ruofone de 30-40 % sa voteze si deci au scapat de partidul comunist si si-au croit o viata politica cu personalitati proprii ce reprezentau oamenii, cei doritori de integrare cu Occidentul.
  In Moldova spiritul de independenta si cel civic au fost mai slabe si presiunile Rusiei inving in fiecare confruntare.
  Asta e, sa stiti ca sunt moldovean si eu, din Romania, deci nu vorbesc de rau moldovenii.
  Dar se cunoaste, una e Norvegia, alta e Italia, una e Estonia, alta e Moldova.
  Oamenii fac diferenta, nu petrolul, gazele, banii, armatele ruse, etc.... oamenii. Toate aste sunt doar scuze: rusii au armate, au gazele, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  moldova (Luni, 18 decembrie 2006, 6:54)

  broscari [anonim]

  balegar,natural,popular...
 • 0 (0 voturi)    
  Marine, asta unde ai invatat-o? (Luni, 18 decembrie 2006, 6:55)

  claudiu [anonim]

  "cele doua tari care au convietuit timp de 22 de ani sub denumirea de Romania"

  Mai usor cu spriturile in week-end, ca incepi sa asterni pe hartie gandurile trunchiate care iti vin prin aburii alcoolului...

  Sau poate asa esti tu, mustind de inteligenta si cunostinte vaste.
 • 0 (0 voturi)    
  pt caudiu (Luni, 18 decembrie 2006, 10:37)

  stefan [anonim]

  cred ca autorul se refera la perioada de 22 de ani intre 1918 si 1940 cat a existat Romania Mare, deci...."Mai usor cu spriturile in week-end"
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Stefan (6) (Luni, 18 decembrie 2006, 10:57)

  claudiu [anonim]

  De acord, dar formularea e de genul "pana la 1918 n-a fost nimic, iar dupa 1940 iarasi n-a fost nimic". Iar istoria romanilor nu incepe cu Romania Mare. Iar termenul de "convietuit" suna, vorba unui intelept in viata "ca dracu".

  Asta e o mostra de jurnalism facut cu o mare doza de amatorism... Sa mai puna si ei mana pe "almanahe" de istorie!
 • 0 (0 voturi)    
  Voronin va fi blestemat si el si tot neamul lui (Luni, 18 decembrie 2006, 11:34)

  popescu [anonim]

  Cei care separa popoare vor fi blesteamti si ei si tot neamul lor.Sa le fie rusine pentru ce fac ei.
  Vor avea oricum o soarta aproape de ce a lui ILIESCU.Comunisti antiromani ce sunt !
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Luni, 18 decembrie 2006, 11:54)

  Claudiu2 [anonim]

  Rusia are la mana toata Europa , nu doar Moldova.
  Sa opreasca tatucul robinetul la gaz sa vezi cum o dam si noi spre Rusia ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie schimbata conducerea... (Luni, 18 decembrie 2006, 11:57)

  www.johnnie.ro [anonim]

  ...Moldovei! Ca nu mai tine. Jigodiile alea comuniste nu vor sa plece, si pace. Infine, ei sunt adusi in parlamentul Basarabiei de catre popor. Care a fost indobitocit in ultimii 50 de ani...
 • 0 (0 voturi)    
  Vina este a romanilor! (Luni, 18 decembrie 2006, 13:17)

  Nica Leon [anonim]

  Populatia romaneasca este vinovata si nu Malta, cum se sugereaza intr-un comentariu, al carui autor crede ca cei care s-au intilnit la Malta, pe o furtuna grozava, in afara de rau de mare, ar mai fi avut si capacitatea de a pune la cale tot ceea ce va trebui sa se intimple in viitorii 50 de ani.
  Sa fim seriosi si sa vedem mai intii birna din ochiul nostru.
  Daca ne-am fi manifestat ca stapini ai acestor teritorii si nu ca o populatie migratoare, criminalul Comunist Iliescu Ion nu ar fi ajuns presedinte si, daca am fi sprijinit unul dintre romanii care au contribuit, prin fapte deosebite, la rasturnarea dictaturii comuniste, astazi in Romania, care ar fi fost demult mare, tot poporul ar fi trait bine, in libertate si democratie.
  Regret ca si dupa 17 ani mai sint inca multi care nu se implica, nu inteleg, dar isi dau cu presupusul, chiar si despre asemenea subiecte importante.
  Cineva spune ca cele cinci judete romanesti aflate dincolo de Prut ar fi o tara, cu un guvern ales democratic.
  Daca la Chisinau a fost ales la fel ca si la Bucuresti, unde tot comunistii au furat alegerile, care nu au fost niciodata libere si democratice, nu mai este nevoie sa demonstrez ca respectivele guverne sint ilegitime si pentru ca cetatenii nu au fost liberi si bine informati. Ar mai trebui sa atrag atentia si asupra indoctrinari comuniste care este inca prezenta si adinc inradacinata in mintea votantilor.
 • 0 (0 voturi)    
  moldovenii.... (Luni, 18 decembrie 2006, 14:58)

  tito [anonim]

  Mai eu inteleg ca Moldova ar fi importanta intr-un anume fel pt Romania si e adevarat ca a facut parte si ar trebui sa faca parte din nou din RO dar...
  e o mare tampenie ce face Romania...sa mearga sa se inchine la rusofonii aia de moldoveni incuiati la cap si umpluti cu propaganda comunista.
  imi amintesc ca acum cativa ani Moldova a ramas la intuneric...ca Rusia sa cam saturat de ei si lea inchis conducta....cu gazele fac la fel....la acea data Romania bine voitoare sare darnica si le ofera moldovenilor curent....ce am obtinut noi cu asta????
  Plus ca acum vor sa le dea vize pe gratis...si cand stai sa te gandesti ca in UE moldovenii sunt cei mai periculosi dupa albanezi in toate domeniile (prostituti,furturi,taxe de protectie....) o sa mearga in UE si ce o sa arate cand ii prinde politia...Pasaport Romania si iata asa ne facem noi reclama peafara...
  ....Moldova nu face parte din Romania...si ar trebui sa aplice o politica similara Marii Britanii cu tarile Commonwealth.
 • 0 (0 voturi)    
  @ tito (Luni, 18 decembrie 2006, 18:49)

  alex [anonim]

  odata ce ai atata spirit de observatie si poti intelege ca acel popor a fost indobitocit, si e "incuiati la cap si umplut cu propaganda comunista",

  Nu-mi pot explica atitudinea ta rauvoitoare fata de fratii cobai si punctul tau de vedere strict material economic

  Romanii mancurti sant la fel de rai ca rusii
 • 0 (0 voturi)    
  @alex (Marţi, 19 decembrie 2006, 0:19)

  tito [anonim]

  Alex....ma gandesc ca in primul rand tie nu iti comvine sa arunci banii pe fereastra :)
  ...nu as fi vrut sa vorbesc numai din punct de vedere economi...dar dupa atatia ani in care sau investit atatia bani in ei....sa ajungi la relatii mai reci decat inainte iti cam dai seama ca e risipa...
  eu am cunoscut si moldoveni...si am vb cu ei...dar te apuca rasu cand ii auzi ce vorbesc ...si vb serios cand spun asta(pt asta am si spus acolo ca sunt umflati de propaganda comunista).....dar nu rad ca daca imi amintesc nici noi nu am fo mai buni dupa '89.....si dupa ce auzi tot ce spun cand vorbesti asa cu ei...vezi ca mai impinsi din spate sau nu....prefera limba engleza celei romanesti....prefera "mama" rusie in detrimentu romaniei....dau dreptate rusiei in multe cazuri....si asa mai departe.....ba mai mult...sa iti spun ce mia spus unul....ca S.U.A. o sa ii ajute pe ei.... :)))))
  ....nush ce sa iti mai spun in suportul teoriei mele....dar poti sa vezi si tu....Rusia a facut ce a vrut cu Moldova...embargouri....asupriri...implicare in politica interna...si multe altele si acum a devenit cel mai bun prieten al Moldovei(adica a conducerii de acolo)....si atunci dece sa te mai bagi in seama ?
  ...iar de problema populatiei nu mai vorbesc nu vorbesc pt ca este o tampenie....daca chiar ne vor....au si ei dreptul la o revolutie....pt ca se pare ca e unica scapare de sistemu comunist :)
 • 0 (0 voturi)    
  Ajunge! (Joi, 21 decembrie 2006, 12:57)

  Seby [anonim]

  Trebuie sa ne unim cu Moldova, e sansa lor. Daca am fi acolo, nu am gandi la fel ? E o sansa, singura lor sansa. Mai e ceva de neinteles ? Rusii nu sunt in Moldova ca sa ajute, ci ca sa mai ia ce se mai poate pe gratis, de la prietenii lor comunisti
  Sa nu ii lasam prostiti. Hai sa gandim romaneste. Comunistii nu o vor face nicioadata.
  Ganditi-va numai la pretzul terenului agricol , la vinuri si grane. Au multe de supt rusii si de aia nu au plecat. Eu zic sa ii alungam cu orice mijloc posibil. Suntem romani , si sa zicem, ajunge ! Plecati in siberia voastra!
 • 0 (0 voturi)    
  despre moldoveni si Moldova de peste Prut (Joi, 21 decembrie 2006, 13:00)

  Cabernet [anonim]

  Sunt de 10 ani in Romania si am dubla cetatenie. Am terminat facultatea de drept din cadrul Universitatii de Stat din Bucuresti si m-am casatorit cu o bucuresteanca si lucrez in Bucuresti director la o firma germana. Am vazut mai multe comentarii malitioase la adresa moldovenilor si niste pareri care nu tin cont de realitatea vietii. Situatia economica este atat de grea in Moldova incat peste un milion de cetateni sunt plecati afara sa munceasca sau au emigrat definitiv in: Romania, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, SUA. Acestia ar forma majoritatea care ar inclina balanta catre Romania si UE daca ar fi in R. Moldova dar ei nu mai sunt in tara, in special in timpul alegerilor. Cei ramasi sunt mai mult preocupati de viata de zi cu zi decat de politica sau interesele nationale. Pot sa spun cu siguranta ca cei de la conducere de acum nu reprezinta optiunea majoritatii cetatenilor R.Moldova si politica lor la fel. Si in alta ordine de idei sa tragi niste concluzii din doua-trei intalniri cu moldovenii despre tot poporul ar fi cea mai mare prostie. E ca si cum vazand toti cersetorii din Italia sau Germania, care sunt in proportie de 90 la suta cetateni romani ce etnie rroma, sau hotii de buzunare din transportul public, ai concluziona ca toti romanii sunt cersetori si tigani.
  Alta realitate - in orasele mari din R.Moldova aprox. 60% din locuitori sunt rusi iar 70% din economia Moldovei este cumparata de rusi. In foarte multe magazine se vorbeste doar in rusa si peste tot aproape in mod obligatoriu este scris in 2 limbi - romana si rusa. In aceste conditii este destul de greu sa discuti despre originile istorice sau despre limba romana ca limba oficiala.
 • 0 (0 voturi)    
  sa se duca in rusia (Joi, 21 decembrie 2006, 13:17)

  adrian [anonim]

  sa nu mai vina la noi sa ceara cetatenie ca sa poata pleca in europa.
  prosti suntem noi ca-i tinem din banii nostri la scolile noastre in loc sa-i trimitem in rusia.
  cand au nevoie de ceva sunt fratii nostri. daca nu, ei sunt moldoveni si vorbesc moldoveneste nu romaneste (vezi constitutia lor)
 • 0 (0 voturi)    
  despre moldoveni si Moldova de peste Prut (Joi, 21 decembrie 2006, 13:24)

  Cabernet [anonim]

  Sunt de 10 ani in Romania si am dubla cetatenie. Am terminat facultatea de drept din cadrul Universitatii de Stat din Bucuresti si m-am casatorit cu o bucuresteanca si lucrez in Bucuresti director la o firma germana. Am vazut mai multe comentarii malitioase la adresa moldovenilor si niste pareri care nu tin cont de realitatea vietii. Situatia economica este atat de grea in Moldova incat peste un milion de cetateni sunt plecati afara sa munceasca sau au emigrat definitiv in: Romania, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, SUA. Acestia ar forma majoritatea care ar inclina balanta catre Romania si UE daca ar fi in R. Moldova dar ei nu mai sunt in tara, in special in timpul alegerilor. Cei ramasi sunt mai mult preocupati de viata de zi cu zi decat de politica sau interesele nationale. Pot sa spun cu siguranta ca cei de la conducere de acum nu reprezinta optiunea majoritatii cetatenilor R.Moldova si politica lor la fel. Si in alta ordine de idei sa tragi niste concluzii din doua-trei intalniri cu moldovenii despre tot poporul ar fi cea mai mare prostie. E ca si cum vazand toti cersetorii din Italia sau Germania, care sunt in proportie de 90 la suta cetateni romani ce etnie rroma, sau hotii de buzunare din transportul public, ai concluziona ca toti romanii sunt cersetori si tigani.
  Alta realitate - in orasele mari din R.Moldova aprox. 60% din locuitori sunt rusi iar 70% din economia Moldovei este cumparata de rusi. In foarte multe magazine se vorbeste doar in rusa si peste tot aproape in mod obligatoriu este scris in 2 limbi - romana si rusa. In aceste conditii este destul de greu sa discuti despre originile istorice sau despre limba romana ca limba oficiala.
 • 0 (0 voturi)    
  Republica Moldova o carmeste iar spre Kremlin (Sâmbătă, 23 decembrie 2006, 16:09)

  Claudiu [anonim]

  Eu nu stiu ce le cautam atata cu lumanarea moldovenilor. Daca nu ne vor, sa-i lasam in pace, ca si-asa ne aduc doar mai multa saracie, prostie, mafie rusa si hotie.
  Fiecare popor are dreptul de a-si decide singur viitorul! Viitorul nostru este in Comunitatea Europeana, am fost destul servili 50 ani Uniunii Sovietice si ce am castigat?
  Sarbatori fericite tuturor romanilor, oriunde v-ati afla!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Moldova (Miercuri, 27 decembrie 2006, 10:15)

  Lector [anonim]

  Parerea mea este ca o uniune cu Romania s-ar infaptui numai daca ambele popoare ar dori asta ... cred ca romanilor nu le-ar displace asta dar moldovenilor? ei sunt prea preocupati sa-si duca traiul, prea hipnotizati de propaganda comunista, prea legati de niste radacini care nu exist ... pamantul ala este romanesc, da .. dar oamenii de acolo nu mai sunt romani ... sunt un hibrid romano-rus ... pacat ... mai demult eram pentru uniune, pt alipirea pamantului romanesc la tara mama .. dar acum nu mai stiu daca e asa ... lasand la o parte considerentele economice, rusificarea moldoveneasca a avut efect in Republica Moldova si asta conteaza ... pentru ca in fond e vorba de oameni ... daca i-am sili am fi tot un fel de "comunisti" ... iar ideea ca ei ar dori sa-si recapete istoria lor de drept devine pe zi ce trece o utopie
 • 0 (0 voturi)    
  asa (Marţi, 2 ianuarie 2007, 17:08)

  GRIGORE [anonim]

  As vria sa spun ca rominii nu pria au dreptate cu birfele lor, si ecsclamaria lor de baligar modovenesc sa se uite la ei ca maninca cicatul de sub
 • 0 (0 voturi)    
  scoateti paiul din ochiul vostru apoi de la noi (Marţi, 19 iunie 2007, 22:40)

  marin [anonim]

  salut eu sunt din Republica Moldova, abia acum vad cit de rasisti si de fatarnici sunteti,nu uitati ca aveti 4 milioane de tigani care cersesc prin europa;ei va fac reclama romanilor ci nu eu ce lucru in constructie! sunteti rai de munca ;singuri va dati de gol cu fetitele din Spania! nu e vina mea,ca nu am putut vota fiind minor si acum peste hotare ci a batrinilor; a parintilor mei ;ok?pina acum chiar voiam unirea cu voi ; de azi inainte nici nu vreau sa aud!sunteti rai de munca; tigani;fatarnici! daca erati asa de patrioti ne ajutati cind am facut singuri razboi in transnistria cu rusii! nu acum cind sunteti in NATO! daca ne aparati ne aparati tot timpul , nu numai cind sunteti in NATO si cind cind erati slabi nici nu va mai pasa de noi! asa va iubiti voi fratii lasindui sa moara salvinduva piela voastra in schimb??????
 • 0 (0 voturi)    
  Cu rabdare treci si marea! (Joi, 27 septembrie 2007, 11:44)

  Anatol Ursu [anonim]

  Fratilor, sunt deacord cu voi! Tare ma supara cind vad cum rusii de la noi din RM sunt mai ca ceva ca la ei acasa. Eu le spun:" bai rusule, nu uita ca esti in tara mea si te rog sa vorbesti in limba romana!" si ce raspund, ca limba de stat e moldoveneasca si rusa, deci eu trebuie sa vorbesc cu el in rusa, ca are dreptul, dar eu ca am invatat din clasa I pina acum limba si literatura romana nu cunosc limba moldoveneasca. Dar ei inca mai indraznesc si-mi spun:"idi i uchisi!" Cauza, fratilor este majoritatea parlamentarilor, functionarilor publici nu au studii si inca cele necesare, la fel si nu sunt de ai nostri. Incerc sa-mi fac un nume, vin cu idei noi care sunt o cheie la o dezvoltare a tarii noastre, le arat unde ei gresesc, dar ei nu caci numai ei au dreptate si ca ei sunt destepti ca noi si noi inca nu avem acele experiente ca ei, tre' sa mai cresc.
  Am avut un unchi care a decedat in '91, de fapt tot ei l-au ucis, dupa o luna in padure a fost gasit. Sa fi fost el, va spun ca nu era sa existe aceste lucruri in RM. Atit a iubit tara noastra, incit ...
  De aceea fratilor, va spun ca este nevoie de putina rabdare, sunt multi tineri care vor sa schimbe lucrurile spre bine. si va rog nu vorbiti prostii despre noi, caci tot istoria ne arata cine e vinovatul! Dupa cum imi spuneau profesorii de la scoala, de la facultate, multi moldoveni cu carte de pe timpul cela au plecat in Romania si in biata tara au ramas mai putini cu carte. Iata unii dintre ei, aici e mult de vorbit.
  Cit despre acei care aplecat peste hotare, la fel. Sa fiti in locul ce ve-ti face? Pentru o piine, nu mai mult.
  Dumnezeu sa ne ajute! Caci fara el nu voi reusi in nimic.

  Cu respect, Anatol Ursu.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică