Acum cateva saptamani o parte din piata vedea destul de probabila o recesiune in economia americana in 2007. Asa era motivata atunci avalansa ordinelor de vanzare a dolarului. De cateva zile insa, investitorii s-au trezit la realitate.

Va aduceti cu siguranta aminte de inceputul lunii decembrie: dolarul era lovit atunci din toate pozitiile. Piata dadea “de sigura” reducerea dobanzii la dolar in primele luni ale anului 2007, o masura extrema luata de FED pentru a stavili declinul economiei. Au fost momente in care sansele ca acest lucru sa se intample au depasit 80%.

Concomitent dolarul o luase serios la vale, scazand din zona 1,2800-1,2900 fata de euro la peste 1,3300 (adica aproape 4%) in mai putin de 10 zile. Am dat evolutia fata de euro doar ca exemplu, scaderea s-a manifestat si fata de celelalte monede majore.

A aparut atunci o discrepanta majora intre aceasta viziune a pietei si datele macroeconomice si, mai ales, a celor declarate de oficialii FED. Intr-adevar, datele au fost mixte, dar asta nu justifica tendinta pietei de a le lua in considerare numai pe cele rele.

Desi sectorul imobiliar a inregistrat o tranta serioasa si activitatea din sectorul manufacturier a scazut, serviciile s-au mentinut la inaltime. In plus, cresterea Produsului Intern Brut pentru cel de-al treilea trimestru a fost revizuita pozitiv la 2,2%, economia americana a creat mai multe locuri de munca decat estimarile, iar rata somajului s-a mentinut la un nivel redus.

Acum situatia pare ca s-a schimbat. Estimarile investitorilor nu mai sunt la fel de pesimiste si, in acelasi context, pietele de capital si-au reinceput trend-ul de crestere.

Indicele Dow Jones a atins un nou record istoric in timp ce Europa este la maximul ultimilor 5 ani si jumatate. Piata isi da seama ca temerile au fost exagerate si ca, cel putin pentru moment, nu exista semnale ca economia americana va intra in recesiune in 2007 si nici ca FED-ul va fi fortat sa reduca dobanda in prima parte a anului.

Practic, piata a revenit la normalitate dupa perioada vanzarilor excesive de dolari. Dolarul a crescut in aceasta saptamana 0,9% fata de Euro, inregistrand a doua saptamana consecutiva de crestere. Desi datele macroeconomice nu au aratat vreo schimbare fundamentala, investitorii cu pozitii Short pe dolar au considerat ca e mai bine sa isi ia o parte din profit acasa.

Sesiunea Forex a fost destul de volatila: vineri, la 15:30 a fost publicat Indicele Preturilor de Consum aferent lunii noiembrie, care a ramas la acelasi nivel fata de luna precedenta (estimarile indicau o crestere de 0,2%). Cotatia EURUSD a “tasnit” aproape instantaneu 80 de pips la 1,3180.

Insa la scurt timp trend-ul s-a inversat. Dolarul si-a revenit rapid din lovitura si a inceput sa recupereze terenul pierdut, cotatia EURUSD scazand in mai putin de doua ore sub nivelul 1,3100. Principala motivatie tine de tendinta de profit-taking care i-a caracterizat pe investitori in zilele recente.

Trend-ul de crestere a dolarului inceput la mijlocul saptamanii a fost atat de puternic incat datele despre inflatie nu l-au putut intrerupe.

Vineri 15 decembrie dolarul a inchis la 1,3081 fata de euro, la 118,2 fata de yenul japonez, la 1,9519 fata de lira sterlina si la 1,2209 fata de francul elvetian.

Indicele Dow Jones a crescut 28,76 puncte, adica 0,23% la 12.445,52 (un nou record istoric), S&P 500 +0,11% la 1.427,09, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,29% la 1.808,56 puncte.

In schimb, Europa a inregistrat o performanta mai buna: DAX30 din Germania +0,55% la 6.588,83 puncte, indicele pan-european Eurostoxx50 +0,53% la 4.140,66 iar FTSE100 de la Londra a crescut 32 puncte, adica 0,51% la 6.260.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in ianuarie (tranzactionat la NYMEX) a crescut 1,14% la 63,22 dolari pe baril, pe fondul anuntului recent al OPEC de reducere cu 500.000 de barili a productiei zilnice de petrol, reducere care va intra in vigoare la 1 Februarie 2007.

In plus, stocurile in scadere ca urmare a precedentei reduceri a productiei (1.200.000 de barili pe zi de la 1 Noiembrie) au determinat o presiune suplimentara. In piata se vorbeste deja despre un atac al cotatiei asupra nivelului de 65 de dolari pe baril.

Calendarul macroeconomic de saptamana viitoare va cuprinde Indicele Preturilor de Productie din Statele Unite, numarul de case la care s-a inceput constructia, indicatorul PCE (Personal Consumption Expenditures) si datele despre bunurile de folosinta indelungata aferente lunii noiembrie.

Va voi tine la curent...